L'exèrcit es planta i assegura que continuarà fent maniobres a les comarques gironines

El comandant militar de Girona "rebutja" que l'activitat de les forces armades "legitimi la violència"

L'exèrcit espanyol ha respost a la moció aprovada per diferents institucions que insta a "desmilitaritzar" les comarques gironines i exigeix a les forces armades que deixi de fer maniobres fora dels espais militars.

El comandant militar de Girona, el coronel Javier Mur Lalaguna, ha enviat una carta en la que defensa la feina de les forces armades. "Tot i que no em correspon fer valoracions dels acords legítimament aprovats per les institucions municipals, he de rebutjar totalment que la nostra missió suposi una legitimització de la violència, tal i com assenyalen", exposa el coronel.

El comandant militar afegeix que les unitats de l'exèrcit de terra "continuaran desenvolupant la seva feina a la província de Girona i fent les activitats necessàries de preparació". El coronel sosté que l'exèrcit treballa "en benefici de la seguretat dels gironins", una feina que qualifica de "silent i freqüentment ignorada".

Ampliació:

La CUP va presentar la moció que reclamava "unes comarques gironines desmilitaritzades" al ple de la Diputació de Girona del 20 de setembre. El text va rebre el suport de tots els grups i es va aprovar per unanimitat.

La moció exigeix a l'exèrcit espanyol que deixi de fer pràctiques i maniobres fora dels espais militars. A més, també acorda reclamar al Ministeri de Defensa el traspàs de tots els immobles militars que hi ha en desús a la demarcació, rebutja assistir a "actes d'exaltació militar" i decideix evitar la presència de l'exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació.

L'Ajuntament de Castellfollit de la Roca (Garrotxa), governat per ERC, es va fer seva la moció i també la va aprovar per unanimitat al ple d'octubre. Tal com indicaven els acords del text, l'equip de govern va fer arribar la resolució a la subdelegació del Ministeri de Defensa a Girona i als estaments militars de la base militar e Sant Climent Sescebes (Alt Empordà).

El comandant militar de Girona, el coronel Javier Mur Lalaguna, ha respost a l'acord de ple amb una carta dirigida a l'alcalde de Castellfollit de la Roca, Miquel Reverter. A la missiva, es dóna per assabentat de la moció aprovada pel ple i exposa que les maniobres i pràctiques militars continuaran a les comarques gironines. El coronel descarta entrar a valorar l'acord però nega que la feina de les forces armes "suposi legitimar la violència" tal i com, diu, "assenyala" la moció.

El comandant militar advoca pel "respecte" per les competències de cada institució. "El vull fer partícip del meu convenciment que la relació entre institucions es veuria facilitada amb l'absolut respecte a les competències que tenen encomanades cadascuna d'elles", argumenta.

En aquest sentit, assegura que les unitats de l'exèrcit de terra "continuaran desenvolupant la seva feina a la província de Girona i fent les activitats necessàries de preparació en benefici de la seguretat dels ciutadans gironins i de tots els espanyols". Finalment, el coronel tanca la carta afirmant que aquesta (la de l'exèrcit) és una "tasca silent i freqüentment ignorada".