Empreses i treballadors del Parc Científic de la UdG reclamen a les administracions evitar la liquidació

El rector adverteix que si hi ha fallida serà culpa d'Ajuntament i Diputació

Les empreses i els treballadors del Parc Científic de la UdG s'han concentrat aquest migdia per reclamar a les administracions que tanquin l'acord que n'eviti la liquidació. Unes 200 persones, encapçalades per cinc que portaven les lletres amb la paraula 'SALVEM', han llegit un manifest on critiquen que a hores d'ara el futur del complex "sembla en mans de la divina providència".

L'escrit posa el focus damunt les administracions, a qui critica haver-se posat bé "per sortir a les fotos" quan es va crear el parc, però ara desentendre-se'n culpant el Ministeri. "Si el Parc és una infraestructura del nostre territori, també és del territori la responsabilitat de ser-hi", recull el manifest.

El rector de la UdG, Sergi Bonet, que ha assistit a la concentració, assegura que no n'hi ha prou amb els passos que han fet Ajuntament de Girona i Diputació. Bonet recorda que l'Estat "ha complert en formes i terminis" durant la negociació del deute, i adverteix que, si hi ha fallida, la culpa serà de les administracions gironines, que es deixaran perdre que el complex sigui titularitat del territori.

Ampliació:

La concentració d'aquest migdia ha sortit des de dins mateix del Parc. L'han impulsada les empreses i els mateixos treballadors del complex, que han consensuat un manifest on reclamen a les administracions que n'evitin la fallida. En total, unes 200 persones –entre les quals, la directora del complex i el rector de la UdG- han fet pinya a les escales de l'edifici Giroemprèn per llegir l'escrit.

El manifest compara el Parc Científic amb un malalt, que durant els darrers mesos "alterna la UVI amb el pas a planta" i critica que, a dia d'avui, el futur del complex "sembla en mans de la divina providència". Els usuaris del Parc asseguren que estan "astorats" amb la situació. Per una banda, perquè les 150 empreses i els 1.400 treballadors que acull la Creueta creixen dia a dia; però per l'altra, perquè les perspectives de futur, amb la liquidació com a teló de fons, "ara mateix són catastròfiques".

L'escrit no amaga que en el moment de crear-se el parc –"l'època de vaques grasses", precisa- el planejament estratègic del complex "no es va pensar com tocava". Però el manifest defensa també que el complex de la UdG s'ha convertit "en un dels principals pols econòmics" de la demarcació, i per això reclama a les administracions que tanquin l'acord per evitar-ne la fallida.

"El Parc no es pot deixar caure ARA"

"Reclamem l'acord institucional valent i necessari; el Parc no es pot deixar caure ARA, quan per fi està acomplint allò per a què va ser concebut", diu el manifest. I aquí, a l'hora de demanar passos ferms, el text interpel·la directament les institucions del territori, a qui acusa d'haver-se donat "cops de colze" per sortir a les fotos quan es va crear el Parc Científic, però ara desentendre-se'n.

"El 75% del deute, els famosos 42 MEUR, estan en mans de l'administració pública; aquesta administració vol passar a la història com els que van desmantellar una infraestructura per no posar-se d'acord en una comptabilitat?", es pregunten els impulsors del manifest. El text també reclama a les institucions gironines deixar d'esgrimir l'argument de 'Madrid ens roba' per escudar-se en les dificultats que travessa el Parc Científic i Tecnològic. "Si és una infraestructura del nostre territori, també ho és la responsabilitat de ser-hi", subratlla.

"NO estem disposats, ni com a usuaris del Parc ni tampoc com a ciutadans, a veure com unes instal·lacions finançades amb diners públics cauen en mans privades a preu de saldo fruit d'una liquidació", continua el manifest. I conclou: "Això sí que seria socialitzar les pèrdues i privatitzar els beneficis".

Més compromís i els 3,4 MEUR, d'una tacada

L'acte d'avui ha estat senzill, però clar. Després de la concentració i la lectura del manifest, amb l'aplaudiment corresponent, la directora del Parc Científic i el rector de la UdG han pres la paraula. Anna Albar ha agraït el suport de les empreses i els treballadors, la veritable ànima del complex. "Aquest és un projecte on hi som tots", ha subratllat.

Per la seva banda, Sergi Bonet ha recordat que el rellotge corre, en referència al 10 de novembre: la data en què el Jutjat Mercantil ha fixat la junta de creditors on es decidirà el futur del Parc. Bonet assegura que d'ençà que es va concedir la pròrroga, "s'han mogut coses", però creu que tant per part de l'Ajuntament com de la Diputació els passos que es fan encara són insuficients.

El rector creu que no n'hi ha prou amb la declaració que va fer l'alcaldessa, Marta Madrenas, comprometent-se a aportar 2 MEUR al complex. I també entén que, si bé la Diputació demà passarà per ple el compromís d'aportar 6 MEUR, cal que aquest acord s'acompanyi necessàriament de terminis. "Un s'ha de posar sempre a la pell del creditor; si se li diu que es pagaran els diners, però amb imprecisions, és obvi que tingui recels", indica Bonet.

I aquí, el rector ha avançat que, per part de la UdG, es faran els deures. No només havent passat pel Consell Social el compromís d'aportar 3,4 MEUR al complex, sinó que ara, pagant-los tots d'una tacada. Sergi Bonet ha rebel·lat que aquest mateix dijous, s'aprovarà l'acord perquè els diners s'entreguin en un sol pagament. "Hem demanat a gerència si això era viable i ens ha respost que sí, que això no comprometrà el dia a dia de la universitat; farem aquest esforç en favor del Parc, arribant al límit d'allà on podem fer-ho", ha subratllat.

"El Ministeri ha complert"

El rector també ha volgut deixar clar que, a l'hora de parlar de la negociació del deute, no es poden carregar les tintes contra l'Estat. "El Ministeri, aquí, ha complert en temps i forma; cosa que, malauradament, no es pot dir de les institucions gironines", ha tornat a insistir Bonet, reclamant més implicació d'Ajuntament i Diputació.

En referència a la Generalitat, que va assolir el compromís d'injectar 4,9 MEUR al Parc a través de l'edifici de l'ICRA, el rector ha assegurat que el Govern, al seu entendre, fa els passos pertinents. De fet, Sergi Bonet ja ha dit que té el compromís del conseller d'Empresa, Jordi Baiget, que aquesta aportació s'aprovi mitjançant un acord de Govern.

Per últim, el rector de la UdG ha tornat a insistir que, si s'acaba arribant a la liquidació, això no serà sinònim "de la fi de l'activitat" al Parc Científic. A diferència d'una empresa privada, que es veu abocada al tancament, això no passarà amb el complex de la Creueta. "Entre d'altres coses, perquè els edificis no poden tenir cap altra activitat que no sigui la de fer transferència", ha precisat Bonet.

"Dit d'una altra manera, la liquidació no podria permetre desallotjar les empreses que hi ha en un edifici i vendre'l a un privat per obrir-hi una superfície comercial", ha afegit el rector de la UdG. Ara bé, tot i que en cas que s'arribi a la fallida l'activitat del Parc Científic estigui garantida, Bonet no ha amagat que hi hauria una conseqüència "greu": la pèrdua de la titularitat. "S'evidenciaria que les institucions implicades en el projecte hagin permès que canviï de mans; i aquí parlo d'Ajuntament i Diputació, però també de Cambra de Comerç i patronal Foeg", ha conclòs el rector.