ERC-MES de Girona titlla de poc ambiciosos els pressupostos del 2017

Els republicans asseguren que CiU i PSC "no saben prioritzar"

El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona s’ha posicionat aquest matí contrari a la proposta de pressupostos del govern per a l’any 2017.

La portaveu dels republicans, Maria Mercè Roca, ha titllat els comptes de “poc ambiciosos” i ha valorat que demostren que “el govern de Girona no té un projecte clar i de futur per a la ciutat”.


Maria Mercè Roca ha defensat que la proposta de pressupostos del govern és “més tècnica que política, de gestió del dia a dia sense línies de futur”, i en aquest sentit ha titllat els comptes de “poc ambiciosos”. La portaveu ha criticat que l’executiu CiU-PSC “no saben prioritzar” i també ha defensat que “gasten però no inverteixen”.

Precisament, de l’apartat d’inversions, Roca ha denunciat que es duguin a terme moltes petites accions però que cap d’elles abordi “els grans temes que la ciutat té sobre la taula”, i ha posat com a exemple el Pla Especial de la Devesa o la reforma del Passeig Canalejas. També ha criticat que les despeses derivades del fons Santos Torroella tornin a embargar una part substancial del pressupost d’inversions, o que els Plans de Sant Narcís o de les Pedreres tinguin una consignació pressupostària “irrisòria”.

Al detall


La portaveu ha valorat algunes millores en els comptes com ara l’increment de recursos per a serveis socials, però ha criticat que “segueixen havent-hi moltes despeses supèrflues”, especialment en partides per a comunicació i propaganda. En aquest sentit s’ha referit també a les partides de promoció, on ha denunciat que “augmenten novament els recursos destinats al turisme”. La portaveu del grup ha explicat que “no podem fiar-ho tot al turisme” i que cal que l’economia gironina es diversifiqui. “Nosaltres haguéssim previst recursos per a altres sectors com ara l’economia verda o la del coneixement”, ha explicat.

Pel que fa a la cultura, la portaveu ha explicat que “hi ha hagut una reordenació però no reorientació dels recursos municipals”, i s’ha referit a que “la dotació per als equipaments de base i programacions estables ha disminuït o s’ha congelat”, mentre que la política cultural de tall efímera i d’aparador “segueix emportant-se la part més grossa del partís”.

Per últim, el grup ha criticat altres aspectes com que no existeixi una partida específica que prevegi els treballs per a la recuperació de la gestió de l’aigua o l’incompliment del 0’7% del pressupost per a solidaritat i cooperació. “Són les seves polítiques”, ha explicat Roca. “Nosaltres també haguéssim consignat recursos per a la música en viu, els comerços emblemàtics o l’acció social per a col·lectius específics com ara la gent gran”.

Incompliments 2016


ERC-MES ha criticat que dels 19 acords pactats amb el govern l’any 2016 només se n’han complert 8, menys de la meitat. Entre els incompliments, el grup destaca que “no s’han confeccionat els plans estratègics en cultura, turisme i comerç ni el pla local d’habitatge”. Tampoc han enllestit el mapa de la pobresa ni han posat en marxa el programa de cultura als barris o de dinamització d’espais públics. Per últim, han criticat també que el govern “no hagi estat capaç de redactat un protocol per a l’atorgament de beques menjador als instituts”, un altre element pactat amb la coalició de republicans i socialistes sobiranistes.

Aquest any, però, el govern compta amb majoria absoluta i no caldrà que persegueixin acords amb altres grups. “Així ens ho ha deixat clar la regidora”, ha explicat Roca, “i amb l’experiència de l’any passat hem comprovat que és un govern que no compleix amb el que pacta”, ha conclòs.