C's i PP critiquen que s'ha tret la bandera espanyola de l'ajuntament per la Diada i Madrenas diu que l'han dut a rentar

L'alcaldessa assegura que és "el dia ideal" per despenjar-la de l'ajuntament i remarca que ho tornaria a fer

Guerra de banderes al ple de l'Ajuntament de Girona. El PP i Ciutadans han criticat que, coincidint amb la Diada, hagi desaparegut la bandera espanyola de l'edifici de l'ajuntament. Els dos partits li han recordat a l'alcaldessa, Marta Madrenas, que hi ha una sentència ferma que obliga l'Ajuntament de Girona a penjar la bandera espanyola i li han reclamat que la torni a posar "d'immediat". Des de la CUP, en canvi, li han fet una petició totalment a la inversa: que no la torni a penjar mai més.

L'alcaldessa ha explicat que va donar l'ordre de despenjar-la per portar-la a netejar. "Les banderes necessiten manteniment i és el dia ideal per portar-la a rentar", ha manifestat.

Madrenas ha assegurat que "la majoria de ciutadans" no se senten representats per aquesta bandera i que, per tant, considera que el dia de la Diada és "ideal" per retirar aquesta bandera. És més, ha dit que ho tornaria a fer. "Si no ho hem de fer més que sigui perquè haguem aconseguit la república catalana i ningú ens obligui a posar la bandera espanyola", ha manifestat .

El PP vol que Madrenas sancioni la CUP

Des de PP i C's han criticat també que durant un acte a la plaça del Vi –anomenat l'11 a les 12h, que fa anys que organitza el casal independentista El Forn i l'ADAC- es permetés que un ciutadà accedís al balcó municipal i pengés durant una estelada.

Des de la CUP, han reivindicat que va ser "l'esquerra independentista" qui va penjar aquesta estelada i, des del PP, la regidora Concepció Veray ha demanat a Madrenas que es sancioni la CUP. Madrenas ha assegurat que no pensa multar ningú pel fet de penjar una estelada.

Campanya en contra de les agressions sexistes

La CUP ha presentat una moció que demanava a l'ajuntament impulsar una campanya per tal que les festes (no només les de Sant Narcís, sinó també les de barri i d'altres activitats de caire festiu) estiguin "lliures d'actituds sexistes i discriminatòries". Aquesta moció també demanava fer un pas més i elaborar un protocol en contra d'aquestes agressions, per donar eines a tots els organitzadors de les festes i als agents que vetllen per la seguretat per actuar davant d'aquestes situacions. Aquest protocol hauria d'estar vigent per a les fires del 2017.

La moció ha rebut el suport de tots els grups, que han aplaudit la iniciativa. L'equip de govern, però, s'ha abstingut. El motiu l'ha explicat la regidora Eva Palau, que coordina les Fires de Sant Narcís, i que ha anunciat que ja tenen a punt una campanya la campanya 'No és no', que va en aquesta línia. "No hem fet públic encara però ja tenim la campanya a punt, està dissenyat el cartell, els tríptics i la difusió a través de xarxes socials", ha manifestat.

Palau ha remarcat que, en l'edició del 2015, no es va denunciar cap agressió d'aquest tipus però que, tot i així, han decidit tirar endavant aquesta campanya com han fet d'altres consistoris (especialment després dels fets dels Sant Fermines). Palau ha detallat que, a banda d'aquesta campanya, es treballa d'acord amb els agents de la policia municipal per detectar aquestes situacions i actuar. "Durant les fires, hi ha agents no uniformats que estan preparats per intervenir si es produeixin situacions d'aquest tipus", ha manifestat.

La regidora també ha avançat que donaran a conèixer una aplicació que es diu 'No caminis sol', pensada per garantir que els menors tornin a casa de manera segura. L'aplicació permet fer seguiment remot de l'itinerari que fa el menor i també permet que, si té qualsevol problema, pot contactar directament amb la policia.

La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, ha agraït el suport dels grups però ha lamentat que el govern no hagi passat de l'abstenció. "La moció va molt més enllà de la campanya que volen fer", ha dit Pèlach. Per la seva banda, l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha remarcat que el consens "sí que existeix". "Mai hauríem permès que aquesta moció no s'aprovés", ha dit. Tanmateix, ha defensat que s'han abstingut per no desmerèixer la feina dels tècnics, que ja tenen a punt la campanya.

El ple també ha aprovat una moció presentada pel PPC que demana a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que actualitzi "de manera urgent" el projecte de reforma, millora i arranjament de la plaça Catalunya i al Govern que inclogui una partida en el pressupost del 2017. El ple també havia de debatre una moció d'ERC-MES que demanava un salari mínim a la ciutat 947 euros mensuals però, finalment, s'ha deixat sobre la taula per tal de tenir més temps per debatre-la i es portarà al ple del mes d'octubre.