El Suprem tomba un recurs de la Iaeden contra el tram aeri de la MAT i el parc elèctric a Santa Llogaia

La resolució de l'alt tribunal arriba quan ja fa més de dos anys que la línia ha entrat en servei

El Tribunal Suprem (TS) ha tombat un recurs interposat per la Iaeden-Salvem l'Empordà contra les resolucions de l'Estat que van permetre a Red Eléctrica aixecar el tram aeri de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia d'Àlguema, i construir en aquest últim municipi tant la subestació dels 400 kV com l'estació conversora.

La plataforma sostenia que el procés per obtenir la Declaració d'Impacte Ambiental havia estat deficient, perquè no s'havia donat opció al territori de fer sentir la seva veu.

El TS, però, conclou que els passos van ser ajustats a llei, i que en conseqüència, la declaració no va ser "ni irraonable ni arbitrària". Allò curiós del cas és, però, que la sentència arriba quan ja fa més de dos anys que els 400 kV ja circulen pel tram aeri de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia, i més d'un que es va posar en servei la interconnexió.

Ampliació:

Nou revers judicial per part de l'Estat contra els opositors a la MAT. El Suprem ha tombat un nou recurs de la Iaeden-Salvem l'Empordà contra la línia de 400 kV. La sentència, emesa per la Sala Tercera del contenciós administratiu, fa referència a les autoritzacions del Ministeri que van permetre a Red Eléctrica aixecar el tram aeri entre Bescanó i Santa Llogaia, i construir tant la subestació dels 400 kV com l'estació conversora –el punt d'inici de la interconnexió- en aquest municipi de l'Alt Empordà.

El focus de discrepància, en aquest cas, es trobava en la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA). Al seu recurs, la plataforma ecologista sostenia que el procés no havia estat transparent, i que no s'havia tingut en compte la veu del territori. A més, considerava que l'Estat havia atorgat la declaració de manera arbitrària.

Ara el Tribunal Suprem, com abans ja havia fet el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, rebutja les pretensions de la Iaeden. La sentència sosté que el procés per obtenir la DIA va ser ajustat a llei. I per si no quedés prou clar a qui es va donar veu, el TS recull tot el llistat d'administracions i entitats "que van tenir l'oportunitat de formular al·legacions al traçat" dels 400 kV.

En total, a la llista n'hi apareixen una quarantena, comptant Generalitat, ajuntaments i entitats ambientals. Entre les quals, per cert, no hi apareix la Iaeden, però sí "Ecologistes en Acció, Greenpeace, CEO i DEPANA".

"Ni irraonable ni arbitrària"

El Suprem subratlla que, com a conseqüència de les al·legacions que es van presentar, "es van imposar determinades condicions mediambientals per a l'execució del projecte". En conseqüència, la sentència del contenciós avala tant la DIA com els permisos concedits per l'Estat a Red Eléctrica (entre ells, la declaració d'utilitat pública) que van permetre tirar endavant la MAT Bescanó- Santa Llogaia i el parc elèctric en aquest darrer municipi. I conclou que no es va actuar ni de manera "irraonable ni arbitrària".

A més, la sentència del TS fa una "expressa condemna" en costes, i obliga la Iaeden-Salvem l'Empordà a pagar fins a un màxim de 2.000 euros a totes i cadascuna de les parts contra les que es dirigia el recurs.

Més de dos anys en servei

Allò curiós del cas és, però, que la resolució del Suprem arriba quan ja fa temps que tant la MAT aèria com el parc dels 400 kV a Santa Llogaia han entrat en servei. La línia entre Bescanó i Santa Llogaia ho va fer al novembre del 2014, i l'estació conversora va entrar oficialment en servei a principis del 2015, quan es va engegar la interconnexió subterrània que creua els Pirineus.