Neix Pasturem.cat

El web vol posar en valor l'ofici de pastor i promoure el consum de producte de proximitat

"La nostra és una opció de vida plenament vàlida i necessària". Aquesta és la idea que va guiar l'embrió de Pasturem.cat, un nou portal d'Internet que vol fer defensa dels pastors catalans. Impulsat pel col·lectiu Enramats, la iniciativa es va gestar, precisament, a través de les noves tecnologies. "Tenim un grup de Whatsapp i va ser allà on es va proposar crear una web que ens unís", concreta Nadal.

Avui, Pasturem.cat ja és una realitat. D'entrada, com expliquen els seus impulsors, la pàgina és sobretot una reivindicació de tot allò que suposa ser pastor. "Estem arrelats al territori, fem producte de proximitat i contribuïm a mantenir l'equilibri ambiental", explica Barrera. "La nostra és una opció de vida que lluita contra l'abandonament del món rural i dels boscos", hi afegeix Nadal.

A través de la web, per exemple, els pastors hi expliquen que el pasturatge permet reduir el risc d'incendis, perquè els animals (cabres, xais) mantenen net el sotabosc. "A les comarques gironines, per exemple, hi ha ajuntaments com Torroella de Montgrí o Colomers que impulsen aquesta silvicultura, contractant ramats per mantenir netes les franges de protecció", diu Judit Nadal.

Reduir intermediaris

La pàgina incorpora un mapa interactiu que permet visualitzar sobre plànol on es troba cadascun dels associats. S'hi dóna informació sobre la seva explotació, el tipus de ramats i –si es dóna el cas- la carn i els làctics que venen. "La voluntat és que la pàgina ens ajudi a reduir intermediaris i potenciar els productes de proximitat davant l'agroindústria; i d'aquesta manera, de retruc, aconseguir una retribució justa", concreta Marc Barrera.

El web es complementa amb vídeos on s'explica cadascuna de les facetes que té l'ofici de pastor. "Allò que volem és, sobretot, que sigui un portal viu, i que vagi creixent amb diferents aportacions", precisa Barrera. De moment, la iniciativa ja compta amb una cinquantena d'associats, i la voluntat és que en els propers mesos s'ampliï amb un centenar més.

Pasturem.cat compta amb el suport del Departament d'Agricultura. La presentació del portal, que es farà arreu de Catalunya, ha arrencat aquest dilluns a Girona. La delegada dels serveis territorials, Elisenda Guillaumes, ha recordat que el portal contribueix a posar en valor el sector primari.

La presentació també s'ha acompanyat d'un debat obert entre els assistents. Els pastors han volgut fer palès que el col·lectiu lluita contra la falta de relleu, la dificultat per accedir a pastures i la forta competència de la indústria. Durant el debat, també han reclamat a la Generalitat poder reduir paperassa i que, a l'hora de fer tràmits administratius, no se'ls equipari amb les grans empreses del sector.