Pere Arpa, xef de Ca l'Arpa: 'Fem la cuina que menjarien les nostres àvies si visquessin encara'

L'establiment de Banyoles recupera l'estrella Michelin que va perdre l'any passat

L'hotel-restaurant de Ca l'Arpa de Banyoles ha tornat a ingressar a la llista exclusiva dels restaurants amb estrella Michelin. Ho fa després de perdre la distinció en l'edició passada. "Quan la vam perdre vam tenir una sensació de buidor i vam obrir una reflexió interna", reconeix Arpa.

Al restaurant només hi treballen cinc persones, tenen capacitat per a una vintena de comensals i només vuit habitacions a la part d'hotel, un fet que fa que el tracte sigui molt proper. El mateix xef és qui serveix alguns dels plats i dedica estona a parlar amb els clients. "Volem trencar amb la idea del restaurant gastronòmic luxós, aquí volem que la gent se senti a casa", afegeix.

En els seus plats reivindica la cuina de proximitat i els productes de la zona. El xef reconeix que no és una cuina excessivament tècnica ja que el producte passa per endavant. "Fem la cuina que menjarien les nostres àvies si visquessin encara, és la cuina tradicional posada al dia", explica.

Ampliació:

Pere Arpa va aconseguir l'estrella Michelin el 2007 però en la gala de la Guia 2016 la va perdre. No amaga que va ser una desil·lusió però també reconeix que, després de reflexionar sobre què havien fet malament, van decidir seguir endavant amb la mateixa línia. A Ca l'Arpa de Banyoles aposten pel producte de proximitat, per les aus, per les verdures dels horts del voltant i també per un tracte molt personal.

Des del 2009, el restaurant es va traslladar a la que havia estat la masia de l'àvia, al carrer indústria (molt a prop de l'ajuntament). Llavors, van reformar totalment l'espai i hi van construir també vuit habitacions d'hotel. "Volíem recuperar la idea de la fonda de tota la vida, posant-hi habitacions tancàvem el cercle", remarca. A més, en Pere viu al mateix edifici amb la dona i els tres fills, un fet que fa que el tracte sigui molt familiar. "Volem que sigui com venir a casa nostre, trenquem la idea del restaurant gastronòmic de luxe i busquem tot el contrari, una cosa molt casolana, parlar amb el client i que se senti que cuinem per a ell", detalla.

El producte passa per davant de tot

És per això que, després de perdre l'estrella, van decidir seguir per aquesta línia. A Ca l'Arpa de Banyoles els plats de cuina tradicional són els protagonistes. El xef explica que fan els plats de tota la vida però adequats als nous temps, renovant-los i posant-los al dia. En paraules del xef banyolí, és com la cuina que menjarien les àvies si encara fossin vivies.

Per això, a Ca l'Arpa hi ha molt producte de temporada, plats típics com la tortada d'ametlles de Banyoles, el colomí i una àmplia varietat d'aus i també les verdures, el peix de la Costa Brava, els bolets o d'altres ingredients que es poden trobar arreu de les comarques gironines.

Al restaurant hi treballen només tres persones a la cuina i dues a sala. Una d'elles és la dona d'Arpa, Montserrat Lao, que és sommelier i la responsable de sala. A més, només tenen cabuda per a una vintena de comensals. "Quan ens vam traslladar vam decidir mantenir la capacitat del restaurant tot i que vam doblar l'espai", recorda Arpa. Forma part del concepte de restaurant que volen. Fins i tot, el mateix xef surt de la cuina (que està separada del menjador només per un vidre) per servir personalment algun dels plats als clients i poder intercanviar impressions.

Arpa reconeix que l'estrella Michelin és una recompensa a la feina feta i se'n sent molt satisfet. Confia que això farà que vinguin més clients al restaurant. Amb la incorporació de Ca l'Arpa a la llista Michelin, les comarques gironines sumen en l'edició del 2017 un total de 14 restaurants amb 18 estrelles. Al capdamunt, el Celler de Can Roca amb tres 'macarons', seguit de Les Cols d'Olot i el Miramar de Llançà amb dues.