Brunyola es prepara per la 22a Fira de l'Avellana

Se celebrarà els propers dies 1 i 2 d'octubre

Tot a punt per a la 22a edició de la Fira de l’Avellana de la Selva, que se celebrarà a Brunyola els propers dies 1 i 2 d’octubre; així ho han explicat els representants de l’Ajuntament i del Consell Comarcal de la Selva, organitzadors de la Fira. Des de fa mesos, Ajuntament i Consell treballen perquè la Fira esdevingui un èxit tant pel que fa a la  participació com a l’organització. Tan és així que en els darrers anys s’hi ha anat incorporant activitats que han permès a aquesta Fira créixer amb una nova jornada, la de dissabte al matí, que es va incorporar l’any passat amb la Cursa de Muntanya i el pregó de Fira; així com també amb noves activitats la jornada de diumenge com és el concurs de collir avellanes a mà, entre altres.

La presentació de la Fira es farà el pròxim dimecres 28 de setembre a dos quarts de dotze del migdia a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. A l’acte està previst que hi assisteixi la directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Elisenda Guillaumes; el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, l’alcalde de Brunyola, Francesc Johé, i la consellera de Cultura, Raquel Reyner.

Aquesta Fira l'organitzen el Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Brunyola i compta amb la col•laboració de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, “la Caixa” i els productors d’Avellana de Girona.


Enguany la Fira també tindrà una segona jornada, la del dissabte al matí, que, després de l’èxit de l’any passat, es manté en l’edició d’aquest any. Així, les activitats començaran a primera hora del dissabte al matí amb la segona edició de la Cursa de Muntanya Avellana Límit. Paral•lelament es donarà el tret de sortida oficial a la fira d’artesania, venda d’avellanes, una zona de cavalls, ponis i atraccions per a la mainada i una exposició de maquinària agrícola. Al migdia, es farà la inauguració oficial de la Fira, amb l’assistència de les autoritats de la comarca de la Selva. El pregó de la fira anirà a càrrec d’en Ricard Dilmé, que parlarà sobre “Serrallonga pels camins i els masos de Brunyola”. En la darrera part de l’acte institucional s’inauguraran diverses exposicions. Els actes del matí es clouran amb un vermut amb avellanes i productes d’avellana per a tots els assistents.

A la tarda s’hi han programat diversos tallers, una animació infantil i la presentació del llibre “Cinquanta-cinc llegües de passos oblidats”, de l’historiador Ricard Teixidor. Al vespre la I Vetllada popular amb una botifarrada per a tothom i un ball amb el duet Parfills posarà el punt i final als actes de la primera jornada.

La segona jornada s’obrirà al públic a les deu del matí amb la fira d’artesania, la venda d’avellanes de la Selva, zona de cavalls, ponis i atraccions per a la mainada i exposició de maquinària agrícola. Prèviament es farà la sortida guiada entre Brunyola i Sant Martí, que estarà comentada per l’historiador local Ricard Teixidor i que s’allargarà fins a la una del migdia. Durant el matí es duran a terme diverses xerrades tècniques sobre l’avellana: La Cuina de l'Avellana, amb Josep Sucarrats i Xerrada sobre el procés de creació de la marca col·lectiva de l'avellanes. Aquestes xerrades es faran a la sala d’actes de l’Ajuntament durant gairebé dues hores. Seguidament es farà l’ofici solemne amb l’acompanyament de la cobla La Principal de l'Escala. Els actes del matí es clouran amtres sardanes a càrrec de la mateixa cobla.

Els actes de la tarda amb una audició de sardanes i seguidament a partir de les sis de la tarda hi haurà els tradicionals concursos: Concurs Internacional d’Esclovellanar Avellanes, que enguany arriba a la seva vint-i-sisena edició i la IX Cursa de Sacs a l’Esquena, V Memorial Pere Parera, amb dues categories: sènior -40 kg d’avellanes i júnior/fèmines -20 kg-, i el segon Concurs de Collir Avellanes a Mà. Des de l’organització s’espera que, tal com passa amb la resta de concursos que s’hi celebren, aquest tingui la mateixa bona acollida i creï la mateixa expectació. I és que la plaça de Brunyola, centre neuràlgic de la Fira, s’omple de visitants vinguts d’arreu de les comarques gironines el diumenge a la tarda per veure aquests tradicionals concursos que s’han convertit en una cita obligada el primer cap de setmana d’octubre.

La cantada d’havaneres amb el grup Terra Endins i un rom cremat per a tot el públic assistent posarà el punt i final a la 22a edició de la Fira d’enguany.

Durant els dos dies de Fira hi haurà degustació i venda d’avellanes als espais reservats per als productors de la comarca. També hi haurà un espai específic per a les atraccions per a la mainada.