Atrapen l'home que va fugir després de ser condemnat per violar i deixar embarassada la filla

Els Mossos d'Esquadra el van localitzar a Platja d'Aro

Els Mossos d'Esquadra han atrapat a Platja d'Aro (Baix Empordà) Manuel Muñoz Fúnez, l'home que va fugir de la justícia després que l'Audiència de Girona el condemnés a 13 anys i mig de presó per violar repetidament la seva filla durant setze anys i haver-la deixat embarassada quatre cops.

L'Audiència va dictar sentència a finals de juny del 2014 però, des de llavors, no hi havia ni rastre del condemnat i, fins i tot, sospitaven que podia haver fugit del país.

Els Mossos d'Esquadra han seguit la pista de Muñoz Fúnez fins a Platja d'Aro després que la seva exparella el denunciés per violència de gènere a Girona el 6 de setembre.

Aquest dissabte, ha passat a disposició judicial a Sant Feliu de Guíxols i l'han enviat a presó per complir la condemna. Arran de les agressions sexuals continuades que va patir, la víctima va tenir una filla del seu propi pare. La petita va néixer amb un 80% de disminució mental.

Ampliació:

L'Audiència de Girona va jutjar i condemnar Manuel Muñoz Fúnez a finals de juny del 2014. Un cop dictada la sentència, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil van intentat localitzar-lo al seu domicili de Girona diverses vegades però s'havia esfumat. Aleshores, l'Audiència va dictar una ordre detenció i ingrés a presó. Se sospitava que podia haver fugit del país perquè, segons les indagacions policials, tenia vincles amb Brasil.

Dos anys després, els Mossos d'Esquadra l'han enxampat a Platja d'Aro. El 6 de setembre, els agents van rebre un avís per violència de gènere a la ciutat de Girona. Quan els mossos van arribar al lloc, l'exparella del condemnat va dir que havien tingut una discussió però el sospitós ja no estava allà. La dona va identificar l'agressor, que va resultar ser Manuel Muñoz Fúnez, fugit de la justícia.

Els mossos van obrir una investigació i van seguir el rastre de Muñoz Fúnez fins a Platja d'Aro, on l'han localitzat i detingut aquest dissabte. El mateix dia, ha passat a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Sant Feliu de Guíxols, que l'ha enviat a presó per complir la condemna imposada per l'Audiència de Girona.

13 anys i 6 mesos de presó

El dia del judici a l'Audiència de Girona, Manuel Muñoz Fúnez va arribar a la sala de vistes pel seu propi peu i com un home lliure. No estava en presó provisional ni el van custodiar els Mossos d'Esquadra. Un cop va acabar el judici, l'home se'n va anar cap a casa seva, també lliure i sense que s'acordés el seu ingrés en presó provisional.

Pocs dies després del judici, la secció tercera de l'Audiència de Girona va dictar sentència. El tribunal va condemnar Manuel Muñoz a 13 anys i 6 mesos de presó per un delicte continuat d'agressió sexual aplicant-li un atenuant de quasi prescripció, perquè la víctima -que va fugir del país i se'n va anar a viure a Alemanya- va trigar 14 anys a denunciar els abusos, gairebé al límit dels 15 anys que fixa la prescripció.

Els intents per notificar la sentència al condemnat van ser inútils. Per això, l'Audiència de Girona va dictar l'ordre internacional de detenció i entrega que ara ha donat fruit.

Quatre cops embarassada

La sentència va concloure que Muñoz va violar repetidament la seva filla i la va deixar embarassada fins a quatre vegades. Els abusos van començar el 1978 -quan la nena tenia 6 anys- i es van allargar fins al 1994. El pare, que "tenia un caràcter agressiu" i va crear un clima familiar de "terror", va obligar la filla a avortar tres cops. En una ocasió, però, la víctima es va negar a interrompre l'embaràs de nou i, com a resultat dels abusos sistemàtics, la noia va tenir una filla amb el seu propi pare. La nena va néixer amb un 80% de disminució mental.

Segons la sentència, el condemnat és un home amb un caràcter "agressiu i autoritari que utilitzava amb freqüència la força física contra la seva dona i fills". Quan la nena tenia 9 anys van començar les violacions. Segons va quedar provat, el pare abusava de la petita dues o tres vegades a la setmana. Les violacions sistemàtiques van continuar i, quan la víctima tenia 15 anys el seu pare la va deixar embarassada per primera vegada. Muñoz va obligar la menor a avortar portant-la a una clínica de Barcelona i va fer córrer que el pare de la criatura era un jove.

L'embaràs i l'avortament no van aturar el pare, que va continuar violant la noia fins que es va tornar a quedar embarassada. De nou, la va obligar a avortar. Amb 18 anys, i ja major d'edat, la víctima es va tornar a quedar embarassada del seu pare però, en aquesta ocasió, "malgrat les amenaces amb matar-la esgrimint un ganivet", va tirar endavant amb l'embaràs. El 1990 va tenir una nena, que va néixer amb una minusvalidesa psíquica del 80%.

Al llarg dels anys, la família es va traslladar sovint. Van viure a Girona, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí, en una granja prop de Figueres i a Salt. El condemnat mai va deixar d'obligar la seva filla a mantenir relacions sexuals i amb 19 anys la va tornar a deixar embarassada. Va tornar a avortar. Les violacions només es van aturar quan la víctima, acompanyada de la seva mare, va fugir del país i se'n va anar a viure a Alemanya. Catorze anys després, va viatjar fins a Girona per denunciar el seu pare.

Antecedents

No era la primera condemna contra Muñoz Fúnez. L'home, que durant anys va combinar la feina com a transportista amb la tasca de bomber funcionari, compta amb diverses condemnes dictades entre els anys 2000 i 2010 per delictes de lesions, conducció etílica i violència domèstica. Manuel Muñoz havia treballat com a bomber a diversos parcs de les comarques gironines.