La solidaritat desborda l'escola Vedruna de Girona per buscar un donant de medul·la per a un alumne malalt

Els voluntaris tindran una segona oportunitat per fer-se les proves dimecres vinent

Una onada de solidaritat ha desbordat aquest dimecres l'escola Vedruna de Girona per buscar un donant de medul·la òssia per a un alumne malalt. Més d'un centenar de persones han fet cua a partir de les quatre de la tarda davant la sala d'actes del col·legi per fer-se les proves i saber si són compatibles amb en Roger, un nen de 10 anys a qui han diagnosticat una aplàsia medul·lar.

Es tracta d'una malaltia rara que requereix un trasplantament urgent. A més, els donants que han volgut també han pogut donar sang.

La crida ha superat amb escreix les expectatives de l'escola i, de fet, el Banc de Sang i Teixits ha preparat una segona jornada de donacions per al dimecres vinent.

Entre els voluntaris, molts pares d'alumnes de l'escola però també veïns de la ciutat que han volgut posar el seu gra de sorra per ajudar.

Ampliació:

Va començar com una iniciativa d'una escola de Girona que volia ajudar un alumne i s'ha convertit en un veritable allau que ha implicat la ciutat. Quan la comunitat educativa del Vedruna va saber que havien diagnosticat aplàsia medul·lar a en Roger i que necessitava un trasplantament de moll d'ós, es van començar a mobilitzar per fer una jornada per buscar donants compatibles.

"Van fer les proves als seus familiars i no eren compatibles, l'escola s'hi havia de bolcar", ha afirmat la directora del centre, Marta Oliva. La resposta, però, ha superat les expectatives. "Quan vam començar no esperàvem tota aquesta moguda, però va anar agafat ressò i ja ens imaginàvem que tindríem cues", ha afegit.

D'entrada, havia de ser només una tarda amb la sala d'actes habilitada per fer les proves de compatibilitat i, paral·lelament, donar sang. Des de primera hora, a les quatre de la tarda, la cua arribava fins a la cantonada. "Hem hagut de demanar paciència i també recordar a la gent que hi ha un segon dia, serà dimecres 18 de quatre a nou de la tarda", ha explicat la directora. "D'una manera o altra ajudarem i estic convençuda que sortirà bé, ha de sortir bé", ha afirmat Oliva.

El Banc de Sang i Teixits de Girona ha portat fins al Vedruna un equip format per cinc infermers que fan les extraccions de sang i dos metges que s'encarreguen de les entrevistes. "És una campanya potent, sobretot tenint en compte que fem tant donació de sang com de moll d'ós", ha explicat la directora del Banc de Sang i Teixits, Anna Millán.

En principi, preveien atendre uns 300 donants però auguren que en seran molts més. Per això, Millán recorda als voluntaris que també poden anar a donar a l'hospital Trueta. Els donants només han d'omplir un qüestionari i passar pel metge que, amb una analítica, certificar que no tenen cap malaltia infecciosa i poden ser donants. Llavors, els fan l'extracció.

Donants compatibles

"En el cas del donant de medul·la és una mica més complicat trobar algú compatible perquè depèn de la compatibilitat del sistema HLA i no és tan senzill com amb la sang", ha detallat Millán. Si es troba algú compatible, hi ha dues maneres per fer l'extracció, o per afèresi (punció de sang perifèrica per una màquina) o aspiració de cresta ilíaca.

Tot i ser més complicat trobar compatibilitats, Millán explica que actualment hi ha un registre de moll d'ós que permet identificar donants a diversos països. "El registre local està relacionat a nivell mundial", concreta. Això vol dir, per exemple, que si aparegués un donant compatible amb en Roger a Estats Units, podrien fer arribar la medul·la fins a l'hospital de la Vall d'Hebron, que és on està ingressat. De la mateixa manera, els nous donants de Girona que no siguin compatibles amb en Roger, poden ajudar malalts d'altres indrets.

La ciutat bolcada

Fent cua per a les donacions hi havia pares d'alumnes de l'escola Vedruna però també molts veïns de la ciutat que s'han assabentat de la campanya i han decidit participar-hi. Un d'ells és en Jacint Mas, que és agent dels Mossos d'Esquadra. "A la feina ens van passar un correu informant que feien aquestes donacions i he decidit venir, el que em mou és la solidaritat, no només pel nen de 10 anys sinó per a totes les persones que ho puguin necessitar", ha afirmat.

En Miquel Aguilera és pare d'una nena de 8 anys que va al Vedruna. "La directora ens va enviar un mail i no m'ho vaig pensar, a mi també m'agradaria que m'ajudessin si li passés alguna cosa així a la meva filla", ha dit. Aguilera està sorprès per la gran afluència de donants i augura que, entre els dos dies, es trencaran tots les previsions.

Una altra mare de l'escola, l'Imma Valentí, ha decidit donar "medul·la, sang i el que faci falta". A més, és metge de professió. "Sabem les necessitats que hi ha en donació de sang i l'angoixa que provoca a les famílies buscar un donant per salvar els familiars", ha exposat.

En primera persona

La Laura Moreno té 20 anys i fa nou anys li van fer un trasplantament de moll d'ós també per una aplàsia medul·lar. "Em vaig assabentar del cas d'en Roger i he volgut venir per ajudar en qualsevol cosa que pugui, per donar suport o ànims", ha explicat. En el cas de Moreno, els seus familiars tampoc eren compatibles i els seus pares van haver de recórrer a una fecundació in vitro per tenir un altre fill que li pogués fer de donant. "El meu germà és el meu heroi", ha detallat.

"Va ser una experiència bastant dura però ja ho he passat i estic bé, ara faig vida normal, estudio a Barcelona, toco el piano, faig música, una vida plenament normal", ha conclòs, animant així en Roger i la seva família.