Una cinquantena de veïns tallen la carretera C-26 per protestar contra un polígon projectat a Ripoll

Asseguren que "és un disbarat" perquè es "carregaria la plana"

Una cinquantena de veïns de Ripoll i les Llosses han tallat aquest dissabte la carretera C-26 que enllaça els dos municipis, per protestar contra el polígon industrial que l'ajuntament de la capital del Ripollès ha projectat en un dels vorals.

El membre de la Plataforma Aturem el Polígon de les Llosses Miquel Casas assegura que l'obra "és un disbarat perquè es carrega la plana" i recorda que a la comarca hi ha moltes naus buides on encabir les empreses interessades a venir a la zona.

L'Ajuntament de Ripoll, impulsor de la iniciativa, va crear una comissió per debatre la necessitat del projecte, però Casas assegura que l'únic interès d'aquesta comissió és "parlar sobre el model" i no pas sobre la idoneïtat del polígon.

Ampliació:

Aquest ha estat el primer acte de protesta que s'ha fet contra el projecte impulsat per l'Ajuntament de Ripoll ara fa un any i mig i que contempla la construcció d'un polígon industrial al voral de la carretera C-26 que enllaça Les Llosses amb la capital del Ripollès. Un projecte que els veïns que s'han concentrat aquest dissabte consideren "innecessari", ja que a la zona hi ha moltes naus industrials buides a més de zones edificables on el terreny ja està declarat com a sòl industrial. El membre de la Plataforma Aturem el Polígon de les Lloses Miquel Casas recorda que a 500 metres hi ha un lloc amb 10.000 metres quadrats habilitats. "Hi ha moltes opcions, i l'ajuntament ho sap", ha comentat.

En concret, la plataforma ha presentat un document on asseguren que, només a Ripoll, hi ha més d'una trentena de naus i zones edificables, que no obligarien a canviar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

La protesta ha durat una hora i ha recorregut l'inici de la carretera C-26. Equipats amb pancartes on es podia llegir 'No al polígon' o 'Salvem les planes' els concentrats han carregat contra l'ajuntament. Casas assegura que "no els agrada haver d'arribar fins aquí" però diu que persistiran si el consistori no fa marxa enrere.

Es tracta d'un projecte impulsat per l'equip de govern (CiU) i que inicialment estava pensat per fer-se al costat esquerre de la carretera, però un estudi de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va declarar "zona inundable" l'espai, ja que està a la vora del Ter, i això va obligar a traslladar el projecte al costat dret.

Una comissió polèmica

L'oposició al projecte dels veïns, sumat a l'escepticisme per part de la resta de partits del consistori va fer que el govern municipal creés una comissió per discutir la necessitat del projecte i parlar sobre la seva viabilitat econòmica. La comissió estava formada per partits polítics a més d'entitats.

Casas però, ha explicat que l'únic interès d'aquesta comissió no és debatre sobre la idoneïtat de construir un polígon industrial en una zona "on ara pasturen vaques" sinó que només parla de com s'ha de desenvolupar el projecte. "Es dóna per fet que tira endavant", ha lamentat.

Miquel Casas ha demanat més implicació a l'oposició i que es "mostrin ferms" en la defensa d'aquest espai. Només el regidor de la CUP ha participat en la protesta d'aquest dissabte.

Més mobilitzacions

La d'aquest dissabte ha estat la primera mobilització que ha dut a terme la plataforma que compta amb el suport d'altres entitats del territori. Casas ha explicat que "mantindran les protestes si el projecte continua endavant". De moment l'associació ja està recollint signatures en contra del projecte i fent activitats amb comerços de Ripoll.

L'equip de govern es defensa

Per la seva banda, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha recordat que el projecte estava en el programa de govern de CiU. "La gent va votar aquest programa i això inclou l'edificació d'aquest polígon", ha comentat. Munell diu que l'única voluntat del govern municipal és "estimular la creació de llocs de feina per a joves", i ha destacat la importància de la indústria per a Ripoll i per tota la comarca.

Amb tot, Munell ha reconegut que hi ha naus industrials buides a la zona, però diu que el projecte de la carretera de Les Llosses és diferent, sobretot des d'un punt de vista geogràfic que atrau les empreses. "Aquesta zona ens dóna una comunicació excel·lent amb Ripoll i sortida directa a Barcelona i Vic", ha comentat Munell. L'alcalde diu que el projecte tira endavant i ha augurat que "a mitjà termini esperem que hi hagi molts més llocs de feina a Ripoll gràcies al polígon".