El Síndic insta els ajuntaments de la Bisbal i Forallac a compensar els afectats per l'aigua contaminada de l'estiu

També demana als consistoris que actualitzin els reglaments de l'abastament d'aigua potable

El Síndic de Greuges ha instat els ajuntaments de la Bisbal d’Empordà i de Forallac que estudiïn mesures per compensar els consumidors afectats per l’episodi d’aigua contaminada de l’agost passat. És una de les recomanacions que ha fet després d’investigar el cas, que va afectar 12.000 veïns dels dos municipis l'agost passat.

Durant 21 dies, els abonats al servei de la xarxa pública d’aigua no van poder beure aigua de l’aixeta ni emprar-la per cuinar com a conseqüència d’un excés d’herbicides.

El Síndic també demana als consistoris que actualitzin els reglaments de l'abastament d'aigua potable i a l'ACA i a Salut, nous mostrejos de la qualitat de l'aigua per descartar que el problema persisteix.

Ampliació:

Segons el Síndic de Greuges de Catalunya, el Codi de consum de Catalunya estableix que en la informació precontractual i contractual s'ha d'indicar l'existència de "compensacions, reemborsaments o indemnitzacions en cas que l’empresa incompleixi la qualitat del servei bàsic fixada per l’ordenament jurídic o per la mateixa empresa". És per això que insta els ajuntaments de la Bisbal d'Empordà i Forallac a estudiar mesures de compensació per als 12.000 veïns que van estar sense poder beure aigua de l'aixeta ni utilitzar-la per cuinar durant 21 dies.

El Síndic també ha recomanat als consistoris de la Bisbal i de Forallac que actualitzin els respectius reglaments del servei d’abastament d’aigua potable, que daten dels anys 90, i que tinguin en compte la correcta definició dels drets i les obligacions dels abonats. Així mateix, demana que garanteixin el dret a la informació als usuaris sobre els diferents elements del servei, com ara els relatius als preus, els consums o la qualitat de l’aigua, i que sol·licitin la subvenció de l'ACA destinada a vehicles cisterna o a obres d’urgència.

En caràcter preventiu, proposa als consistoris estudiar sistemes de subministrament complementaris als actuals que "donin garanties de futur tant de quantitat com de qualitat de l’aigua".

Per la seva banda, l'Ajuntament de la Bisbal ha assegurat al seu web que ja està aplicant totes les recomanacions emeses pel Síndic.

Recomana a l'ACA i a Salut fer un seguiment de la qualitat de l'aigua

A la resta d’administracions implicades, com ara l’Agència Catalana de l’Aigua, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Agència de Salut Pública del Departament de Salut, el Síndic proposa que duguin a terme nous sondejos per fer-ne un seguiment continuat i comprovar així que el problema no persisteix.

I en el cas del Departament d'Agricultura, se li demana informar, conscienciar i inspeccionar els agricultors i explotacions agrícoles per "assegurar un ús sostenible dels productes fitosanitaris". En aquest sentit, recorden que els alts nivells de contaminació van detectar-se en un control de qualitat de finals de juliol que va fer l'empresa gestora del subministrament, SOREA. Concretament, va aparèixer una concentració de productes fitosanitaris per sobre del màxim permès. Mentre va durar aquesta situació, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà va establir uns punts d’abastament d’aigua potable i un camió cisterna.