Jutgen dues cuidadores per buidar més de 72.000 euros dels comptes d'una àvia de Figueres

També van vendre's les seves joies

L'Audiència de Girona ha jutjat dues cuidadores acusades de buidar els comptes bancaris d'una àvia de Figueres, quedar-se'n més de 72.000 euros i vendre's les seves joies.

Els fets haurien tingut lloc entre els anys 2011 i 2012. Una de les acusades, que s'enfronta a 4 anys i 10 mesos de presó, era amiga de l'anciana; l'altra, per a qui demanen una pena de 3 anys, la seva perruquera.

Totes dues han negat els càrrecs i han assegurat que la dona era molt desconfiada i controlava en tot moment els seus diners.

Fins i tot, quan no podia anar ella mateixa al banc. Pel què fa a les joies, sostenen que van ser un regal. El cas però és enrevessat, perquè dels comptes es van arribar a fer reintegraments de grans quantitats (fins a 15.000 euros) que no han aparegut enlloc. I perquè altres noies que durant aquell temps també anaven a casa de l'àvia (per vestir-la o dormir-hi) asseguren que l'anciana era "molt garrepa".
 


 

Ampliació:

El cas que ha arribat avui a judici es remunta cinc anys enrere, entre el maig del 2011 i el març del 2012. Aleshores, l'anciana tenia 88 anys i hi havia diverses persones que en tenien cura. Si una cosa ha quedat clara al judici, és que l'àvia canviava constantment de cuidadores (sobretot, les que hi anaven per ajudar-la a vestir-se o s'hi quedaven a dormir).

Les dues acusades, més que encarregar-se de tasques domèstiques, li feien companyia. L'amiga, que també és d'edat avançada, s'hi estava tot el dia. La perruquera solia anar-hi un parell d'hores al matí i un parell més a la tarda.

El fiscal i l'acusació particular sostenen que les dues dones van aprofitar-se que l'anciana perdia facultats i, durant mesos, li van anar buidant els comptes. En total, les acusen d'apropiar-se de més de 72.000 euros. Sovint, els reintegraments voltaven els 2.000 o 4.000 euros; però en dues ocasions, pugen fins a 8.000 i 15.000.

Molt desconfiada

Davant del tribunal, les processades han negat els càrrecs. Totes dues han declarat que l'àvia era molt desconfiada i que en tot moment controlava els diners. Fins i tot quan no podia valdre's per ella mateixa –a finals del 2011- i va donar poders a l'amiga perquè anés al banc a fer els reintegraments.

Les dues dones han explicat que a l'anciana "li agradava tenir diners a casa". De fet, la dona tenia diversos pisos llogats i, a principi de mes, mai ingressava el taló que li feia arribar l'agència immobiliària. Sempre el cobrava en mà.

"Era ella qui es quedava els diners i qui sabia què en feia", ha explicat l'amiga. Part d'aquestes quantitats servien per pagar les noies que la cuidaven. I com han relatat les dues acusades, a partir del moment en què l'anciana ja no anava al banc, elles simplement van dedicar-se a fer el mateix que l'àvia. Seguint les seves ordres, pagaven els sous de les altres cuidadores i les despeses de la llar; allò que sobrava s'ho repartien, perquè elles també cobraven salari. Tot i que, com han precisat, sempre eren quantitats que es movien entre els 300 i 800 euros.

Les joies, un regal

El fiscal també acusa la perruquera d'haver venut part de les joies de l'anciana. En concret, tres collarets i tres polseres d'or. La processada, però, ha assegurat que l'àvia els hi havia regalat personalment, després que un dia l'acusada tingués una topada amb una altra cuidadora i decidís no tornar més al pis. "Ella em va dir que eren un regal i jo les vaig vendre per ajudar altra gent, perquè no sóc avariciosa", ha declarat.

El cas, però, és enrevessat. D'entrada, perquè altres cuidadores que han declarat com a testimonis han assegurat que l'anciana era "garrepa". Però també perquè la dona, a partir de finals d'estiu del 2011 va començar a patir un "deteriorament cognitiu sever", com han explicat els perits. Això va comportar que al març del 2012 el jutjat l'inhabilités i nomenés com a tutor seu un empleat bancari, que precisament va ser qui va sospitar que passava alguna cosa i va acabar denunciant l'amiga i la perruquera als Mossos d'Esquadra.

La caixa forta, esbotzada

Quan la policia va entrar al pis, van veure com a l'habitació de l'àvia hi havia una caixa forta esbotzada. Segons han relatat les duies processades, va ser la mateixa anciana qui dies abans havia fet cridar un home de confiança (que solia fer-li treballs de manteniment) perquè li obrís amb l'ajuda d'una radial. A dins, però, no hi havia ni diners ni joies; tan sols s'hi van trobar les escriptures d'uns nínxols.

Al judici, les acusades han explicat que l'anciana va decidir esbotzar la caixa forta perquè feia més de mig any que havia perdut la clau. I que quan va veure que era buida, simplement va limitar-se a dir "Ja ho sabia", perquè constantment tenia la dèria que algú –no se sap qui- li robaria els diners.

Apart que no ha aparegut un euro enlloc, les declaracions dels testimonis també han fet palesos altres dubtes que envolten el cas. Per exemple, algunes noies que cuidaven l'anciana han explicat que ella solia dir que tenia els diners en una caixa forta i que, quan anava a buscar-los, es tancava a l'habitació i no deixava que hi entrés ningú.

A més, la dona també solia penjar notes amb agulles per tot arreu del pis, per evitar descuidar-se de les coses. I quan la policia hi va entrar, no en va trobar ni una. Per últim, també s'ha dit que l'anciana solia anotar les despeses en llibretes, i que a la cuina hi tenia una capsa on hi havia guardats els tiquets de les despeses. Una capsa que, de nou, tampoc s'ha trobat.

Fins a 4 anys i 10 mesos

El fiscal acusa les dues dones d'un delicte d'apropiació indeguda i un altre de furt. A l'amiga, demana que la condemnin a 4 anys i 10 mesos de presó; i a la perruquera, a 2 anys i 10 mesos. En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic quantifica l'apropiació en més de 53.000 euros, i demana que les processades hagin de retornar aquesta quantitat.

L'acusació particular, per la seva banda, eleva la quantitat fins als més de 72.000 euros. I pel què fa a la pena, aquesta part sol·licita que totes dues dones siguin condemnades a 3 anys de presó.

Les defenses demanen l'absolució. El cas, que s'ha jutjat a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.