Arxivat el cas de la mare que hauria llençat les filles d'un tretzè pis a Girona i suïcidat tot darrere

La investigació judicial descarta la participació de terceres persones

El Jutjat d'Instrucció Número 4 de Girona ha arxivat provisionalment el cas de la mare i les dues nenes menors d'edat (un nadó d'uns sis mesos i una nena d'11 anys) que van morir en precipitar-se des d'un tretzè pis a Girona. Els fets van tenir lloc el 9 de desembre de l'any passat cap a tres quarts de vuit del vespre.

La titular del jutjat dicta el sobreseïment de la investigació atenent a la petició que fa la fiscal en el seu informe.

Després de prendre declaració a testimonis, analitzar les imatges de les càmeres de seguretat i resseguir la situació personal de les víctimes, l'informe descarta la intervenció de terceres persones en els fets i també conclou que "no s'han obtingut indicis de la producció de cap fet delictiu". De fet, assegura que tot gira al voltant "de meres hipòtesis" que no es poden acreditar "de manera irrefutable".

Ampliació:

El tràgic succés va tenir lloc el vespre del 9 de desembre de l'any passat. La mare, que tenia 42 anys, i les seves dues filles van morir en precipitar-se al buit des d'un edifici situat al carrer Joaquim Vayreda. Les víctimes van caure de la finestra del tretzè pis, on el pare té un despatx d'arquitectura, i van morir a l'acte.

El jutjat va obrir aleshores una investigació per determinar si hi havia indicis de delicte. Entre les hipòtesis que s'especulaven es va dir que el cas es podria deure al què es coneix com 'un suïcidi ampliat'; és a dir, que la mare hagués tirat les filles al buit i després s'hagués llançat al darrere.

Els mossos d'investigació van recollir empremtes a la finestra i es va prendre declaració tant a l'entorn familiar com a diferents testimonis. També es van analitzar les imatges de les càmeres de seguretat de l'edifici i es va resseguir la situació personal de les víctimes.

Ara, la fiscal que porta el cas, Sandra Fagil, ho ha recollit tot en un informe, que és el que ha servit de base perquè el jutjat dicti el sobreseïment provisional del cas. D'entrada, l'escrit ja descarta que la mort de la mare i les nenes "fos conseqüència de l'acció delictiva de terceres persones". És a dir, que aquell vespre ningú més va entrar al despatx d'arquitectura quan hi eren les tres.

Però la fiscal també subratlla que la investigació dels mossos "no ha pogut determinar quin va ser l'ordre en què van caure els cossos; és a dir, si la caiguda va ser consecutiva o bé simultània". L'informe, apart, recull que no hi va haver "cap testimoni ocular" que presenciés aquell moment. I que els veïns de l'edifici a qui es va interrogar, a banda d'escoltar crits i sentir l'impacte dels cossos en caure a terra, "gairebé no van poder precisar res més".

"Deixar passar una oportunitat"

L'escrit de fiscalia també ressegueix la situació personal de la mare. Hi fa constar que la dona prenia medicació i que seguia un tractament psicològic. Segons recollia el seu historial, la dona patia angoixa d'ençà que, feia uns tres anys, va decidir deixar el seu lloc de feina a l'Ajuntament de Girona.

Segons sembla, la mare volia recuperar aquesta feina, i el naixement de la petita no hi havia ajudat, perquè sentia que "havia deixat passar una oportunitat laboral única". L'informe de la fiscal, però, també fa referència a la filla d'11 anys. Hi diu que, tan sols feia pocs dies, la nena havia "amenaçat amb llançar-se des de la finestra de l'estudi d'arquitectura", tot i que després havia precisat que es tractava "d'una broma".

Per últim, el document recull els resultats de l'autòpsia: totes tres víctimes van morir a conseqüència de la caiguda i cap d'elles tenia alcohol o fàrmacs al seu organisme. "No consta que s'haguessin introduït tòxics a l'organisme de les menors amb l'objectiu eventual de disminuir les seves capacitats intel·lectives i volitives", indica l'informe.

"Meres hipòtesis"

Després d'analitzar-ho tot, l'informe reitera que no hi va haver intervenció de terceres persones. "D'aquesta manera, l'autoria de les morts només es podria deure a la intervenció activa de la mare o bé amb i/o malgrat la intervenció de la filla major", indica l'escrit. Ara bé, amb la voluntat de netejar la memòria de les víctimes, el text ja deixa clar que això "són meres hipòtesis" que en cap cas es poden ratificar "de manera objectiva" i "irrefutable".

Per això, la fiscal conclou que, "com que no s'han obtingut indicis de la producció de cap fet delictiu", només queda acordar que s'arxivi el cas. I això és, precisament, allò que ha fet el Jutjat d'Instrucció Número 4 dictant una interlocutòria de sobreseïment provisional.