Primer dia de vaga dels treballadors de Preicar per reclamar cobrar les nòmines pendents

Els treballadors asseguren que des d'agost només han cobrat 500 euros

La plantilla de Preicar, fabricant de portes tècniques i sistemes de tancament amb seu a Sant Gregori (Gironès), ha començat aquest dilluns una vaga de 24 hores que es repetirà cada dilluns i divendres fins que la direcció no els pagui els salaris que els deu.

Els treballadors denuncien que la situació és "inaguantable" perquè des del mes d'agost només han cobrat 500 euros. Afirmen estar farts de "promeses incomplertes" i recorden que els problemes per cobrar s'arrosseguen des del 2014.

Des de llavors, que també se'ls ha retallat el salari fins a un 15% i han passat de la cinquantena de treballadors que eren a setze. L'empresa, que fa més de quaranta anys que està oberta, fa tres anys va superar un concurs de creditors.

Ampliació:

Els treballadors de Preicar s'han concentrat davant de l'empresa a Sant Gregori (Gironès) en el primer dia de vaga de 24 hores. Duien pancartes on es podia llegir 'Preicar prou de mentides, paga ja!', que reflectien la indignació d'una plantilla que porta des del mes d'agost anant a treballar sense saber quan cobrarà les nòmines que se'ls deu. La dona d'un treballador, portava les factures de l'electricitat, el gas i la llum "Com ho podrem pagar això?" es preguntava i després admetia que havien hagut de demanar ajut a la família per arribar a final de mes.

El delegat de la UGT de l'empresa, Juan Manuel Montalbán, subratllava que la situació és "inaguantable". "Amb 500 euros en tres mesos, una família no pot viure", ha dit. I ha recordat que els problemes per cobrar vénen des del 2014 perquè la direcció "paga a mesura que cobra dels clients". En els últims quatre anys, a més, han vist com han passat de ser uns cinquanta treballadors als setze que són ara arran d'un ERO i també com l'empresa ha superat un concurs de creditors. Per altra banda, també denuncien que els salaris s'han reduït entre un 10% i un 15% i que se'ls ha retallat alguns drets, com ara a nivell de roba de treball, revisions mèdiques i de manteniment de maquinària.

El més greu va ser l'any passat quan un treballador va perdre un dit, un fet que ho atribueixen a la falta d'inversió. També posen l'exemple de la manca de manteniment a les zones comunes. Es queixen que han d'utilitzar tots un lavabo que no es neteja des de fa quatre anys.

La vaga com a única sortida

Divendres passat, hi havia una reunió convocada pel Tribunal Laboral de Catalunya. La direcció, però, ja va dir que no pensava pagar el que deu i es va negar a sotmetre's a la mediació, segons UGT. Per Montalbán, "no ens ha deixat cap més sortida que anar a la vaga perquè l'oportunitat la va tenir divendres i no va voler fer res". Segons ha explicat, des de llavors que el propietari ha enviat algun missatge a treballadors dient que "ho sent molt" i que "amb carinyo, no volia arribar fins aquí i que està treballant per fer els pagaments".

Però per als treballadors, aquestes paraules no tenen cap validesa perquè estan "farts de sentir promeses que no es compleixen". El setembre, els va dir que els pagaria el que se'ls devia en els propers dies però no només no va passar sinó que ara els deu un mes més.

El delegat d'UGT afirma que la direcció els ha dit en alguna ocasió que si no els sembla bé que marxin però recorda que els treballadors tenen entre 12 i 35 anys d'antiguitat i que no poden plegar sense cap indemnització ni atur. "Mentrestant, estem condemnats a seguir treballant", ha afegit Montalbán.

Durant la concentració, s'ha comptat amb la presència del secretari general de la UGT a Girona, Xavier Casas, que ha exigit a la direcció que busqui una solució ja perquè la situació dels treballadors de la firmà està "al límit". Casas ha denunciat l'actitud "xulesca" del propietari que "no té cap respecte pels seus treballadors" i ha explicat que s'estan fent tots els esforços per desencallar la situació. Ja s'ha parlat amb la conselleria de Treball perquè també forci la mediació. Pel que fa a la situació econòmica de l'empresa, el sindicat assegura que aquest 2016 "no ha empitjorat".

Els representants dels treballadors han demanat una reunió amb la direcció aquest matí, que s'ha aconseguit fer. Recorden, però, que fins que no se'ls pagui el que se'ls deu, faran vaga cada dilluns i divendres fins a finals d'any.

L'empresa espera poder pagar una part del que deu aquesta setmana

Fonts de l'empresa han explicat que la reunió mantinguda aquest dilluns durant una hora ha servit per acostar posicions. S'ha assenyalat que hi ha hagut un "problema tècnic" amb una comanda important que els ha desestabilitzat els comptes i que s'ha sumat als endarreriments d'alguns clients que no han pagat quan es preveia. Malgrat tot, es diu que la direcció està fent els possibles per solucionar-ho i preveu que "molt probablement" aquesta mateixa setmana pugui pagar una part del que se'ls deu.

Aquest 2016 estava essent un any "correcte" i es començava a veure una certa millora. Ara bé, fonts de l'empresa subratllen també que un cop s'ha superat un concurs de creditors com és el seu cas la situació segueix essent complicada.