El projecte 'Teixir, cosir i vestir' de l'equip de Xevi Bayona guanya el concurs del nou Firal d'Olot

Un total de 3.787 ciutadans, el 13% del cens, han participat a la consulta popular

El projecte 'Teixir, cosir i vestir' de Xevi Bayona XAA Arquitectura-Bach Arquitectes/Lluís Paumé serà l'encarregat de fer el nou Firal d'Olot després de guanyar el concurs.

En total, ha obtingut 86,9 punts d'un màxim de 100 mentre que les altres dues propostes han quedat a més distància -61,07 en el cas de '101 plàtans' i 53,92 en el cas d''Un Tossol i dos triais'. L'elecció del projecte guanyador incloïa tres votacions, la del jurat tècnic, la de la consulta ciutadana i la de la mesa de contractació.

Els dos primers han coincidit en l'elecció del projecte de l'equip de Bayona mentre que la mesa de contractació ha donat la mateixa puntuació als tres projectes. L'opinió dels ciutadans ha estat "decisiva", segons ha reconegut el mateix alcalde, que no ha amagat que hauria preferit que la participació, que ha estat del 13%, hagués estat més alta.

Ampliació:

Els resultats s'han donat a conèixer aquest dimarts al vespre, un quart d'hora després que finalitzés la consulta ciutadana que va començar el 16 de novembre. L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha desglossat les tres votacions que han acabat donant un resultat final de punts. El projecte guanyador ha estat 'Teixir, cosir i vestir' de l'olotí Xevi Bayona XAA Arquitectura-Bach Arquitectes/Lluís Paumé que ha obtingut 86,9 punts d'un màxim de 100. En segon lloc, ha quedat el projecte '101 plàtans' de Forgas Arquitectes amb 53,92 punts i en tercer i últim lloc, 'Un Tossol i dos Triais' de Birulés Cabré Romans Arquitectes - Pau Sabata – CREArquitectura amb 61,07 punts.

El jurat tècnic, que podia atorgar fins a un total de 45 punts, ha elegit el projecte guanyador atorgant-los 40,23 punts. Els altres dos projectes aspirants han quedat a poca distància. El projecte 'Un Tossol i dos Triais' ha quedat amb 36,10 punts i el dels '101 plàtans', amb 35,93. Per altra banda, la mesa de contractació ha donat a tots tres projectes els 10 punts que podien atorgar com a màxim perquè tots compartien els mateixos terminis (4 mesos de redacció del projecte) i els honoraris (166.980 euros). I per tant, la votació de la consulta ha estat clau per poder fer decantar la balança. L'alcalde ha assenyalat que "ha passat el que volien que passés" i és que els vots dels ciutadans fossin "decisius" per donar un guanyador amb un marge important.

El 61,5% dels votants ha escollit el projecte guanyador

Un total de 3.783 ciutadans han emès el seu vot electrònic a la consulta que s'ha fet durant set dies. D'aquests, 21 vots han resultat nuls perquè no han respost a la pregunta que se'ls feia i que consistia en escollir un dels tres projectes aspirants. Pel que fa als 3.766 restants, un total de 2.316 han escollit el projecte que ha presentat l'equip de Xevi Bayona, el que representa un 61,5% del total de votants. Els altres dos projectes han quedat a molta més distància ja que només han obtingut 956 vots (un 25%) en el cas de projecte dels plàtans i 494 (un 13%), en el projecte sobre tossols.

Tal com s'havia explicat, els 45 punts que la votació popular podia atorgar s'havia de ponderar en funció del nivell de participació. I com que han votat un 13% del cens, la màxima puntuació que es podia donar era de 36,67 punts, que és la que s'ha endut el projecte guanyador. El projecte '101 plàtans' ha obtingut 15,14 punts mentre que 'Un Tossol i dos Triais', s'ha quedat amb 15,14 punts.

Pel que fa a la participació, l'alcalde ha admès que li hauria agradat que fos més alta. Durant els dies anteriors havia dit que esperava que fos de més del 18%, que és la que es va aconseguir durant la consulta sobre els correbous el juny passat. La realitat, però, ha estat una participació bastant més baixa. Malgrat tot, Corominas ha fet una "valoració positiva" i ha apuntat al sistema electrònic i al diferent interès que pot haver suscitat per a un ciutadà que viu al centre o per a aquell que està a les afores com a possibles factors que poden haver influït en la participació.

Una obra que "marcarà" la ciutat

L'alcalde ha reconegut la feina feta pels altres dos equips aspirants i ha subratllat que els guanyadors hauran de compartir amb l'equip de govern l'"altíssima responsabilitat" de dur a terme aquesta obra, que "marcarà la ciutat" i que perdurarà en el temps. Corominas també s'ha mostrat convençut que el resultat final serà un "gran Firal" perquè ha nascut d'un "important debat i de la implicació ciutadana".

Ara l'equip guanyador tindrà quatre mesos per redactar el projecte per després poder fer la licitació. La previsió és que el juny o juliol del 2017 s'adjudiqui l'obra i que els treballs comencin aquell mateix estiu. L'Ajuntament espera que el setembre del 2018, coincidint amb les Festes del Tura, ja hi hagi el nou Firal acabat. El cost de l'obra estarà entre els 3,5 i 4 milions d'euros.

El projecte guanyador

La proposta que ha resultat elegida, 'Teixir, cosir i vestir' de Xevi Bayona XAA Arquitectura - Bach Arquitectes/Lluís Paumé, dóna especial protagonisme tant al Firal com al Firalet, perquè segons els autors "són els protagonistes històrics i sentimentals, de la vida dels olotins". L'estudi olotí, en col·laboració amb d'altres arquitectes, ha apostat per donar diferents usos a l'espai i l'obre amb zones enjardinades i passeigs, amb elements com ara un salt d'aigua a la part de dalt del Firal que ara caldrà concretar en la redacció.