Girona tindrà un nou institut a les naus de l'antiga fàbrica Simon d'aquí a tres anys

Mentrestant, es farà una segona seu de l'IES Ermessenda en mòduls prefabricats al costat de l'escola el Bosc de la Pabordia

El Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Girona han acordat construir un nou institut a les naus de l'antiga fàbrica Simon, a la carretera Barcelona.

L'adequació de les naus es farà per fases i la previsió és que al setembre del 2019 ja hi vagin els primers alumnes. D'aquesta manera, les dues administracions volen donar resposta a la previsió de creixement de l'alumnat d'ESO que hi haurà en els propers anys.

Mentrestant, i com a mesura provisional, el curs vinent es farà una segona seu de l'institut Ermessenda amb mòduls prefabricats a un solar a tocar de l'escola del Bosc de la Pabordia.

La previsió és començar amb tres grups de 1r d'ESO, que se sumaran a l'oferta de secundària que ja s'ofereix a l'IES Ermessenda, que des de fa tres cursos està situat a l'edifici Cartanyà, propietat del Bisbat.

Ampliació:

Actualment a la ciutat de Girona hi ha 44 grups de 1r d'ESO i la previsió és que el curs 2020-21 s'arribi al màxim de 48 grups. En nombre d'alumnes, això suposa de passar dels 1.350 alumnes que es preveu que comencin la secundària l'any vinent als 1.450 del curs 2020-21. Per això, Ajuntament de Girona i Generalitat han estat buscant solucions a aquest 'boom' d'alumnat que, anys enrere, s'havia produït a la primària i que ara, previsiblement, es deixarà notar a l'ESO. Segons les previsions d'Ensenyament, la situació es tornarà a estabilitzar d'aquí a uns deu anys a l'entorn dels 1.300 alumnes a 1r d'ESO.

La regidora d'Educació, Isabel Muradàs, i el director dels serveis territorials d'Ensenyament, Josep Polanco, han explicat els plans que té la Generalitat per als propers anys pel que fa a la planificació dels estudis de secundària. Segons han explicat, la ciutat de Girona podrà disposar d'un nou institut a partir del setembre del 2019. Finalment, i després de descartar altres opcions com les antigues casernes militars, han decidit situar-lo a les naus de l'antiga fàbrica Simon, a la carretera Barcelona. Ambdues administracions remarquen que la ubicació és la "idònia" i que l'estructura de les naus està en perfectes condicions i que només caldrà rehabilitar l'espai.

Les obres encara no tenen ni calendari ni pressupost però Polanco ha explicat que es faran per fases. Així doncs, la idea és que els primers alumnes puguin començar-hi el curs el setembre del 2019 i llavors, paulatinament, anar acabant l'adequació de l'edifici, que té 4.500m2. Quan estigui completat, tindrà cabuda per a quatre línies d'ESO, tres de Batxillerat i també oferirà estudis de formació professional.

Un institut, dues seus

Abans, però, ambdues administracions han hagut de buscar una solució transitòria mentre es fan les obres per adequar les naus de la Simon. Des de fa tres cursos, la ciutat disposa d'un nou institut, l'IES Ermessenda, que està situat a l'edifici Cartanyà, pel qual l'Ajuntament de Girona paga un lloguer al Bisbat. Aquest institut ja ha quedat ple i, per això, de cara al curs vinent caldrà fer una nova seu del centre en un altre indret.

La ubicació escollida ha estat un solar de titularitat municipal situat a tocar de l'escola el Bosc de la Pabordia, a Can Prunell (barri de Palau). La idea és condicionar-lo per instal·lar-hi tres mòduls prefabricats i que el curs vinent ja puguin començar les classes tres grups de 1r d'ESO. Per tant, com a mínim durant tres cursos, hi haurà un únic institut –coordinat per un mateix equip directiu- que estarà repartit en dues seus: la de l'edifici Cartanyà i la dels mòduls situats a la zona coneguda com a Can Prunell.

Tant punt acabi la primera fase d'obres del nou institut (prevista per al setembre de 2019), serà l'edifici Cartanyà el primer que es deixarà de fer servir ja que està suposant un cost important per al consistori. Mentre no es completi tota l'adequació de l'edifici de l'antiga fàbrica Simon, l'institut Ermessenda estarà novament en dues seus: la de la carretera Barcelona i els mòduls de Can Prunell. Polanco ha reconegut que no poden concretar quan s'acabaran totalment les obres d'adequació de les naus de la Simon.

En aquest cas, aquest terreny està afectat per un concurs de creditors. La regidora d'Educació, Isabel Muradàs, ha explicat que aquest concurs està a punt de resoldre's i que llavors, a través de la fórmula de l'ocupació directa, el consistori podrà disposar d'aquests terrenys un cop es posi d'acord amb els propietaris de la finca (que és una entitat bancària). Muradàs ha concretat que aquesta operació no suposarà cap cost per a l'ajuntament i que haurà d'estar resolta en un màxim de tres mesos. A partir de llavors, els terrenys ja seran municipals i Ensenyament podrà iniciar la licitació de les obres.

Un cop estigui en ple funcionament el nou institut situat a la carretera Barcelona, es deixaran de fer servir els mòduls prefabricats. Amb aquest nou centre, Ensenyament i Ajuntament de Girona asseguren que acabaran amb els 'bonys' (grups afegits) que s'han hagut de fer en alguns instituts de la ciutat per acollir l'excedent d'alumnes. A més, es comprometen a no superar en cap cas la ràtio de 30 alumnes per classe. Aquest nou institut està pensat també per acollir alumnes dels barris de Montilivi, Palau, Santa Eugènia i Sant Narcís.