L'Estat vol que la Generalitat aporti els 4,9 MEUR per salvar el Parc Científic de la UdG abans de signar l'acord

El rector de la UdG demanarà reunir-se amb el ministre Montoro

El Jutjat Mercantil va tornar a donar aire ahir per resoldre la situació del Parc Científic i Tecnològic, que arrossega un deute de 42 MEUR (dels quals 27,6 corresponen a l'Estat). Amb la nova pròrroga –aquesta, la segona- les parts disposen ara de dos mesos més de coll, fins al 26 de gener, per intentar tancar un acord que n'eviti la liquidació.

El principal escull és acordar com i quan es paguen els 13,8 MEUR de la part del privilegi general que es deuen al Ministeri d'Hisenda. Aquesta part del deute s'hauria d'eixugar amb les aportacions de les administracions. I aquí és on entren en joc els 4,9 MEUR que ha d'aportar la Generalitat, a través de la compra de part de l'edifici de l'ICRA.

El pagament, però, com recull l'acord de Govern, se supedita a què abans el Parc Científic hagi sortit del concurs de creditors. És a dir, que s'hagi signat l'acord que n'eviti la liquidació. A més, abans de dur a terme l'operació, l'Estat –precisament, Hisenda- també ha d'autoritzar la Generalitat a endeutar-se per tirar endavant la compra.

"Passos sòlids i no en condicional"

El nou termini que s'obre ara serà clau per decidir el futur del complex de la Creueta. El subdelegat de l'Estat a Girona admet que, amb la pròrroga, la situació "ha millorat" perquè les parts tenen més temps per negociar. Però també deixa clar que amb els passos que s'han fet ara encara no n'hi ha prou. I aquí, l'Estat apunta directament cap a la Generalitat, perquè vol que pagui els 4,9 MEUR abans no se signi l'acord.

"Valorem positivament que s'hagin començat a donar passos endavant; però també hem de ser conscients, realistes i no crida a engany, perquè queda un camí llarg per recórrer", ha dit Sánchez-Bustamante. "I això requereix continuar avançant, i fer sòlids uns passos que ara estan en un terme molt condicional", hi ha afegit, en referència al pagament per part de la Generalitat.

Com que la Generalitat no és patrona del complex (a diferència d'Ajuntament, Diputació i UdG) l'Estat entén que pot avançar els diners. "Sempre he dit que l'acord requereix un esforç compartit per part de totes les administracions", ha insistit el subdelegat de l'Estat a Girona.

"Per tant, amb la pròrroga concedida pel jutjat ara estem en condicions de treballar, però no d'anticipar si l'afer està resolt o no", ha dit Sánchez-Bustamante, precisant que la voluntat de l'Estat és la de trobar "una solució positiva" que permeti salvar el complex.

Reunió amb el ministre

Precisament, Sánchez-Bustamante i el rector de la UdG, Sergi Bonet, han coincidit aquest migdia en la inauguració de la nova seu de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi). Allà, abans no comencés l'acte, tots dos han intercanviat parers.

Sergi Bonet ha insistit en què totes les administracions "ja han aportat de manera acreditativa els documents que fan possible l'aportació dels diners" que calen per tancar l'acord. "Per tant, ara allò que toca és parlar amb el Ministeri per veure com donar forma a la situació", hi ha afegit.

I aquí, el rector ja ha avançat que demanarà trobar-se personalment amb el ministre Montoro, aprofitant que el dissabte 19 vindrà a S'Agaró per participar a la XXI Trobada d'Economia. Sergi Bonet avança que mirarà de reunir-s'hi, encara que sigui tan sols un quart d'hora, "per explicar-li les actuacions que ha fet la concursada, el Parc Científic, amb l'objectiu de signar l'acord singular per al privilegi general".