CiU de Tossa de Mar demana que es suspengui cautelarment la consulta del port

Considera que el conveni signat entre l'alcaldessa i els promotors el 2012 és "nul de ple dret"

El proper 20 de novembre, els veïns de Tossa de Mar podran expressar-se sobre si volen o no que es faci un port, un hotel de cinc estrelles i quatre xalets a una zona verge de la Costa Brava. Estan cridats a votar 4.853 persones censades (és a partir de 16 anys) i el reglament de la consulta estableix que, per a què sigui vinculant, n'hi ha prou amb què voti el 15% de la població.

El grup municipal de CiU s'ha mostrat contrari a aquest projecte, que ja es va plantejar el 2002 i que l'actual equip de govern ha reprès. La portaveu, Imma Colom, ha explicat que estan en contra que es faci un port en aquesta zona i asseguren que la consulta és "una autèntica cortina de fum" que amaga la intenció de l'ajuntament de deixar construir a tota aquesta zona, que ara està considerada dins el planejament urbanístic com a sòl no urbanitzable.

Segons expressa Colom, han volgut contrastar els seus recels amb l'opinió d'un expert i han encarregat un informe al catedràtic de dret administratiu de la UdG Joan Manel Trayter Jiménez. En el seu dictamen, l'expert considera que el conveni subscrit entre l'alcaldessa i els promotors del projecte (Star Assets i Feanda 2) és "nul de ple dret".

Els arguments del dictamen

Segons aquest dictamen, un conveni com aquest s'hauria d'haver tramitat a través del ple i no amb la signatura de l'alcaldessa, tal i com estableix la Llei del Sòl per tal de donar "transparència" a aquest tipus de canvis de planejament. Concretament, l'expert apunta que primer cal sotmetre'l a informació pública de tots els veïns, després aprovar-lo per ple i, per últim, publicar-lo en el diari oficial corresponent. Uns passos que, en aquest cas, no s'han seguit. "Les qüestions de forma no s'han respectat i comporten la nul·litat de ple dret del conveni, que és l'origen de la consulta popular no referendària", conclou aquest dictamen.

Des de CiU, insisteixen que la consulta penja del conveni i, per tant, si aquest acord entre l'alcaldessa i els promotors és "nul" no es pot preguntar als veïns. És per això que demanen al consistori que suspengui cautelarment la consulta i, en tot cas, si vol mantenir el projecte del port que comenci de nou tota la tramitació seguint els passos que consideren que són els correctes.

L'ajuntament ho valorarà

L'alcaldessa, Gisela Saladich, ha defensat que s'han seguit tots els passos pertinents però ha avançat que posaran en coneixement de la junta de seguiment de la consulta. "Si consideren que hem de canviar alguna cosa així ho farem però, segons la meva opinió, tot s'ha fet correctament", ha defensat l'alcaldessa.

Segons apunta, no es pot considerar que la consulta està vinculada al conveni de 2012 sinó que l'alcaldessa creu que el seu origen és l'acord de ple de juliol de 2016 per tirar-la endavant. En aquest ple, els regidors de Tossa Unida i ERC van votar a favor i els de CiU en contra. Saladich considera que el conveni es va signar només per garantir que es faria la consulta però que l'acord vinculant per fer-la realitat és el que va prendre el ple. "No entenc aquesta obsessió que tenen per no deixar fer la consulta, hem de poder preguntar a la gent", ha manifestat Saladich.

Un altre dels recels dels contraris al projecte és que es faci l'hotel i els habitatges però mai s'acabi executant el port. Aquest és un extrem que ha negat taxativament l'alcaldessa. "Si no es fa el port no es farà la resta", ha assegurat. Saladich ha afegit que, en cas que guanyi el sí, llavors caldrà plantejar-se com es fa tota la tramitació dels permisos sempre d'acord amb la Generalitat.