La restauració de la portalada de Ripoll començarà el 19 de setembre

El conseller de Cultura subratlla la “delicadesa” d’uns treballs de recuperació i neteja del monument que acabaran per Nadal

La restauració de la portalada del monestir de Ripoll començaran el 19 de setembre amb la previsió que estigui enllestida per les festes de Nadal. Ho ha explicat el conseller de Cultura, Santi Vila, durant la visita institucional que ha fet a l’estació de muntanya de la Vall de Núria per assistir als actes de la festivitat de Sant Gil a Queralbs (Ripollès). El titular de Cultura ha recordat que són uns treballs “molt delicats” a un monument que és “patrimoni de la humanitat tinguin o no aquest reconeixement” en referència a la candidatura que encara està en tràmit.

Els treballs consistiran en retirar les capes de resina sintètica aplicades el 1964 per frenar la degradació del monument, una de les joies de l’art romànic del segle XII. A banda de retirar la resina, també fixaran les restes de policromia que queden, sobretot a la part superior de la portalada. L’obra té un cost de 125.000 euros.

Tal com es va detallar el juliol passat, l'objectiu principal de l'actuació és netejar el total de la superfície, que forma un conjunt de 80 metres quadrats de pedra esculpida. Hi treballaran un total de cinc conservadors i en la primera fase s’utilitzarà un làser, química i microprojecció.

L’última fase servirà per netejar les restes de policromia original i eliminar les crostes negres superficials que hi ha en l'actualitat. La portalada monumental de l'església de Santa Maria de Ripoll, situada a la façana occidental, data de mitjan segle XII i va substituir la porta primitiva de temple. És una gran estructura adossada al mur, realitzada amb pedra de gres local i treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics.La intervenció costarà 125.000 euros i l'executarà l'empresa Arcovaleno S. L. sota la direcció del CRBMC. Els treballs de neteja i consolidació els financen el Patronat del Monestir de Ripoll, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura.