La Generalitat declara nul el contracte d'aigües que l'Ajuntament de la Bisbal va atorgar a Sorea el 2010

Un informe alerta que es va "prescindir absolutament" del procediment legal que exigia fer un concurs públic

El contracte d'aigües entre l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà i Sorea és nul. Aquesta és la conclusió a la que ha arribat la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. Aquest òrgan considera que el conveni que va signar llavors l'alcalde Lluís Sais -que continua en el càrrec- no és vàlid ja que es va aprovar una pròrroga de la prestació del servei, quan era necessari fer un nou concurs.

La conclusió de la comissió jurídica, però, no és vinculant i serà el ple del consistori qui decidirà si vol revocar o no el contracte signat amb Sorea. La sessió se celebra a final de mes i serà llavors quan se sotmetrà a votació de tots els regidors ratificar el contingut de l'informe. Si el consistori en ple reconeix que el contracte és nul, Sorea deixarà de prestar el servei. Aleshores el consistori podrà o bé fer un concurs per adjudicar el servei de nou o bé municipalitzar l'aigua.

Tot plegat es remunta el 2009 quan el ple de l'ajuntament del municipi, governat per ERC i CiU, va votar favorablement a prorrogar durant 20 anys el servei d'aigües a Sorea, incloent ,a més, el clavegueram i unes obres de manteniment. En aquell moment, només cinc regidors socialistes hi van votar en contra. Un any més tard, l'alcalde va signar el conveni i aquest va entrar en vigor. És aleshores quan el grup socialista va decidir presentar un recurs que, sis anys més tard, ha acabat amb l'informe de nul·litat per part de la comissió. Anteriorment, ja hi havia hagut informes de diversos secretaris i interventors municipals que havien alertat d'irregularitats.

Consideren que l'alcalde no pot signar

Una de les qüestions que resol l'informe és que les diferents modificacions que es van fer en el conveni eren "mereixedores d'un concurs públic". És a dir, que es va aprovar una pròrroga de la prestació del servei quan era necessari convocar tot el concurs per adjudicar el servei. Aquest és un dels punts que va posar sobre la taula el grup del PSC quan va presentar el recurs. A més, el PSC denunciava que l'alcalde "no tenia potestat" per signar aquell conveni.

El conveni preveia unes inversions de 2,1 MEUR. La majoria d'aquesta inversió feia referència a unes obres al Puig de Sant Ramon -que es van pressupostar en 1,8 MEUR- que assumiria Sorea, i que l'ajuntament retornaria. També s'hi incloïa el servei de clavegueram a un preu que es podria revisar cada any.

Sorea pot reclamar

En cas que el ple de l'ajuntament validi l'informe de la Comissió Jurídica Assessora i, per tant, decideixi declarar nul el contracte amb la companyia, deixarà via lliure perquè Sorea presenti una demanda contra el consistori. L'empresa podria reclamar tant l'import de les inversions que ja ha fet –i que, segons la companyia, s'eleven fins als 2,5 MEUR- com també pel perjudici de no poder prestar el servei fins el 2030, any en que finalitzava el contracte.

A banda d'això, si el ple fa seva la resolució també es podria obrir la porta a possibles querelles per part de ciutadans particulars, ja que la indemnització a Sorea es repercutiria previsiblement en la factura de l'aigua dels bisbalencs.