Lupa ultima els detalls amb els actors catalans abans de l'estrena al Temporada Alta

Considera com "una gran aventura" poder dirigir Pep Cruz, Mercè Arànega i Marta Angelat

El Centre d'Arts Escèniques El Canal de Salt es prepara per l'estrena de 'Davant la jubilació' la primera obra de Krystian Lupa dirigint a actors catalans. Lupa, un habitual del Temporada Alta, definia com una "gran aventura" la possibilitat de dirigir a actors catalans i ha destacat el bon nivell dels intèrprets del nostre país.

Lupa, que s'ha mostrat molt satisfet de tornar de nou al festival, diu que la col·laboració amb actors catalans s'estava treballant des de feia temps. "Portàvem uns anys pensant en treballar plegats".

El director ha explicat que han triat aquesta obra després de mirar diferents texts, i han vist que seria un bon reflex del que "està passant a Europa actualment".

Els actors, uns privilegiats

Tant Mercè Arànega com Pep Cruz i Marta Angelat han destacat el privilegi de treballar amb Lupa. Angelat, destacava que "t'ensenya a introduir-te en el personatge i això és quelcom que ajuda molt a l'actor".

Per la seva banda, Mercè Arànega comentava que tenia una manera diferent però molt efectiva de dirigir. "Sap trobar el que necessita cada personatge i fer que s'expressi", comentava Arànega.

Per últim, Pep Cruz assegurava sentir-se un privilegiat per treballar amb Lupa. L'actor gironí, també feia esment al Temporada Alta. "Girona és una demarcació molt teatral i necessitava un festival així de potent".

'Davant la jubilació' és una de les obres més dures de Bernhard contra el nazisme. A més, està inspirada en un fet real que va tocar molt de prop l'autor. Hans Filbinger, primer ministre de Baden Wutemberg (Alemanya), va dimitir el 1978 quan es va fer públic que havia estat jutge de la marina hitleriana i que havia signat nombroses condemnes a mort. Abans que es conegués el seu passat nazi, havia expulsat Claus Peymann -amic personal de de Bernhard- de la direcció d'escena del teatre estatal d'Stuttgart acusant-lo de simpatitzar amb terroristes.

L'obra narra la història de tres germans (dos dels quals fidels seguidors del moviment nazi) que abans de jubilar-se enllesteixen els preparatius de la festa d'aniversari d'un dels líders més sagnants de la història i mà dreta de Hitler: Heinrich Himmler. El personatge protagonista, en Rudolf, és jutge de professió i va ser durant anys comandant nazi a camps de concentració. Tanta és la seva adoració per Himmler, que organitza festes d'aniversari en el seu honor.