L'Ingràvid s'acomiada de Figueres amb una edició festiva i participativa que durarà un dia

El festival ha tingut 70.000 visitants i 600 artistes convidats en els set anys que s'ha fet

L'última edició de l'Ingràvid, el Festival de Cultura Contemporània de l'Empordà, tindrà un caràcter festiu i participatiu i es concentrarà en un sol dia. Després de set anys celebrant-se a Figueres, el certamen afronta aquesta darrera edició com a un punt i apart si bé els organitzadors asseguren que estan estudiant portar-lo a un altre lloc amb un format diferent.

"Ens han quedat moltes coses per oferir", ha afirmat la seva directora, Esther Pujol, que ha explicat que no es van presentar a la convocatòria pública que va obrir l'Ajuntament per organitzar un festival d'art contemporani –i que finalment ha quedat deserta- perquè les bases del concurs "marcaven massa" els continguts.

Aquesta última edició, que es farà el 8 d'octubre, recuperarà algunes de les obres que s'han pogut veure en anteriors edicions i inclou un programa amb instal·lacions artístiques, concerts, tallers familiars o dansa amb l'objectiu final d'"apropar la creació contemporània a tots els públics. Durant tots aquests anys, el festival ha aplegat 70.000 visitants i la participació de 600 artistes, nacionals i internacionals.

Ampliació:

"Volem marxar amb una festa, és el format de comiat que hem pensat per la ciutat", explicava aquest divendres la directora de l'Ingràvid, Esther Pujol. El programa es concentrarà en un sol dia –i no tres com es feia cada any- amb un programa que omplirà la ciutat d'art contemporani des de les dotze del migdia fins a la una de la matinada del dia següent.

Començarà amb una acció participativa titulada 'All you need is hate' de Manoli Mansilla que consistirà en llançar 300 globus d'heli amb missatges d'odi que han fet arribar persones anònimes a través de les xarxes socials (facebook i twitter). La performance es complementa amb una exposició, 'Haters, go!', on s'ha convidat a diferents personalitats del món de la cultura a reflexionar sobre aquest sentiment com ara el fotògraf Toni Soriano, l'autor i crític d'art Vicenç Altaió, l'artista Jordi Pagès o la membre del CaboSanRoque Laia Torrents.

El programa inclou tallers familiars on es podran fer escultures mecàniques amb cartró o crear hologrames amb el mòbil; propostes musicals com la del Dj Mr. Boogalaw, Mau Boada, Miss Q o el Dj Diego Armando (alter ego de Xavier Riembau) que proposarà ballar en família. També es presentarà el documental 'El viatge frustrat' d'Enric Farrés on es recrea de forma contemporània el relat del mateix títol de Josep Pla protagonitzada per un artista i un col·leccionista.

Pel que fa a la dansa, el Col·lectiu El Paller portaran 'To Fall', un treball experimental basat en la idea de la caiguda i en l'intent de recuperar la verticalitat sota la mirada i reacció del públic mentre que La Fundación Collado-Van Hoestenberghe mostrarà el muntatge 'Si sabes lo que hay' que convertirà la Rambla en un espai per pensar amb la música, el moviment, la reflexió i l'humor com a principals ingredients.

Durant la presentació s'ha comptat amb la presència de l'artista Menchu López, guanyadora del premi Artistes Km0 del 2015, que s'ha proposat fer reflexionar el públic sobre com s'està gestionant el tema dels refugiats i si els ciutadans estan disposats a assumir un rol més actiu i no tant de simple "observador" amb la instal·lacio 'Ni drets ni humans'.
La programació també inclou els tres projectes guanyadors de la convocatòria Ingràvid-Arts Santa Mònica: 'Diganosticant alcoholisme' de Mar Canet i Varvara Guljajeva; 'Land of Speculation' de Sergi Selvas, i 'All you need is Hate' de Manoli Mansilla, que obrirà el certamen.

Recuperar propostes d'anteriors edicions

Aquesta última edició també recuperarà muntatges que han tingut una bona acollida en anteriors edicions. La selecció s'ha fet basant-se sobretot en la disponibilitat de les obres, ja que moltes són efímeres i es fa impossible recuperar-les. Entre les peces que es veuran de nou, destaquen 'Happy Bunker' de Pau Faus que reflexiona sobre la seguretat i la infància amb la recreació d'un parc infantil ple de balles que li donen un aire militar a causa de la sobreprotecció o el vídeo 'No en aquest lloc, però si a tot arreu¡ de Job Ramos que es basa en la sospita a partir de dos escenaris, un al centre de la ciutat i l'altre a les afores.

Ironitzant sobre les retallades

El cartell d'aquesta última edició porta l'eslògan 'Menys és més' i s'il·lustra amb diferents elements –guants, sabata o pinta- que apareixen incomplets. Rafael Camps, soci fundador d'Ingràvid, ha explicat que en un context de retallades s'han proposat tirar de l'ironia i preguntar al públic si realment es pot fer el mateix amb menys recursos, tot basant-se en la màxima del minimalisme de Le Courbusier en l'àmbit de l'arquitectura.

Precisament les retallades en el pressupost –dels 95.000 euros del 2015 als 75.000 euros d'enguany- han fet que el festival passés de tres a un sol dia. Enguany, compten amb el suport de la Generalitat, la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme, la Xarxa Transversal i l'Arts Santa Mònica.

L'Ajuntament de Figueres va anunciar el maig passat que retirava els 20.000 euros de subvenció destinats a l'organització del festival perquè els resultats no eren els desitjats, ni en continguts ni en públic. La decisió va venir després que el consistori prohibís l'exhibició d'un muntatge titulat 'Ideologies oscil·latòries' en què un turisme decorat amb adhesius franquistes havia de circular per la ciutat en l'edició passada. Els organitzadors ho van valorar com a un gest de censura mentre que l'Ajuntament va defensar la prohibició "per sentit comú". Des de Cultura, es va decidir canviar el sistema d'ajuts i es va convocar un concurs públic per organitzar una mostra d'art contemporani. Només es va rebre una proposta que es va desestimar perquè no complia alguns requisits, de manera que el concurs ha quedat desert.

Camps ha explicat que no van presentar-s'hi perquè es "marcaven massa" els continguts. No descarten en un futur poder aspirar-hi si és que les bases són diferents. De moment, el que sí estan estudiant és si acabaran portant el festival a un altre indret i amb un format diferent.

La directora, Esther Pujol, admetia que els saps greu no poder continuar fent l'Ingràvid a Figueres perquè "encara tenien moltes coses per oferir a la ciutat" i que senten que s'han quedat "a mig gas". Preguntats pels motius, han admès que en aquesta anys hi ha hagut una falta de sintonia amb el consistori, propiciat entre altres coses pels constants canvis de regidors. "En 7 anys hem tingut quasi un regidor diferent per any i cada cop havíem de tornar a vendre el festival", afirmava la directora. Per la seva banda, Rafael Camps, també ha fet autocrítica i ha lamentat que no hagin sabut visualitzar prou bé els projectes que s'han fet amb la complicitat de col·lectius o escoles. En aquest sentit, ha recordat que aquest és un festival que busca acostar l'art contemporani a tothom tot propiciant la participació del públic.

El balanç dels 7 anys

Des de l'any 2009 que va començar a caminar, el festival ha rebut 675.000 euros per a la seva organització, s'ha arribat a un total de 70.000 visitants i a 600 artistes nacionals i internacionals. L'Ingràvid ha tingut presència a altres punt del territori, com ara Barcelona, les Terres de l'Ebre, Perpinyà, Madrid i Manchester.