La reforma de la residència de gent gran a l'antic hospital d'Olot començarà a finals d'any

Tindrà un cost de 3 milions d'euros

L'edifici de l'antic hospital Sant Jaume d'Olot (Garrotxa), on actualment hi ha la residència de gent gran, té més de 700 anys i ha quedat obsolet. És per això que la Fundació Antic Hospital Sant Jaume d'Olot, que és qui la gestiona, han decidit impulsar uns treballs de rehabilitació. Amb el suport de l'Ajuntament, també s'aprofitarà per implantar un nou model d'atenció.

Les obres tenen un cost de 3 MEUR i està previst que comencin a finals d'any amb la idea de repartir-les en tres fases. La primera, que tindrà un cost d'uns 500.000 euros, consistirà en construir una cuina nova, millorar l'entrada principal de l'edifici i reformar tota la primera planta, on hi havia hagut les consultes externes. En aquest últim espai, hi haurà un total de 17 llits. També hi haurà una terrassa que s'està acabant de construir al primer pis.

Les altres dues fases consistiran bàsicament en reformar la segona planta –on hi havia hagut a zona de rehabilitació de l'antic hospital-, on hi aniran la resta de llits. Pel que fa a la tercera i quarta planta, aquestes quedaran pendents de reformar i serà un espai que es reservarà per a una possible ampliació si és que en un futur es creu necessari i que permetria arribar a un total de cent places.

Un model d'atenció pioner

La rehabilitació no comportarà una ampliació del nombre de places i s'aposta pel model d'Atenció Continuada de les Persones (ACP), pioner a Catalunya. La idea és que la residència passarà a tenir quatre unitats de convivència d'uns 15 usuaris per a cadascuna. El que es farà serà eliminar espais de grans dimensions, com ara el menjador comunitari, per oferir un ambient més quotidià alhora que es canviarà la manera d'atendre l'usuari. Segons ha explicat el regidor d'Olot i director general de Sumar, Estanis Vayreda, el que s'intenta és que "visquin com ho feien a casa" de manera que se'ls permetrà prendre decisions en el seu dia a dia, com ara l'hora que es volen aixecar, les activitats o el menú.

Precisament aquest nou concepte d'atenció és el que ha fet que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies hi hagi volgut donar suport. En una visita a les instal·lacions, la consellera Dolors Bassa ha afirmat que aquest és un "projecte primordial de país perquè se centre en les persones". També ha dit que les obres permetran "dignificar" l'estada de les persones amb la millora d'un espai com aquest, amb més de set segles d'història.

El finançament de l'obra

La consellera ha anunciat que aquest 2016 es destinaran 180.000 euros procedents de la convocatòria anual de projectes d'obra social que promouen les fundacions hereves de les antigues caixes d'estalvi. I s'ha compromès a destinar-hi més recursos fins a l'any 2018 amb aquesta mateixa fórmula.

Per la seva banda, l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, ha detallat que la idea és poder cobrir amb aquests ajuts la meitat del cost total i que la resta de diners -1,5 milions d'euros- s'assumiran a través de la fundació que gestiona la residència. També ha apuntat la possibilitat que el consistori pugui demanar un préstec, tenint en compte que també forma part del patronat de la fundació.

Actualment, la Residència Sant Jaume té un conveni de col·laboració amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per mitjà del qual compta amb 39 places col·laboradores i 12 places amb prestació vinculada de les 65 que hi ha en total. Durant el 2015, el departament va transferir prop de 552.000 euros en aquests dos capítols. Properament, està previst que el centre pugui ampliar les places col·laboradores però encara no se sap quantes perquè estan pendents de la resolució. Des de la fundació, calculen que seran unes quatre o cinc.

Aquest divendres, la consellera ha participat a les VI Jornades d’Artteràpia en Salut, Educació i Comunitat organitzades per l'Associació Arrteràpia d’Olot. També s’ha reunit amb l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, i el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, a la Fundació d'Estudis Superiors d’Olot per conèixer les mesures de promoció econòmica i de l’ocupació que s’estan duent a terme a nivell municipal i comarcal. Finalment, Bassa ha visitat el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa.