Alerta per fortes ratxes de vent que poden superar els 90 km/h

Les onades sobrepassaran els 2,5 metres a bona part de la Costa Brava

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès un avís de situació meteorològica de risc davant la previsió de fortes ratxes de vent de tramuntana/gregal aquest dilluns a la meitat nord de Catalunya.

Segons l’SMC, les ràfegues poden superar els 90 km/h especialment a les cotes més altes del Pirineu, a l’Empordà i al litoral del Maresme i la Selva. A les 10 hores del matí, els cops màxims de vent s’havien assolit a Portbou amb 105,5 km/h; la Tossa d’Alp (2.500 metres), amb 74,5 km/h; Navata, on el vent també ha assolit un bufarut de 74,5 km/h; Molló, amb un cop de 62,3 km/h; i Roses, amb 58,3 km/h.

Paral·lelament, l’estat de la mar també s’alterarà notablement i les onades sobrepassaran els 2,5 metres (maregassa) a bona part del litoral català. El risc és més alt a la Costa Brava Sud, costa del Maresme i Barcelonès, i a les Terres de l’Ebre.

Ampliació:

Protecció Civil ha indicat que manté des d'aquest diumenge la fase de prealerta Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per la previsió de fortes ventades al llarg d'aquest dilluns i, sobretot a partir del migdia, a la Selva i Maresme i a les cotes altes de les comarques del Pirineu.

L'episodi de vent ja ha afectat principalment les cotes elevades del Pirineu i Prepirineu de matinada, i aquest matí a les comarques de Girona i del nord de Barcelona, especialment Selva i Maresme, així com també punts de la Catalunya Central. El vent bufa de component nord, i al sector del Pirineu el llindar d'avís s'ha d'assolir a cotes elevades.

Algunes de les ratxes més fortes d'aquesta matinada i primera hora del matí són, segons el Servei Meteorològic, les que s'han registrat a Portbou (105,5 km/h), Boí (79,6 km/h), Tossa d'Alp i Navata (74,5 km/h). Protecció Civil demana molta precaució a l'exterior tant pel que fa a la mobilitat com les activitats a l'aire lliure.

A banda del vent, des de la matinada i tot el dia d'avui es preveu també un episodi de mal estat de la mar a les comarques del Baix Empordà, Selva, Maresme i Barcelonès. A partir del vespre, la mala mar també afectarà al Baix Ebre i Montsià.

Hi haurà mar de fons del nord-est i les onades poden superar els 2,50 metres (maregassa).