L'equip de govern de Girona, ERC i la CUP municipalitzaran el servei d'aigües 'si és la millor opció'

Consensuen una moció conjunta que portaran a ple

Les reunions de darrera hora han donat fruit i, finalment, el ple d'aquest dilluns aprovarà una moció consensuada sobre el futur de l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa). Inicialment, n'hi havia dues sobre la taula. Una de la CUP, que demanava municipalitzar el servei d'aigües de totes totes, i una altra de l'equip de govern –presentada d'urgència- per revisar l'actual model.

Al final, no se'n votarà ni una ni l'altra. Els diferents grups n'han consensuat una tercera, que serà la que es portarà a ple, i que de moment ja avalen CiU, el PSC, ERC i la CUP. La moció subratlla que els quatre grups aniran a l'uníson per impulsar que Agissa es converteixi en una empresa 100% pública. Això sí, i aquesta és la diferència respecte la moció dels cupaires, sempre i quan els estudis tècnics avalin que aquesta sigui "la millor opció".

L'escrit recorda que, actualment, Agissa té la concessió del servei fins a l'any 2020. Aquesta empresa, de capital mixt, té un 80% de les accions en mans de privats (entre els quals, CaixaBank, Aqualia o Agbar). El percentatge restant se'l reparteixen els ajuntaments de Girona (14%), Salt (4%) i Sarrià de Ter (2%).

L'exconseller, investigat

Agissa s'ha situat en el focus informatiu després de conèixer-se que el jutjat n'investiga l'exconseller delegat Narcís Piferrer. De fet, ha de comparèixer a declarar per un delicte d'administració deslleial. La fiscalia creu que hi ha indicis per pensar que va cometre irregularitats durant la seva gestió, i per això ha demanat al jutge que li prengui declaració. Entre les coses que no quadren, i que va denunciar la CUP, hi ha crèdits per finançar obres o els salaris dels directius de l'empresa.

Els tres ajuntaments s'han personat a la causa com a acusació particular. Però ja han deixat clar que ho han fet perquè aquesta és l'única fórmula que tenen per comparèixer al procés i que, a priori, res els fa pensar que s'hagin comès les suposades irregularitats.

Sigui com sigui, i així ho recull la moció, tant l'equip de govern de Girona com els dos grups municipals "s'han mostrat oberts a la possibilitat d'avaluar nous models de gestió de l'aigua". El text que han consensuat CiU, PSC, ERC i la CUP aposta obertament per la municipalització; això sí, ja precisa, sempre i quan aquesta sigui "la millor opció".

Analitzar punt per punt i pas a pas

"La revisió de l'actual model ha de partir d'una correcta anàlisi tècnica i econòmica, posant sobre la taula, amb total transparència, els costos i beneficis de cada model", recull l'escrit. I hi afegeix, en referència als quatre grups: "La gestió directa, el que entenem com a municipalització, és l'opció preferent que a dia d'avui pren especial sentit i rellevància, però que implica canvis profunds que s'han d'analitzar punt per punt i pas a pas".

Per això, amb aquesta moció, els quatre grups de l'Ajuntament de Girona es conjuren a avançar perquè Agissa acabi convertint-se en una empresa 100% pública, si així ho recullen els estudis. "L'objectiu final és garantir un servei públic de qualitat, basat en la transparència i el control democràtic, sostenible i amb sensibilitat social", diu el document.

A la moció, CiU, el PSC, ERC i la CUP es comprometen a elaborar un pla de treball –consensuat amb Salt i Sarrià de Ter- per continuar avançant cap a la municipalització del servei d'abastament i clavegueram "com a molt tard a la finalització de l'actual contracte, vigent fins al 2020. La moció també estableix que la Taula de Municipalització de l'Aigua, creada el passat mes de gener i que es reunirà trimestralment o quan es cregui oportú, serà l'òrgan de seguiment de tot el procés.

Per últim, la moció que es porta al ple d'avui recull que es comptarà amb l'opinió dels treballadors d'Agissa "durant la revisió de l'actual model de gestió" i que es promourà un debat ciutadà, un cop es tinguin els estudis tècnics, per veure quina és l'opció més adient.