La Fundació Ramon Noguera treu joies inspirades en ciutats del món

Són set col·leccions de collarets, braçalets, arracades i anells i una d'elles està dissenyada per Mariona Quera

La Fundació Ramon Noguera ha llançat al mercat una nova línia de joies dissenyades i elaborades als centres ocupacionals per a persones amb discapacitat intel·lectual de Girona i Llagostera. Són set col·leccions inspirades en ciutats del món. Hi ha, per exemple, collarets, braçalets, arracades i anells que evoquen Luxor, Berlín, Venècia, Viena, Estambul o París. També hi ha una col·lecció especial que ha dissenyat la joiera i gemmòloga Mariona Quera.

Està feta de plata i, a través de la reinterpretació de la canya de bambú, representa la ciutat de Kyoto. La directora-gerent de la Fundació, Pepita Perich, ha ressaltat que el disseny i l'elaboració de joies permet mantenir una activitat més de teràpia ocupacional que dóna feina remunerada a un centenar de persones amb discapacitat intel·lectual. Les joies tenen preus que oscil·len entre els 8 i els 55 euros. Les col·leccions ja estan a la venda a la botiga de moda i complements de la Fundació i a la botiga online www.lafundacio.net. També es podran adquirir del 28 d'octubre a l'1 de novembre a l'estand que la Fundació Ramon Noguera té a la Fira de Mostres de Girona i a la parada de l'entitat al Pont de Pedra de Girona.

Sis de les col·leccions han estat dissenyades i elaborades de manera totalment artesanal als centres ocupacionals de la Fundació Ramon Noguera. Es tracta de les línies Luxor, Berlín, Venècia, Viena, Istanbul i París, mentre que Kyoto by Mariona Quera és disseny i elaboració de Pere Quera Joiers. En total, gairebé una quarantena de peces entre collarets, braçalets, arracades i anells que reuneixen característiques de terres i cultures diferents, fet que els fa "universals i portables per a tots els públics", segons ha detallat Perich.

La directora-gerent, Pepita Perich, ha destacat la trajectòria innovadora de la fundació, que té diferents línies de treball per a la inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta és el vuitè any que llancen al mercat col·leccions de joies i Perich ha ressaltat que s'han anat superant perquè siguin complements de qualitat i "ideals per fer regals bonics, assequibles i amb un rerefons social molt destacat".

"Aquesta iniciativa és molt important per a nosaltres, ja que no només ens permet portar a terme una activitat de teràpia ocupacional, sinó que comunica el projecte social de la fundació", ha detallat Perich.

Aquest és el segon any consecutiu que la dissenyadora gironina Mariona Quera col·labora en el disseny d'una col·lecció de joies de la Fundació Ramon Noguera. A partir d'aquest any, la joiera es convertirà en col·laboradora especial habitual perquè s'encarregui d'una de les col·leccions.

Segons ha explicat la joiera Mariona Quera, Kyoto és una col·lecció dissenyada en plata de llei i inspirada en la canya de bambú. "Tenen certa relació amb la naturalesa, que és un aspecte que sempre m'agrada incorporar als dissenys i són un reflex de la cultura japonesa, que és una barreja entre tradició i innovació", ha concretat Quera.

Les col·leccions de la Fundació les elaboren persones amb discapacitat intel·lectual en els centres ocupacionals que l'entitat té a Girona i a Llagostera. El resultat són peces que es venen a preus assequibles que van des dels 8 fins als 55 euros.

Durant la presentació, la directora tècnica dels centres ocupacionals de la Fundació, Ester Triadó, ha fet un repàs de les sis col·leccions desenvolupades. El procés de disseny l'han portat a terme tres dissenyadores de la pròpia fundació però en l'elaboració artesanal hi han arribat a intervenir fins a cent persones en diferents graus.

Joies hiptser, clàssiques i juvenils

Luxor és una col·lecció 'hipster' inspirada en la vall del Nil a Egipte que presenta peces amb formes geomètriques representatives d'aquestes terres i utilitza l'argila polimèrica com a material principal.

Berlín és una col·lecció amb personalitat 'underground' i urbanita, que s'ha treballat repensant la utilització de materials gens propis d'aquest tipus de complements com el cautxú negre i les cremalleres.

Els colors pastels de la ciutat de Venècia estan reflectits en aquesta col·lecció dolça i amb un punt de nostàlgia. El resultat, uns complements frescos, juvenils i molt femenins.

La col·lecció Viena és ideal per als més clàssics, evocant la delicadesa d'una ciutat especialment lligada a la música, amb materials que evoquen musicalitat i serenitat.

Istanbul, la ciutat on es creua la cultura oriental i occidental, és el nom d'una col·lecció plena de contrastos, que presenta peces amb molt de caràcter, lluminoses i amb força.

París, la ciutat de l'amor, inspira una col·lecció romàntica i pròpia de la reialesa del segle XVIII, elegant i sofisticada.

La Fundació Ramon Noguera està especialitzada en la creació i gestió de centres i serveis adreçats a persones amb discapacitat intel·lectual i a infants amb trastorns en el desenvolupament. La Fundació porta a terme activitats des de dues àrees, la laboral i la social, dóna atenció a més de 900 persones al llarg de l'any i té 250 treballadors, 110 dels quals amb discapacitat.