Patrick Deville, Almudena Grandes, Albert Sánchez Piñol i Carme Riera, al MOT 2017

La quarta edició girarà entorn el passat i la literatura i es farà entre el 23 de març i l'1 d'abril

Aquest dimarts s'han donat a conèixer alguns dels noms confirmats i les principals novetats del Festival MOT. El tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Carles Ribas, ha descrit el MOT com "un festival atrevit, únic i que té la voluntat de buscar l’excel·lència" i ha destacat que "la literatura ha de ser un element vertebrador de la societat". També ha avançat que el barri de Sant Narcís acollirà el ver-MOT, un acte de lectura a l’aire lliure, amb l’objectiu d’obrir el festival a la ciutat perquè tots els barris puguin gaudir-ne.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Josep Berga, ha fet un "balanç molt bo de la col·laboració entre els dos ajuntaments aquests anys" i ha manifestat el desig de que continuï en el futur.

El programa del MOT s’estructura fonamentalment a partir de diàlegs distesos entre autors i intel·lectuals sobre un eix temàtic que canvia cada any. Precisament, la proximitat entre autors i lectors, la qualitat de les propostes i la selecció d’un tema diferent a cada edició són tres de les característiques que marquen l’ADN del festival. Aquestes particularitats han de permetre assolir el seu objectiu principal: fomentar la lectura i la divulgació literària apropant escriptors de primera línia a un públic que cada cop transcendeix més a les comarques gironines. La directora del festival a Girona, Glòria Granell, ha explicat que el lema escollit aquest 2017, "Escriure el passat", "és un recurs literari per entendre el present".

A banda del Ver-mot, que enguany es farà a la plaça de l’Assumpció, aquest 2017 s’engegarà també la iniciativa +MOT, que es portarà a terme prèviament al festival (del 6 al 17 de març) amb activitats de diferents formats.

A més de canviar de tema en cada edició, el MOT cada any confia la seva imatge gràfica a un equip de dissenyadors diferent. El 2017, l’encàrrec ha recaigut sobre els banyolins Enserio, que han introduït imatges històriques de les dues ciutats que acullen el MOT com a recurs gràfic per transmetre el concepte de passat. Per reforçar la idea del pas del temps, s’han disposat les fotografies a mode de pel·lícula cinematogràfica en moviment. El procés de cerca i selecció de les imatges s’ha fet de la mà del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (Arxiu Històric de Girona), en el cas de Girona, i del Servei d’Imatges de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, en el cas d’Olot.

El naixement d'un festival de dues ciutats

El festival MOT és una iniciativa conjunta dels ajuntaments de Girona i Olot, i s’organitza amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, i amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. La seva comissària en aquesta nova edició és la doctora en Filologia i professora de literatura contemporània a la Universitat de Girona Mita Casacuberta.

El MOT va néixer el 2014 amb una primera edició dedicada a la literatura fantàstica i comissariada per David Roas. El 2015, es va fixar en la relació entre literatura i ciutats, mentre que l’any passat el protagonisme va ser per a les vides escrites. Tant el 2015 com el 2016 la comissaria del MOT va anar a càrrec de la professora Mita Casacuberta.