Manifestació a Lloret per reclamar les nòmines impagades dels hotels tancats

CCOO critica el Govern per "no fer els deures"

Unes 400 persones s'han manifestat a Lloret de Mar (Selva) per exigir a l'empresa dels quatre hotels tancats que pagui les nòmines pendents. Els quatre establiments van tancar de manera sobtada a principis de setembre després que es descobrís que tenien multitud d'irregularitats, com la llum punxada o, en un cas, una connexió il·legal del gas.

Aquesta situació ha deixat una plantilla de 150 treballadors a l'atur i amb nòmines i d'altres complements pendents de cobrar (els sindicats calculen que, en total, se'ls deuen uns 200.000 euros). El president del comitè del Marina Sand, José Luis Sánchez, denuncia que l'empresari vol "espoliar" l'hotel i ha posat a la venda a Internet les televisions i tot el mobiliari.

A la manifestació hi ha assistit el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, que ha demanat més implicació al Govern per evitar casos així i ha criticat que no es fa prou pressió a través de la Inspecció de Treball.

Ampliació:

Els hotels Marina Sand, Savoy, Mediterranean Sand i Sun Village van tancar a principis de setembre de manera sobtada i deixant 150 treballadors al carrer. L'Ajuntament de Lloret de Mar els va retirar la llicència d'activitats després que es descobrís que l'empresari que els gestiona, Jose Luis Velasco, havia comès diverses irregularitats. Tenia la llum punxada als quatre hotels (de fet el cas es va destapar per un incendi al Sun Village), al Marina Sand tenia una connexió il·legal de gas i devia més de 450.000 euros a l'ajuntament en concepte de taxes, impostos i rebuts d'aigua. En una setmana, l'operador turístic que havia llogat els quatre hotels, Wordl2meet, va haver de recol·locar 1.500 persones en d'altres hotels de Lloret i dels voltants.

Deutes de 200.000 euros amb els treballadors

Malgrat que l'empresa va arribar a un acord amb els treballadors davant la Inspecció de Treball, aquests encara no han cobrat tot allò que se'ls deu. Per això, i per exigir un model turístic que respecti els drets dels treballadors, unes 400 persones s'han manifestat a Lloret de Mar per exigir que es pagui tot el es deu a la plantilla.

El president del comitè d'empresa del Marina Sand -un dels darrers hotels que va tancar-, José Luis Sánchez, ha reconegut que tota la plantilla dels quatre hotels està afectada per impagaments. A alguns empleats se'ls deu la nòmina de juliol i/o d'agost, a d'altres part de la paga doble d'estiu o altres complements. En total, es calcula que els treballadors tenen pendent de cobrar 200.000 euros.

La manifestació ha arrencat a les portes de l'hotel Marina Sand, on hi ha un cartell enganxat a la porta que anuncia que està tancat i on es deixa un telèfon de contacte per cas "d'urgència". Els manifestants han recorregut a peu l'avinguda de Tossa en direcció al centre de Lloret, han baixat per l'avinguda Just Marlès i han fet el passeig de Mar fins arribar a l'ajuntament. Durant el recorregut, han cridat proclames en contra de la Generalitat i també en contra de l'empresari com: "Generalitat, prou neutralitat" i "volem cobrar els nostres salaris".

El material dels hotels, a la venda a portals de segons mà d'Internet

En arribar a les portes de l'ajuntament, el president del comitè del Marina Sand ha agafat el micròfon per agrair el suport. A més, ha explicat que feia dos dies havia rebut una trucada de l'empresari explicant-li que "estava fent tots els possibles" per pagar les nòmines. Segons la versió de Velasco, està intentant demanar un crèdit al banc posant d'aval uns terrenys que té. Sánchez també ha denunciat que l'empresari vol "espoliar" l'hotel, ja que han trobat a través d'Internet que vol vendre totes les televisions i el mobiliari del Marina Sand a través d'una coneguda pàgina de venda de material de segona mà.

Segons denuncia Sánchez, el que més preocupa als treballadors és "la incògnita" sobre què passarà la temporada vinent, ja que no saben si els hotels tornaran a obrir o si se'ls vendran. En cas de canviar de mans, l'acord amb l'empresa incloïa la subrogació dels contractes. "Serà un hivern molt dur i complicat", augura el representant dels treballadors.

Per la seva banda, el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, ha lamentat la situació i ha recordat que el desembre passat ja s'havien queixat i manifestat perquè la plantilla del Marina Sand patia impagaments. Tot i això, segons assegura, la Generalitat no ha fet cap inspecció a cap dels hotels de la cadena. Compte també ha avançat que si els treballadors no cobren a finals de setembre es plantejaran noves mobilitzacions.

Gallego acusa la Generalitat de no actuar

El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha reconegut que la situació de Lloret és "anòmala i excepcional" però ha advertit que és "la punta de l'iceberg". Segons assegura, el sector turístic està patint una situació de "precarietat i explotació dels treballadors" i acusa la Generalitat de no fer prou per aturar-ho. "L'administració ha de pressionar més, fer més inspeccions als hotels per evitar que hi hagi treballadors en situacions tan greus com la de Lloret", ha assenyalat.

Segons el líder de CCOO, el problema de Lloret es pot extrapolar a d'altres punts del país i reclama a l'administració que garanteixi un "model turístic de qualitat, respectuós amb els drets dels treballadors i amb l'entorn on actua". Per últim, Gallego ha subratllat que l'administració "no ha fet els deures" i els ha demanat més pressió sobre els empresaris que no compleixin la normativa laboral.