UGT i CCOO es mobilitzaran a Lloret per denunciar l''era de la precarietat'

Serà en una manifestació el pròxim 7 d'octubre

UGT i CCOO han convocat per aquest divendres una manifestació a Lloret de Mar (Selva) amb motiu del Dia Internacional del Treball Digne.

Començarà a les dotze del migdia davant de l'hotel Marina Sand, un dels establiments que va haver de tancar aquest setembre després que es descobrís que la xarxa elèctrica estava connectada de forma il·legal i que pertanyia al mateix propietari que tenia tres hotels més on també va fer un ús fraudulent de la xarxa. "És un exemple de l'anti-empresariat i el treball indigne en un municipi on hi ha un model turístic que considerem que no és l'adequat", ha explicat el secretari general de la UGT a comarques gironines, Xavier Casas.

Amb el lema "Treball digne amb drets', els organitzadors volen denunciar l'"era de la precarietat" que hi ha actualment així com la "degradació de les condicions laborals" amb una mobilització on es reivindicarà que "una altra sortida a la crisi és possible".

Ampliació:

Els dos sindicats han explicat aquest dimecres els detalls de la manifestació que han convocat per aquest divendres a Lloret de Mar, tot recordant que la celebració d'aquest dia que va començar ara a fa uns deu anys per denunciar situacions extremes d'"explotació laboral" al tercer món. "Passat aquests anys, s'ha importat el model d'explotació laboral a casa nostra", ha lamentat el secretari general d'UGT a Girona, Xavier Casas, que ha afegit que aquest "contagi" ha resultat ser "absolutament negatiu".

L'objectiu de la manifestació és denunciar i intentar evitar que s'implanti el que anomenen "era de la precarietat" tot dient que s'ha instaurat a través de la política –amb l'impuls d'iniciatives com la 'Llei mordaça' per "atemorir" els treballadors i fer que es "resignin"- i la via legislativa. Durant l'acte, han desgranat alguns exemples per il·lustrar aquest empitjorament de les condicions laborals a les comarques gironines, com són els problemes que viu la plantilla de netejadores de la presó del Puig de les Basses de Figueres, que estan subcontractades per una empresa que ha endarrerit els pagaments de les nòmines en els últimes mesos. Segons UGT, el maig ja els havia passat i el mes de setembre van haver de pressionar de nou perquè feia tres mesos que no cobraven. L'empresa va al·legar que no ho havia fet perquè la Generalitat també els devia diners pel servei, un fet que el sindicat ha confirmat. Ara es troben, però, que l'empresa no ha pagat a les netejadores el mes de setembre i no descarten mobilitzacions per posar fi a aquesta situació.

Les subcontractacions a les empreses públiques són un exemple de precarietat, segons els sindicats, que lamenten que "l'Administració no sigui exemplar" amb uns concursos públics on s'escull l'empresa que ofereix el servei "al preu més baix". Segons Casas, el que s'hauria de valorar és el "servei que donen i assegurar-se que hi ha unes condicions laborals mínimes". És per això que els dos sindicats han impulsat una moció on es demana una administració "socialment responsable". Recentment es va aprovar al ple de la Diputació de Girona i volen que s'estengui a tot el territori gironí.

Els interins a la UdG o els "falsos autònoms"

UGT i CCOO han denunciat la situació dels interins a la Universitat de Girona, un centre que pateix el que està passant a nivell de Catalunya. "En comptes d'acabar amb l'interinatge oferint-los un lloc fixe, se'ls fa passar unes proves i si no reuneixen els requisits se'ls fa fora, però tampoc entre ningú més al seu lloc, fet que comportarà un empitjorament de la qualitat docent i d'investigació", ha assenyalat Casas.

El "fals autònom" és també un dels exemples que apareixen quan es parla de precarietat laboral. UGT calcula que en els últims set anys, els "falsos autònoms" han crescut un 20% a la demarcació de Girona i ho atribueixen al fet que alguns empresaris aposten per "desregular" la situació laboral d'alguns treballadors, que passen a cobrar la meitat per fer la mateixa feina que un treballador en plantilla alhora que queden fora del conveni laboral i es veuen obligats a treballar més hores. La majoria, diuen, són persones immigrants en situació de vulnerabilitat. A la resta de Catalunya, hi ha situacions encara pitjor, on s'ha vist com aquest augment ha estat de fins al 100% en zones de Lleida o Osona. Les dades concretes es donaran a conèixer properament arran d'un estudi. Amb aquesta situació, no només es fomenta el "treball indigne", segons Casas, sinó que també suposa una "competència deslleial" cap a la resta d'empreses que "fan les coses bé".

El canvi de model turístic a Lloret de Mar i els "falsos empresaris"

Els organitzadors de la manifestació han explicat que s'ha escollit Lloret de Mar per reclamar també un nou model turístic que es basi en la "qualitat" no només en el servei sinó també i sobretot amb les relacions laborals amb els treballadors. "Aquest ha de ser el segell de qualitat", ha subratllat Casas, tot denunciant que aquest estiu hi ha hagut unes xifres rècord d'ocupació que ha comportat una "explotació brutal a nivell laboral" perquè no ha anat acompanyat d'una major contractació de personal.

Per la seva banda, el responsable d'organització i recursos de CCOO a Girona, Antonio Ferro, s'ha referit al tancament dels quatre hotels de Lloret per l'ús fraudulent de l'electricitat i en algun cas també del gas tot dient que no es correspon amb el que fan la resta d'empresaris a la zona. Ara bé, sí que ha admès que hi ha unes "carències" que cal corregir, com les treballadores que fan les habitacions d'hotels a preus molt baixos. Ferro ha denunciat que s'han fet inspeccions de treball i que s'ha obert algun expedient, però cap, segons ha dit, ha acabat amb sancions. És per això que reclamen més control i vigilància i que es donin a conèixer els noms dels empresaris que no fan bé les coses.

El representant d'UGT també ha parlat del cas de les connexions il·legals de llum als quatre hotels de Lloret tot dient que el seu amo és l'exemple de de l'"anti-empresariat". Segons Casas, "és un fals empresari; un propietari d'una empresa que si és capaç de fer això imagineu com tracta els treballadors". Per altra banda, també ha citat el cas del propietari de la tèxtil Nylstar de Blanes, de qui ha dit ser un exemple d'"aquells que no es preocupen per millorar l'empresa o tenir un producte innovador sinó que van a buscar el 'pelotazo'; s'apropien d'una empresa no per crear riquesa sinó per fer-se rics". I això, conclou Casas, "taca el bon nom de l'empresariat gironí".