Els instruments de vent rememoren al millor Frank Zappa al Festival de Cadaqués

El quintet valencià Spanish Brass Luur Metalls encapçalen un particular tribut al músic nord-americà

Diuen que les coses bones, si són breus, resulten el doble de bones. Aquesta és la màxima que van aplicar ahir els components del quintet valencià Spanish Brass Luur Metalls que van oferir el seu particular homenatge a Frank Zappa amb un concert de tant sols 60 minuts de durada. La resta del temps (quinze minuts més), els van dedicar per parlar sobre la vida del compositor nord-americà i per a presentar els membres de la banda. El quintet, composat per una secció de vent amb dues trompetes, trombó, tuba i trompa també venia acompanyat d'una guitarra i una bateria. Un altre dels protagonistes de la nit va ser la tramuntana, que va fer aparició durant tota la nit dificultant notablement la tasca dels músics, els quals es van veure obligats a lluitar constantment contra ella.

Avui el Festival de Música de Cadaqués clourà amb l'actuació de Els Pets, els quals portaran un concert amb un repertori especial en el que presentaran el seu darrer disc Fràgil i inclouran alguns dels temes de la seva gira de teatres que s’estrenarà al festival Temporada Alta de Girona.

Frank Zappa

Frank Zappa va néixer a Baltimore (EUA) el 1940 i va morir a Los Angeles (EUA) el 1993. Durant la seva joventut a Califòrnia, va rebre diferents influències d'Edgard Varèse i del rhythm and blues de la dècada de 1950. Va estudiar percussió i guitarra. Dues de les seves cançons van ser èxits locals però la fama no li va arribar fins el 1965 moment en que va crear un grup a Los Ángeles anomenat 'The Mothers', que més tard va passar a denominar-se 'The Mothers of Invention'.

El 1966, el seu disc 'Freak Out!' va ser el primer àlbum doble enregistrat en la història del rock. Les cançons eren assajos amb critiques iròniques que parodiaven la música rock de la dècada de 1960 amb tècniques de la música clàssica tradicional i modernista. Zappa es va convertir ràpidament en un ídol.

Els tres anys següents va gravar cinc àlbums, que incloïen, entre altres, 'We're Only in It For The Money' (amb una coberta que satiritzava l'àlbum del Beatles Sergeant Pepper) i 'Uncle Meat', un estrany collage de dues hores que recordava molt més a la música de compositors del segle XX (com Stravinski) que al rock. Al llarg de la seva carrera va demostrar que dominava una gran varietat d'estils musicals, des del jazz a la música orquestral de Broadway. Va ser un dels guitarristes més originals de tots els temps i un pioner en emprar la gravació multipista. Les seves composicions orquestrals han estat dirigides per Pierre Boulez. Els seus grups han llançat i impulsat a molts músics, entre elles el cantant de rock d'avantguarda Captain Beefheart, al guitarrista de heavy metal Steve Vai, al violinista de jazz Jean-Luc Ponty, al compositor de new age Patrick O'Hearn i en Roy Estrada i Lowell George, membres de Little Feat.

Al llarg de la seva carrera va enregistrar més de seixanta àlbums, tan en estudis com en actuacions en viu, i encara resta per publicar una enorme quantitat de material. Va ser una personalitat sense igual, que podia caracteritzar-se com a humorista, compositor seriós, crític social i empresari. Amb la seva filla 'Moon Unit' va gravar el 1982 'Valley Girl', una paròdia de la cultura de Califòrnia que es va convertir en un èxit pop. Dweezil ha enregistrat dos àlbums amb estil similar al del seu pare, mort el 1993.