La Diputació de Girona no fixa terminis per a la remodelació de la Casa de Cultura

El ple aprova per àmplia majoria un pressupost de 115,9 MEUR per al 2017, un 1,8% més que l'exercici anterior

El ple de la Diputació de Girona ha aprovat per àmplia majoria un pressupost de 115,9 MEUR per al 2017, un 1,8% més que en l'exercici anterior.

L'equip de govern ha ressaltat que la reducció de l'endeutament, que a finals del 2016 se situa en un 31%, i l'augment de pressupost ha permès incrementar la partida per ajudar ajuntaments i consells comarcals.

En total, destinaran 37,6 MEUR a subvencions per a entitats locals. El pressupost no inclou el projecte de remodelació de la Casa de Cultura de Girona, tot i que inicialment preveien començar les obres el 2017.

El vicepresident Albert Piñeira ha admès que van "més lents" del que calculaven a redactar el projecte per "redimensionar" l'antiga proposta –de 34 MEUR- i no s'atreveix a fixar un nou termini.

Ampliació:

L'equip de govern de la Diputació de Girona va rescatar l'any passat el projecte de reforma de la Casa de Cultura de Girona després que el 2011, amb l'embat de la crisi econòmica, la corporació ajornés indefinidament les obres de remodelació de l'edifici del segle XVIII. Segons la previsió inicial del govern de Pere Vila, el 2016 serviria per redimensionar el projecte inicial –que costava 34 MEUR- i redactar la nova proposta. La intenció era començar les obres el 2017 i que estiguessin enllestides aquest mandat.

Aquest dimarts, però, el vicepresident de l'àrea de Cultura, Albert Piñeira, ha assegurat que el procés va "més lent" del que preveien d'entrada. El motiu és que es tracta d'un projecte complex i que aglutina necessitats de moltes entitats –que no pertanyen a la Diputació- que també tenen un espai a la Casa de Cultura.

Piñeira ha reiterat que la intenció és fer les obres per fases, per evitar tenir tot l'edifici inutilitzat durant el treballs. "Aglutinar tots els interessos no és senzill, i estem trigant una mica més potser", ha assegurat. El vicepresident afirma que el compromís continua essent ferm i que és una "prioritat" per al govern de la Diputació.

Tot i això, no ha volgut posar cap termini sobre la taula, ni sobre l'inici de les obres ni quan podran estar acabades. Tampoc ha especificat quin cost tindran els treballs. L'any passat, l'equip de govern aspirava a refer la el projecte inicial i que costés la meitat. "El volíem accelerar però l'hem hagut de parar una mica", ha afirmat el vicepresident Miquel Noguer al ple d'aquest dimarts, justificant així que el pressupost per a 2017 no inclogui la reforma.

L'any 2007, el jurat del concurs del projecte de reforma de l'espai va escollir guanyadora la proposta dels arquitectes Ricard Mercadé i Aurora Fernàndez, anomenada 'Boira'. Un projecte molt ambiciós per fer una remodelació profunda d'un edifici que data del segle XVIII i que va néixer com a hospici provincial. La proposta buscava mantenir els elements més característics de l'edifici i modernitzar-lo amb alguns elements com obrint el pati interior als vianants convertint-lo en una zona de passeig que connectés d'un costat a l'altre de l'edifici o construir un gran cub de vidre, d'uns 35 metres d'alçada, que treia el cap per sobre de l'edifici històric.

Més pressupost

L'equip de govern ha fet aquest dimarts un ple extraordinari per debatre i aprovar el pressupost per al 2017. En concret, el pressupost de la Diputació de Girona és de 115,9 MEUR, un 1,8% més que l'exercici actual. Són 2 MEUR que, segons Noguer, provenen de fons propis de la mateixa Diputació, sobretot dels seus organismes autònoms. És el primer cop que aproven els números sense que hi hagi els Pressupostos Generals de l'Estat aprovats i, per tant, sense saber quina xifra exacta els transferirà el govern espanyol. Per tant, aquesta xifra global, pot canviar.

