Jutgen un pare per agredir sexualment la filla a la caravana on vivien quan la nena tenia entre 5 i 9 anys

L'acusat s'enfronta a una condemna de 15 anys i a pagar 60.000 euros d'indemnització

L'Audiència de Girona ha jutjat un pare acusat d'agredir sexualment la seva filla quan la nena tenia entre 5 i 9 anys. Segons les acusacions, el processat es refregava amb la petita, l'obligava a masturbar-lo, a fer-li fel·lacions i intentava penetrar-la.

El fiscal situa els abusos entre els anys 2008 i 2012. Aleshores, el pare havia enviudat i vivia amb la nena en una caravana a Maçanet de la Selva. El desemparament que patia la petita va fer que els serveis socials li retiressin la custòdia al 2012 i la nena anés a viure amb la seva germanastra.

La menor patia malsons constants i l'any passat, mentre seguia teràpia, va ser quan va relatar els abusos. El processat, actualment en presó provisional, ha negat els càrrecs. S'enfronta a 15 anys de presó, a 5 de llibertat vigilada i a pagar una indemnització de 60.000 euros.

La nena ha declarat a porta tancada. Els psicòlegs i professionals que la van atendre donen credibilitat al seu relat. A diferència del què ha explicat el pare, asseguren que la nena no fabulava i que és "molt probable" que patís les agressions.

Ampliació:

L'acusat, que ara té 53 anys, es troba en presó provisional des de l'abril d'aquest 2016. Precisament, arran de la denúncia per les suposades agressions. Segons sostenen el fiscal i l'acusació particular, l'home va començar a abusar de la seva filla quan la petita tenia 5 anys. Era el 2008, el processat feia poc que havia enviudat i vivia amb la nena en una caravana aparcada a Maçanet de la Selva.

Les acusacions relaten que el pare, "en innumerables ocasions" i pràcticament a diari, s'aprofitava de la petita. Es refregava contra ella fins que ejaculava, obligava la nena a masturbar-lo i també la forçava a fer-li fel·lacions. Els abusos s'haurien estès al llarg de quatre anys, fins que la filla va complir va complir els 9.

El maig del 2012, els serveis socials van treure la custòdia de la menor al pare. Ho van fer perquè l'home tenia la menor del tot desemparada, no la cuidava i la petita vivia en unes condicions insalubres. La nena, aleshores, va passar a viure a casa de la seva germana per part de mare (que és 26 anys més gran que ella).

El cas d'abusos, però, no va sortir a la llum fins al 2015. Arran d'una teràpia, la menor va explicar a la seva germanastra que el pare li feia "coses molt greus". De fet, com la dona ha declarat al judici, li va dir literalment que el processat l'obligava "a fer allò que fan les persones grans per tenir fills".

Molt reservada i malsons constants

Durant la vista, la germanastra ha explicat que, d'ençà que la va acollir a casa, la nena era molt reservada. Diu també que solia mentir, però mai per fer mal a terceres persones, sinó com una forma d'autoprotecció. "Per exemple, quan li demanava on tenia l'agenda, em deia que se l'havia deixada al col·legi", ha precisat.

Sí que durant els tres anys que van passar fins que la menor va relatar els abusos, la dona ha dit que la nena patia malsons constants. "Solia cridar i dir: 'Papa, papa, deixa'm!', però mai vaig pensar que fos a conseqüència d'això", ha dit la germanastra.

La dona també ha explicat que, a partir del moment en què el pare en va perdre la custòdia, ella i la nena anaven a visitar el processat un cop al mes, i que el pare pràcticament no s'interessava per la petita. A partir del moment en què es va destapar el cas, però, les dues parts van tallar la relació del tot.

El pare ho nega

El processat, per la seva banda, ha negat els càrrecs. Assegut a la banqueta, el pare ha explicat que la relació amb la seva filla era "normal" i que la nena tenia tendència a fabular, perquè com que estaven sols a la caravana, tendia a jugar "amb amics imaginaris". L'home també ha explicat que dormien en habitacions separades, que mai va mantenir relacions sexuals amb altres dones davant de la petita, ni va parlar amb ella de sexe. I que quan li van treure la custòdia, es va pensar que era de manera "temporal". "Diria que la nostra relació era bona, com un pare i una filla", ha declarat. Això sí, a preguntes del fiscal, l'home també ha dit que no li havien explicat –quan de fet, s'hi va avenir- que li haguessin tret la filla perquè estava desatesa i patia dèficits greus.

La menor ha declarat a porta tancada. Entre els perits que han passat per la sala de vistes, també hi havia els psicòlegs i professionals que van atendre la nena després que es presentés la denúncia pels abusos. A diferència del què ha explicat el pare, tots ells han coincidit a dir que la nena no fabulava i que és "molt probable" que patís les agressions.

15 anys de presó

El fiscal i l'acusació particular imputen al processat un delicte continuat d'agressió sexual a menor de 13 anys. Sol·liciten que es condemni el pare a una pena de 15 anys de presó, a 5 més de llibertat vigilada i que, durant tot aquest temps, no es pugui apropar a la menor (que ara té 13 anys). A més, el fiscal també ha demanat que l'home hagi de seguir programes formatius un cop surti de la presó.

En matèria de responsabilitat civil, les dues parts demanen que el pare hagi d'indemnitzar la filla amb 60.000 euros pel dany moral sofert. La defensa demana l'absolució. El cas, que s'ha jutjat a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per sentència.