Dos gironins inventen un aparell que permet controlar i predir els atacs d'epilèpsia

El dispositiu consta d'un auricular i una polsera

Dos emprenedors gironins han creat un aparell que permet controlar i predir els atacs d'epilèpsia. El dispositiu consta d'un auricular i una polsera, que monitoritza permanentment el pacient, i s'activa entre deu segons i un minut abans que aparegui la crisi. "D'aquesta manera, per exemple, la persona pot evitar patir caigudes quan arriba l'atac", explica un dels creadors del prototipus, l'economista Salva Gutiérrez.

Juntament amb el seu soci, l'enginyer David Blánquez, tots dos han creat l'empresa MJN Neuroserveis, amb l'objectiu de començar a comercialitzar l'aparell al 2018. Precisament, el projecte creat per aquest tàndem ha guanyat la 7a Mostra d'Emprenedors de Girona. La convocatòria d'aquest any també ha reconegut tres iniciatives més: el d'una editorial artesanal que planteja un nou concepte de contes i jocs, el d'una nova revista digital de música catalana i el d'una empresa que ofereix paquets amb materials educatius per mantenir actives les persones.

La idea que els dos emprenedors de Blanes (Selva) han acabat materialitzant va néixer ara fa quatre anys. Blánquez té una filla de 12 anys que pateix epilèpsia, i sempre havia pensat com ajudar-la per evitar que, quan aparegués un atac, la petita pogués prendre mal. Ara, el nou aparell que ha desenvolupat juntament amb Gutiérrez permetrà alertar-la, tant a ella com a d'altres pacients, entre deu segons i un minut abans que aparegui la crisi.

El dispositiu consta d'un doble sistema de monitorització. Per una banda, un auricular amb registre d'encefalograma; i per l'altra, una polsera que mesura la taxa cardíaca i l'estrès. Via bluetooth, aquestes dades s'envien a una aplicació mòbil, que llegeix contínuament les dades, i llança un senyal d'alerta davant la imminent aparició d'una crisi.

"Pot llançar un avís sonor al pacient, avisar els cuidadors o familiars sobre el lloc on es troba o fer una trucada d'emergència", concreta l'economista. Això permet, per exemple, que abans no aparegui la crisi d'epilèpsia, la persona afectada pugui prendre precaucions. "Per exemple, asseure's a terra per evitar caure, ferir-se i patir lesions; amb l'aparell, evitem aquests riscos", hi afegeix Salva Gutiérrez.

A més, el registre periòdic de les constants dels pacients també és útil per als metges que els tracten. D'aquesta manera –indiquen els dos emprenedors- tenen informació acurada sobre les crisis que pateixen.

L'objectiu dels dos emprenedors, que l'any 2014 van crear l'empresa MJN Neuroserveis, és començar a comercialitzar el dispositiu a partir del 2018. "La intenció és fer les proves clíniques i els assajos durant l'any vinent i, després, buscar finançament per poder-lo treure a mercat", explica Gutiérrez.

Mostra d'Emprenedors

L'aparell per predir i controlar els atacs d'epilèpsia ja ha rebut el primer reconeixement. El projecte d'aquest dispositiu ha guanyat la 7a Mostra d'Emprenedors de Girona que organitza l'Assessoria Codina i el ser servei d'estratègia digital, ElGiroscopi.

En total, en aquesta edició s'hi han presentat fins a 30 projectes. A més del dels dos emprenedors blanencs, el jurat també n'ha escollit tres més com a finalistes. El primer és el de l'editorial artesanal 'Los Cuscusianos', que planteja un nou concepte de contes i jocs (amb colors vius, acabats artesanals fets per artistes locals i que fomenten la creativitat, perquè molts cops el lector acaba completant la història).

El segon és el de la revista digital 'La Tornada', centrada exclusivament en la música catalana i que va néixer a finals de l'any passat. La revista, que és setmanal, se subdivideix en 14 seccions i l'impulsen dos joves, la Rocío Rodríguez i en Pau Planas, de 23 i 22 anys. La revista, que compta amb uns 5.000 lectors, ha impulsat propostes innovadores com un cicle de concerts a cases particulars per impulsar grups emergents.

El tercer és el de l'empresa Activpac, creada per l'empordanesa Eva Ferrer. Orientada a fomentar l'activitat de les persones, comercialitza paquets adaptables amb materials educatius pensats per treballar habilitats motrius i de memòria. Han començat amb les persones grans i, des d'aquí, estendre-ho a les famílies i els infants.

La Mostra d'Emprenedoria reparteix 3.000 euros entre els quatre projectes seleccionats (una part en metàl·lic i l'altra en serveis d'assessoria).