La majoria de la despesa, el 27%, serà per a l'àrea de Cultura, noves tecnologies, esports i benestar, el 24% per a Cooperació Local, el 21% per a Promoció econòmica, administració i hisenda, el 13% és per als òrgans de govern i el 12% per a Territori i Sostenibilitat. A més, han incrementat la xifra del fons de contingència, que ara serà de 3,6 MEUR (el 3% del pressupost).

Una vegada excloses les despeses de personal i les financeres, l'equip de govern ressalta que el gruix dels diners van a parar als ajuntaments i als ens locals. De fet, el fons de cooperació local ha augmentat en 1 MEUR i el suport als consells comarcals en 500.000 euros. També han incrementat les principals línies de subvenció, com les destinades a Medi Ambient, a monuments o a xarxa viària.

Noguer també ha destacat l'esforç que ha fet la Diputació de Girona en els darrers anys per reduir l'endeutament. Així, ha exposat que mentre el 2012 la ràtio de deute viu era del 83%, amb un deute de 84,3 MEUR, preveuen tancar el 2017 amb un ràtio del 13%, és a dir, amb 15,7 MEUR. Segons Noguer, els 4,5 MEUR que l'exercici vinent estalvien en despeses financeres reverteixen directament en subvencions i transferències (que augmenta en 4,9 MEUR en relació al pressupost del 2016).

Si al pressupost s'hi sumen els organismes autònoms que gestionen el seu propi pressupost –Dipsalut, Xaloc, Semega i el Conservatori de Música-, la xifra total del pressupost general és de 121,5 MEUR, un 2,5% més que el 2016.

Així doncs, el pressupost consolidat de la Diputació de Girona és la suma del pressupost de la corporació i de les quatre entitats púbiques com són Dipsalut, que té un pressupost de 12,2 MEUR; Xaloc, amb 9,2 MEUR; el Conservatori de Música Isaac Albéniz, amb 2,7 MEUR i continua la reducció en l'aportació als Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega) (amb un pressupost de 704.000 euros) perquè bona part de la despesa l'ha assumit l'IRTA i l'organisme s'ha quedat el control lleter i del semen.

Noguer també ha recordat que durant el 2016 la Diputació de Girona ha deixat 15 MEUR al Govern per poder saldar deutes amb ajuntaments de la demarcació. "Si tot va com ha d'anar, ens ho retornaran aquest desembre", ha explicat el vicepresident, que assegura que tornaran a fer servir els diners perquè la Generalitat continuï pagant deute als consistoris gironins.

Àmplia majoria

El pressupost, com sol ser habitual a la Diputació de Girona, ha rebut el suport d'una àmplia majoria. ERC, el PSC i Independents de la Selva (IdS) s'han sumat als vots de l'equip de govern de CiU i només s'hi ha oposat el diputat de la CUP, Lluc Salellas.

Els portaveus d'ERC, del PSC i d'IdS han volgut deixar clar que aquests no són els pressupostos que ells farien però han agraït la mà estesa de l'equip de govern per acceptar aportacions de l'oposició, tot i que governen amb majoria absoluta i no necessitaven més vots.

També han ressaltat com a part positiva que incrementen les aportacions destinades a ajudar els ajuntaments i que plantegen canviar els criteris de les subvencions per, per exemple, no valorar només el nombre d'habitants sinó també l'extensió dels municipis. A l'altra cara de la moneda, però, han lamentat que no es destinin més recursos a acció social, a prevenció d'incendis o a habitatge.

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, ha lamentat que són un pressupostos "continuistes" i que no inclouen cap partida que demostri que la Diputació de Girona liderarà "la desconnexió amb l'estat espanyol" durant el pròxim mandat. També ha exposat que l'equip de govern decideix apostar pel model de turisme i festivals, una proposta que està a les "antípodes" del que defensa la CUP. A més, Salellas també ha criticat que el president pugui continuar atorgant subvencions "a dit", sense concurs públic.

El ple d'aquest dimarts també ha aprovat la plantilla i la relació de llocs de treball amb els vots a favor de CiU, PSC i IdS i l'abstenció d'ERC i la CUP.