El Congrés insta el govern espanyol a paralitzar i derogar el ramal de la MAT a Riudarenes

Front comú dels diputats gironins per aturar una infraestructura

Enterrar el projecte del ramal de la MAT i estudiar alternatives sostenibles per al territori. Ras i curt. La proposició no de llei que ha prosperat a la Comissió d'Indústria insta l'executiu estatal a frenar els 17 quilòmetres de línia de 400 kV que es volen fer passar pel mig de les Guilleries.

Els diputats gironins al Congrés han actuat en bloc i han presentat l'escrit de manera conjunta. La proposició, doncs, la signaven tots els grups parlamentaris als quals pertanyen: ERC, els socialistes, Podemos i el Grup Mixt (dins el qual hi ha el PDC).

El redactat recorda que el ramal de Riudarenes ha tingut una fèrria oposició al territori, i es fa ressò de la consulta popular que es va fer a Santa Coloma de Farners, on el 98% dels qui van votar van rebutjar el projecte. A més, l'escrit recull que hi ha diferents estudis –entre els quals, el del Col·legi d'Enginyers- que conclouen que aquest tram de la MAT no és necessari i que, enlloc seu, se'n poden impulsar alternatives.

Impacte "crític" i model "suïcida"

Durant el debat a la Comissió d'Indústria, la primera a defensar la proposició ha estat la diputada d'ERC Teresa Jordà. La republicana ha subratllat que el ramal "hipoteca" el potencial turístic de la comarca i que les torres dels 400 kV tindran un "impacte global crític" damunt els espais naturals del territori. "La MAT obeeix a un model energètic obsolet i suïcida fet a imatge de les grans multinacionals del sector elèctric; la interconnexió a través dels Pirineus ja ha suposat un retard fatal per a les renovables i ara, aquest ramal destrossa la Selva", ha criticat.

El diputat gironí del PDC Jordi Xuclà ha estat més mesurat a l'hora de parlar de la infraestructura, però no en el moment de fer-ho sobre l'impacte ambiental del ramal. Xuclà ha recordat que el seu partit és "altament partidari" de les interconnexions elèctriques; ara bé, ja ha volgut deixar clar que, al costat d'això, també ho és "de la preservació ambiental", i que es pot abastir la zona de la Selva "a través d'energies renovables" en comptes d'aixecar 41 torres de 400 kV.

"Planificació caduca"

Per part d'ECP, el diputat Josep Vendrell ha assegurat que el ramal "no respon a les necessitats energètiques" del territori i que és fruit d'una "planificació caduca" feta fa més d'una dècada i d'un model energètic "centralitzat". Vendrell ha insistit en què el projecte no compta "ni amb l'acord ni amb el consens mínim" per part del territori i l'ha posat com a exemple d'imposició per part de l'Estat. "Les coses no s'han fet bé", ha criticat.

Per la seva banda, el socialista Marc Lamuà ha recordat que, avui, amb aquesta proposició, els polítics no fan res més que "amplificar la veu del territori". "Les comarques gironines ja han suportat estoicament la MAT, però ara venim a dir 'Prou!', perquè no estem disposats a sacrificar més paratges com a conseqüència de la mala gestió o la fredor institucional de qui ho mira tot des de la distància", ha dit.

"Viure en una ficció"

A l'altra banda, s'hi han situat tant el PP com C's. Tots dos grups s'han oposat a què la proposició no de llei tirés endavant. El diputat popular Jordi Roca ha assegurat que l'Estat ha fet una planificació "sòlida" de les infraestructures elèctriques, i que el ramal de la MAT és una obra que ha de tirar endavant.

"La ficció que viuen els grups que presenten aquesta proposició és tan gran que els mateixos tècnics de la Generalitat diuen que sí, i en canvi els alcaldes surten amb la cassola a dir que no", ha criticat Roca. El diputat popular assegura que "aquest bloqueig d'infraestructures" es traduirà en talls de subministrament. "I aleshores, quan aquestes interrupcions aturin el tren d'alta velocitat, sortirà el president de la Generalitat Carles Puigdemont a dir que la culpa és del maltractament de l'Estat?", s'ha preguntat.

Per últim, el diputat de C's José Luis Martínez ha assegurat que tant la MAT com el ramal de Riudarenes són "molt necessaris" per treure Espanya de "l'illa energètica" en què es troba i per evacuar l'energia de fonts alternatives, com ara els parcs eòlics. "Aturar obres que ja estan planificades d'executar-se no té massa sentit", ha insistit.

Segona votació

La proposició no de llei que insta l'executiu estatal a aturar el ramal de la MAT ha tirat endavant. Però ha estat necessària una segona votació, perquè a la primera hi ha hagut empat. A la segona volta (si no s'aprovava, automàticament quedava desestimada) el text presentat a la Comissió d'Indústria ha prosperat. Dinou diputats hi han votat a favor, disset ho han fet en contra i un (aquest, del Grup Mixt) s'ha abstingut.