Coincidint amb el Dia Sense Cotxes, Girona ha tallat diversos carrers que, per unes hores, s'han transformat en veritables espais de joc. L'activitat s'ha batejat amb el nom 'Ens formem al carrer, transformem el carrer' i consisteix en què centenars d'escolars de la capital deixin per un dia les aules i facin diverses activitats a espais que, habitualment, estan ocupats pels cotxes.
A l'activitat hi participen diverses escoles públiques de la ciutat. Així doncs, l'escola Montjuïc s'ha traslladat fins a la plaça de Sant Pere; l'escola Carme Auguet ho ha fet al carrer Portlligat; l'escola Masmitjà ha fet activitats i jocs al carrer Joan Maragall; l'escola Bosc de la Pabordia ha traslladat les aules fins al carrer de Riera de Mus i l'escola Eiximenis ho fet classe i jocs a la plaça Constitució.
Un total de cinc escoles més –Santa Eugènia, Dalmau Carles, Montfalgars, Cassià Costal i Mare de Deú del Mont- han traslladat activitats durant tot el dia al carrer Sant Sebastià i al carrer de Puigneulós. En total, a l'activitat hi participaran prop d'un miler d'alumnes d'entre primer i sisè de primària.
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat que volen que els més petits es puguin formar al carrer per treballar la transformació de la ciutat per tal que sigui "més verda i sostenible". Madrenas –que ha visitat l'escola Masmitjà- ha destacat que s'han tallat "carrers no prioritaris" per tal de buscar un equilibri entre la commemoració del Dia Sense Cotxes i també les necessitats de les persones que han de desplaçar-se per feina i no poden deixar de banda el vehicle privat. "Volem que tothom pugui gaudir de l'activitat i vegin com a positiu el fet que la ciutat no tingui tants cotxes", ha reivindicat.
Jocs de carrer en ple Eixample
Un dels centres que s'ha sumat a la iniciativa l'escola Masmitjà, situada a la travessera entre els carrers Joan Maragall i la Creu, en ple Eixample de la capital. En aquesta escola, és habitual que a l'hora d'entrada i sortida els carrers del voltant estiguin plens de cotxes –també en doble fila- esperant els alumnes per sortir i recollir-los en cotxe.
Aquest dijous, però, l'aspecte era molt diferent. Un tram del carrer Joan Maragall s'ha tallat al trànsit i s'ha buidat de cotxes. Això ha permès als alumnes sortir paulatinament de les aules i fer diverses activitats a sobre l'asfalt, un espai que habitualment està ple de cotxes. La directora del centre, Mercè Hortoneda, ha explicat que es tracta de viure el carrer com antigament. "Serveix per recordar aquella època quan els nens podíem jugar al carrer sense perill", ha manifestat. El Masmitjà és una escola verda i, entre els seus objectius per a aquest any, hi ha l'elaboració d'un estudi sobre la contaminació a l'entorn del centre per conscienciar els pares que han de deixar el cotxe i dur els fills a l'escola a peu o amb bicicleta.
Entre els alumnes que han sortit a primera hora a jugar al carrer hi ha en Martí Bataller i la Joana Vila, que fan sisè. Tant ells com els seus companys estan encantats amb la iniciativa. "És molt divertit perquè no hi ha cotxes i podem jugar a fora, normalment aquí hi ha molt de trànsit i cotxes aparcats i és impossible", ha celebrat en Martí, que afegeix que li agradaria que pogués ser sempre així.
Per la seva banda, la Joana reconeix que sempre va a peu a l'escola però que molts alumnes hi arriben en cotxe amb les seves famílies. "Sempre està tot ple de cotxes en doble fila i molta gent a per tot", lamenta. Tots dos reivindiquen poder viure en una ciutat sense tants de cotxes. "M'agradaria poder passar pels llocs sense haver de fer coses estranyes i poder venir més tranquil a l'escola", remarca en Martí.
Entre els conductors, la iniciativa s'ha rebut amb una barreja entre indignació i respecte. Molts no sabien el perquè del tall de carrers i d'altres ja havien previst alterar la ruta. Entre el col·lectiu que més recels mostra davant el Dia Sense Cotxes hi ha els transportistes, que han de treballar al volant tot el dia. En Jose és comercial i necessita el cotxe per fer les visites als clients. "Una iniciativa així em perjudica perquè em tallen carrers i jo no puc treballar a peu", lamenta.
Altres activitats arreu de la demarcació
El Dia Sense Cotxes s'emmarca en la Setmana de la Mobilitat Sostenible, que durant els darrers dies ha portat diverses activitats a Girona i que s'allargaran fins al cap de setmana. Per exemple, dissabte s'ha organitzat una exposició de vehicles sostenibles a la plaça de la Independència i també s'ha muntat un concurs d'Instagram titulat 'Buskemon go' per tal de "caçar" els logotips de la Setmana de la Mobilitat Sostenible que hi repartits als busos urbans de Girona.
Aquesta iniciativa també es celebra en d'altres municipis de la demarcació de Girona, que han organitzat al llarg d'aquests dies centenars d'activitats, com caminades saludables, rutes en bicicleta o tallers de reparació de bicicletes. Concretament, més d'un 84% dels municipis amb més de 10.000 habitants han organitzat activitats i creix any rere any el nombre de poblacions que se sumen a la Setmana de la Mobilitat Sostenible.
Per exemple, a Figueres els escolars també han estat els protagonistes i han pintat murals en favor d'hàbits saludables a la Rambla i al carrer Sant Pau. A Palafrugell (Baix Empordà), uns 500 nens també posen en pràctica, al carrer, allò que un monitor d'educació vial de la Policia Local els ha ensenyat. A Sant Hilari Sacalm (Selva) es farà un assaig del què ha de ser el camí segur a l'escola que l'ajuntament vol promoure.
La Setmana de la Mobilitat Sostenible 2016 s'ha organitzat sota el lema 'Mobilitat intel·ligent, economia potent' i proposa buscar noves formes de mobilitat, allunyant-se cada vegada més del cotxe privat i apostant per transports més sostenibles, segurs i saludables.