La comissió de seguiment contradiu CiU i defensa la consulta del port de Tossa de Mar

El grup municipal havia demanat la suspensió cautelar de la votació

La comissió de seguiment de la consulta del Port de Tossa de Mar (Selva) –que s'ha de celebrar el proper 20 de novembre- ha emès un informe on defensa que la consulta és legal i que pot tirar endavant. Aquesta és la resposta que dóna a una petició presentada per CiU, que demanava que se suspengués "cautelarment" la votació.

Ho feia en base a un dictamen elaborat per un catedràtic de dret administratiu de la UdG, Joan Manel Trayter Jiménez. En el seu dictamen, l'expert considerava que el conveni signat per l'alcaldessa, Gisela Saladich, l'any 2012 era "nul" i que, per tant, la consulta tampoc es podia convocar perquè penjava d'aquest acord. En canvi, la comissió assegura que el punt de partida de la consulta és l'acord de ple del juliol de 2016.

Ampliació:

Aquesta consulta servirà per decidir si els ciutadans volen que es canviï el planejament urbanístic per permetre la construcció d'un port a la zona des Codolar, un hotel de luxe i quatre xalets. Estan cridats a votar 4.853 persones censades (és a partir de 16 anys) i el reglament de la consulta estableix que, per a què sigui vinculant, n'hi ha prou amb què voti el 15% de la població.

El passat 24 d'octubre, el grup municipal de CiU va registrar a l'ajuntament un informe elaborat per un expert en dret administratiu de la UdG on s'argumentava que la consulta no podia tirar endavant. Segons aquest dictamen, hi havia diverses qüestions que feien que la votació no fos del tot legal. L'any 2012, l'alcaldessa, Gisela Saladich, va subscriure un conveni amb els promotors del projecte (Star Assets i Feanda 2) i, segons aquest informe, aquest conveni és "nul de ple dret".

Trayter considera que el procediment per aprovar aquest conveni no va ser l'adequat. En el seu dictamen, argumenta que un conveni com aquest s'hauria d'haver tramitat a través del ple i no amb la signatura de l'alcaldessa, tal i com estableix la Llei del Sòl per tal de donar "transparència" a aquest tipus de canvis de planejament. Concretament, l'expert apunta que primer cal sotmetre'l a informació pública de tots els veïns, després aprovar-lo per ple i, per últim, publicar-lo en el diari oficial corresponent. Uns passos que, en aquest cas, no s'han seguit. Per això, entenia que la consulta tampoc es podia fer perquè tenia com a origen aquest mateix conveni.

En canvi, l'informe de la comissió de seguiment contradiu aquesta postura. Al seu entendre, el punt de partida de la consulta no és aquell conveni sinó l'acord de ple del passat juliol on el consistori aprovava tirar endavant la votació. Després de conèixer la petició de CiU, l'alcaldessa ja va dir que l'origen de la consulta era aquest acord de ple. Per a Saladich, el conveni es va signar només per garantir que es faria la consulta però l'acord vinculant per fer-la realitat és el que va prendre el ple. La comissió de seguiment de la consulta ara li dóna la raó.

A més, aquest informe també defensa que l'ajuntament és competent per iniciar processos de modificació del planejament urbanístic. Un extrem que el dictamen del catedràtic també qüestionava. CiU disposa de dos dies per presentar un recurs a aquest informe davant la comissió de control de la consulta.