Nylstar de Blanes es compromet a reprendre l'activitat amb la producció de 100 tones de filatura

El comitè d'empresa demana que es facin torns rotatius per reocupar més treballadors

L'empresa tèxtil Nylstar de Blanes (Selva) manté la previsió de reprendre l'activitat la setmana del 17 d'octubre amb la producció de 100 tones de filatura. Aquest dilluns, representants sindicals i de l'empresa s'han trobat en una reunió de seguiment de l'ERO acordat l'agost passat i que afecta a la totalitat de la plantilla. El secretari d'acció sindical de la Federació d'Indústria d'UGT, Miguel Prados, ha detallat aquest volum de producció és el doble del que l'empresa havia anunciat inicialment. "Encara no ens han donat xifra de la necessitat de personal que hi haurà però sí sabem la producció", ha explicat. Els representants dels treballadors ja han demanat que s'estableixin torns rotatius quan l'empresa torni a funcionar per poder donar feina a més treballadors. Durant la reunió, l'empresa també ha exposat que ja ha saldat o bé està en vies de fer-ho els deutes que tenia amb companyies de subministraments i amb el proveïdor de matèria prima.

La reunió de seguiment de l'ERO ha començat a les quatre de la tarda i s'ha allargat fins les nou de la nit. Segons explica Prados, al llarg de cinc hores els responsables de la tèxtil han "clarificat" als representants dels treballadors alguns aspectes relacionats amb els deutes existents i com preveuen reprendre l'activitat a partir del 17 d'octubre.

"Ens han explicat que els deutes ja estan saldats o en procés de solució, i això ens preocupava a l'hora de posar en marxa l'empresa perquè eren, sobretot, amb els proveïdors d'energia i de matèria prima", ha explicat el secretari d'acció sindical. D'aquesta manera, els representants dels treballadors confien que tot estigui a punt per tornar a posar en funcionament la factoria d'aquí a una setmana. "Estem parlant d'un procés d'arrancada de producció que nosaltres confiem que ja no es torni a aturar", ha apuntat Prados.

D'entrada, la direcció de Nylstar havia anunciat als treballadors que preveien tornar a engegar màquines per produir 50 tones de filatura (un volum que ja està compromès per a la venda). Aquest dilluns, però, han comunicat que la previsió inicial és fer 100 tones, el doble.

"Tota sensació d'arrancada, i quan pensàvem que eren 50 tones i al final en són 100, provoca reaccions positives. Ara esperem que l'empresa obri un període de transparència i aporti tota la informació sol·licitada per recuperar la confiança dels treballadors i treballar conjuntament perquè Nylstar tiri endavant", ha explicat Prados a la sortida de la reunió.

La direcció no ha concretat encara quants treballadors tornaran a la feina. Els representants sindicals ja han avançat que ha demanat que s'estableixin torns rotatius per reocupar més treballadors. Fins a finals d'any, tota la plantilla (uns 200 empleats) està afectada per un ERO de supressió. "No volem que només puguin tornar uns quants, sinó poder repartir la feina amb torns", ha apuntat Prados.

Els representants dels treballadors han demanat a l'empresa que informi mensualment sobre l'evolució de comandes i previsions de producció. També que aporti el detall de quina previsió de plantilla creu que necessitarà per cobrir la demanda productiva. "S'han compromès a fer-ho", ha indicat Prados.

Aquest dilluns, l'empresa també ha aportat un pla viabilitat de la tèxtil però els representants sindicals no han volgut entrar a valorar-lo perquè encara no han tingut temps d'analitzar-lo a fons.