Les denúncies sindicals destapen 314 casos de falsos autònoms a les comarques gironines al llarg del 2016

La UGT denuncia que es tracta d'un "problema molt greu"

Les denúncies sindicals han permès destapar 314 casos de falsos autònoms a les comarques gironines al llarg d'aquest 2016. En tots ells, la Generalitat ha donat la raó al sindicat i ha obligat els empresaris a contractar-los en plantilla.

Malauradament, aquests no són els únics. I és que Treball té a hores d'ara 90 expedients més sobre la taula, que s'estan tramitant i que es resoldran en els propers mesos. Segons assegura la UGT, la majoria d'aquests fraus es concentren en dos sectors: el transport i la indústria càrnia.

El seu secretari general a Girona, Xavier Casas, explica que es tracta "d'un problema molt greu", perquè al darrere dels falsos autònoms sempre hi ha un empresari "que s'aprofita de la por que té el treballador" a quedar-se sense feina. Casas ha demana més mà dura contra les empreses que "obliguen" els seus empleats a fer-se autònoms.

Ampliació:

La lluita dels sindicats contra les empreses que contracten falsos autònoms per estalviar-se despeses ha fet aflorar 314 casos des de principis d'any. Es tracta de persones que, o bé feia temps que treballaven com un empleat més dins la companyia en règim d'autònom o bé estaven en plantilla, però de cop, se'ls obliga a canviar la seva condició laboral si volen seguir treballant. En molts casos, el treballador renuncia voluntàriament a la indemnització, a canvi de contractar-lo com autònom.

Aquests 314 casos però no són els únics malauradament. Treball té a sobre de la taula 90 denúncies més que estan a l'espera d'una resolució i que obligaran l'empresari a contractar aquests autònoms si s'acaba demostrant la seva condició de falsos autònoms. Des del sindicat han advertit que totes aquestes denúncies són arran d'una investigació rutinària. En aquest sentit, Casas ha deixat clar que "no hi ha cap campanya per buscar empresaris que facin aquest frau". Amb tot, el líder de la UGT a Girona diu que, després de veure els resultats, intensificaran les investigacions.

Xavier Casas, explica que aquesta fórmula, permet l'empresari "acomiadar quan vulgui", a més de ser una "amenaça" contra el treballador que es veu obligat a fer-se autònom si no vol perdre la feina. Casas assegura que els propietaris no ho fan per ser més competitius, sinó per "ser més rics".

El resultat és que molts treballadors acaben canviant la seva condició laboral atrets per la tarifa plana de 50€ dels primers sis mesos. Casas però, denuncia que acaben treballant més hores per cobrir les diferents despeses que tenen.

Des del sindicat expliquen que el sector carni és on més falsos autònoms han trobat, tot i que cada cop hi ha més denúncies entre els professionals del transport. Casas diu que per la UGT és una "obsessió" lluitar envers un problema que, segons el líder sindical, representa una vulneració dels drets dels treballadors. A més, assegura que "no pararan" fins aconseguir que s'endureixi la llei. "És inadmissible que una fàbrica tingui 165 treballadors i només n'hi hagi 25 en plantilla", ha afegit.

Un estalvi molt important

La UGT denuncia que la pràctica de contractar falsos autònoms està cada vegada més estesa a les comarques gironines. El sindicat assegura que en el sector carni és "quelcom habitual" i cada cop més freqüent en d'altres àmbits professionals. Casas afirma que contractant falsos autònoms, els empresaris s'estalvien pagar la seguretat social i no s'han de preocupar si un treballador es veu obligat a agafar la baixa, perquè tampoc els suposa cap cost. "Això incrementa molt els seus beneficis i perjudica al treballador".

Des de l'organització recorden que els autònoms tenen una sèrie de despeses que no han d'afrontar els treballadors contractats i que, en molts casos els obliguen a treballar més hores per treure's un sou similar. El líder de la UGT alerta que si no es regula i es posa fre a aquesta pràctica "correm el risc que passi a ser la norma". Casas avisa que seguiran "al peu del canó" per evitar més casos.

Més regulació

Des del sindicat reclamen que es posin més mesures de control a més d'un enduriment de la llei per tal d'evitar el que asseguren que és "un frau i una vulneració dels drets del treballador". Casas demana que aquesta sigui una de les prioritats del nou govern de l'Estat i diu que des de l'organització treballaran i seguiran denunciant tots els casos que es trobin.

Tot i això Casas ha destacat les "bones relacions" que hi ha amb la Generalitat, a qui han traslladat totes les denúncies que han tramitat. "Ens hem entès bé amb el departament i ells hi estan posant tot el que poden per eradicar aquesta pràctica", ha comentat Casas.