Tossa de Mar obté un tercer premi europeu de Turisme Cultural

S’ha entregat en reconeixement a la seva estratègia de turisme gastronòmic

Tossa de Ma (Selva) ha obtingut un tercer premi europeu de Turisme Cultural en reconeixement a la seva estratègia de turisme gastronòmic centrat en la cuina catalana tradicional i en els productes agroalimentaris locals.

I és que la Xarxa Europea de Turisme Cultural va atorgar divendres passat en el Centre Internacional de les Arts Josep de Guimarães (Portugal) els Premis Europeus de Turisme Cultural 2016 que, en aquesta edició, estaven dedicats al reconeixement d'experiències turístiques associades amb el patrimoni cultural immaterial. Entre els finalistes, concorrien 23 propostes de 9 països diferents. La cerimònia de lliurament va congregar més de 200 persones, tot destacant la presència de delegats de la Comissió Europa, del Comitè de l'Europa de les Regions i de l'European Travel Commission, així com representants de diverses localitats i regions europees.

El primer premi va recaure en el programa de preservació del patrimoni cultural immaterial del Museu de la Reserva de Turaida (Vidzeme, Letònia), que compta amb un programa associat de turisme cultural comunitari.

El segon guardó va ser per a la Biennal d'Art Contemporània de Salònica (Macedònia, Grècia) per la seva aposta per promoure espais d'intersecció entre la tradició, la innovació i la creativitat a través d'un esdeveniment clau de posicionament de la ciutat com a destinació cultural.

I el tercer premi va suposar un reconeixement per a l'estratègia de turisme gastronòmic de Tossa impulsada per l'Ajuntament i els establiments del sector alimentari, comercial i turístic de la localitat.

Així, avui, amb motiu del Dia Internacional del Turisme, s’ha realitzat l’acte de lliurament del guardó. Aquest reconeixement permetrà una major projecció de la localitat que està aconseguint situar-se com a destinació de turisme gastronòmic gràcies al treball en xarxa d'una suma d'experiències com:

La valorització de la cuina catalana tradicional de la localitat articulada a través del col·lectiu "Cuina Tradicional Tossenca", que agrupa 20 restaurants i organitza un seguit de jornades gastronòmiques al llarg de l'any, promovent plats de la cuina marinera com són els fideus a la cassola (juny) o el cimitomba (setembre).

El restaurant “La Cuina de Can Simón” que ha estat reconegut amb una estrella Michelin.

Casa Granados, un boutique hotel que forma part del segell d'hotels gastronòmics i de la marca Cuina Catalana que promou l'Agència Catalana de Turisme.

La valorització dels productes agroalimentaris com la mel de Tossa o una varietat de dolços tradicionals i de nova creació elaborats per les pastisseries locals que s'han unit sota la marca "Tossa Dolça".

El Museu de la Cuina de la Costa Catalana, que forma part del Club de Enogastronomia del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i que està ubicat a la masia de marina de Can Ganga, al barri de pescadors de Sa Roqueta. Compta amb un programa d'activitats com els Tossa Food Tours, que permeten la visita a quinze establiments i punts d'interès relacionats amb la gastronomia, destacant l'artesania relacionada amb la cuina i la degustació in situ d'alguns productes locals. El museu acull a més a Tossa Lab, un hub interuniversitari d'I + D en gastronomia, cultura i turisme coordinat per l'Ajuntament de Tossa de Mar i la Universitat de Barcelona.

La participació activa en les iniciatives de projecció internacional de la gastronomia catalana, com és el cas de les activitats de Catalunya Regió Europea de l'Gastronomia 2016 (# CRAG16).