Olot lidera un espai de trobada de professionals de l'art, les ciències i les humanitats pioner a Catalunya

Ha començat aquest any amb set participants, alguns estrangers

La capital de la Garrotxa lidera un espai de trobada a nivell internacional per a professionals de diferents disciplines. Es tracta d'una residència d'art, ciències i humanitats batejada amb el nom de Faber que vol atreure talent, fomentar sinergies i posar-ho a disposició de la ciutadania. Els participants al projecte, promogut des de l'Ajuntament d'Olot amb el suport de la Generalitat, es comprometen a dur a terme un treball individual i col·lectiu, ja que durant la seva estada participaran en activitats per donar resposta a les necessitats detectades des del teixit social i empresarial del territori.

Els primers set residents d'aquesta iniciativa, pionera a Catalunya, són l'escriptora Anna Ballbona, l’escriptor i professor Philip Hoare, la traductora Satu Ekman, l’escriptor Jorge Galán, la productora de televisió Erga Netz, l’escriptora Anzhelina Polonskaya i el professor i escriptor Noufel Bouzeboudja.

Els impulsors del projecte han explicat aquest dijous que Faber neix amb tres objectius. D'una banda, oferir un espai de treball adequat per als residents, propiciar la convivència entre professionals de diferents àmbits per tal de fomentar sinergies i posar a disposició de la ciutadania tot aquest talent a través d'activitats. La idea, segons ha dit el seu director, Francesc Serés, és "importar talent perquè puguin intercanviar experiències amb altres professionals en cadascun dels seus camps".

Aquesta és una iniciativa pionera a Catalunya, que busca "omplir un buit" mentre que a altres indrets d'Europa és una fórmula que ja fa temps que està en pràctica. Serés també ha subratllat que la residència no ressonarà només a Olot sinó que tindrà un impacte a altres punts del territori català.

Com funciona la residència

Els participants, que tenen cobert l'estada i els àpats, conviuen durant unes setmanes mentre treballen en els seus projectes alhora que participaran en activitats per fomentar "l'enriquiment cultural". La previsió és rebre cada any uns quaranta residents, que s’escolliran segons els seus currículums i tenint en compte les demandes de la societat per tal que el retorn de la seva estada sigui al màxim de beneficiós per a tothom. L'Ajuntament d'Olot i la Generalitat, a través del Departament de Cultura, assumeixen a parts iguals el cost de la iniciativa.

Cada any hi haurà sis períodes de quatre setmanes en què Faber rebrà almenys cinc residents professionals de tots els àmbits: escriptors, científics, periodistes, fotògrafs, entre d'altres. La selecció d’aquests residents es farà bàsicament a partir dels seus currículums i dels projectes que tinguin previst de desenvolupar. En alguns casos, les estades seran temàtiques, cosa que no vol dir que reuniran perfils iguals, sinó persones de diferents professions i camps diversos que directament o indirecta estiguin treballant sobre un tema concret.

Un altre fet característic és que és vol ser una institució "al servei d’altres institucions". En aquest sentit, la selecció dels residents també tindrà en compte les propostes d’activitats que plantegin i que han d’anar d’acord amb la demanda del territori. Els responsables de Faber estaran en permanent contacte amb empreses, altres institucions i universitats de Catalunya per tal que respondre a les seves necessitats. Alhora, des de Faber s’espera que siguin aquests mateixos agents socials i culturals els qui proposin residents que necessitin aquest espai de treball.

En aquests moments la residència se situa a les instal·lacions de l’Hotel Riu Fluvià. A la vegada, els residents poden fer ús dels equipaments municipals (Arxiu Comarcal, Museus d’Olot o sales d'assaigs) depenent de cada projecte.

Per l’Ajuntament d’Olot, acollir Faber és un pas més en la política cultural de ciutat que pretén demostrar que des dels municipis mitjans també es poden impulsar projectes d'abast nacional i internacional, mentre que per la la Generalitat permet "convidar" a Catalunya talent d’arreu del món.

Els primers residents de Faber en el període actualment vigent són la periodista i escriptora Anna Ballbona, l’escriptor i professor Philip Hoare, la traductora Satu Ekman, l’escriptor Jorge Galán, la productora de televisió Erga Netz, l’escriptora Anzhelina Polonskaya i el professor i escriptor Noufel Bouzeboudja.

A la següent estada, que serà del 24 d’octubre al 20 de novembre, Faber acollirà: Valèria Gaillard (periodista i traductora), Kristiina Drews (traductora), David Manderson (escriptor), Marta Marín Dòmine (traductora i escriptora), Andrew Dowling (escriptor), Iván de la Nuez,(assagista i comissari d’exposicions), Roy Horovitz (actor, director i dramaturg) i Llàtzer Garcia (dramaturg).