La Bisbal reparteix garrafes d'aigua als veïns mentre dura la contaminació

El repartiment prioritza la gent gran que viu sola i els col·lectius més vulnerables

Ja fa més d'una setmana que l'aigua de la Bisbal està contaminada per l'excés de dos herbicides. L'Ajuntament intenta buscar solucions, encara que de moment només siguin d'urgència, i mentrestant ha començat a repartir garrafes d'aigua entre els veïns. Els repartiments es fan dilluns, dimecres i divendres i hi participen Càritas, la Creu Roja i Protecció Civil.

Es prioritzen els col·lectius més vulnerables, com la gent gran que viu sola (a alguns, se'ls porta a domicili) i també els més desafavorits. Allò que es vol és garantir que els adults tinguin 2 litres d'aigua per dia, i els infants un i mig. Per això, com a barem, es reparteixen tres garrafes d'aigua de 8 litres a cada habitatge.

A hores d'ara, mitjançant aquest sistema, s'atenen cap a uns 450 veïns de la Bisbal. El cap de Protecció Civil, Joan Antoni Ajenjo, explica que cada dia que hi ha repartiment el consistori "proporciona els palets amb garrafes d'aigua" a les entitats.

A l'hora de repartir l'aigua, se segueix el llistat que tenen tant Creu Roja com Càritas. De totes maneres, però, tots aquells bisbalencs que ho vulguin també en poden recollir, donant el DNI perquè se'ls inclogui al llistat (i així, dur un recompte per evitar duplicitats).

Aquest és, per exemple, el cas de l'Aida López, que avui ha anat amb un carretó de la compra a recollir les seves garrafes. "Tinc un nen petit i he de fer servir molta aigua, tot el dia he de carregar garrafes amunt i avall; encara sort que ens podem dutxar, però de moment no ens solucionen massa res", es lamentava a les portes de les Escoles Velles, on avui es fa el repartiment.

Filtres de carbó als dipòsits

Mentrestant, l'Ajuntament busca solucions, L'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, explica que tot i que l'aigua estigui contaminada, "no es posa en risc la salut". Sí que admet, però, que els nivells de pesticides estan per damunt del nivell que marca la Unió Europea. Ara bé, es troben per sota dels que determina l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Com a solució d'urgència, el consistori ja ha decidit posar filtres de carbó actiu al dipòsit d'aigua. Aquests filtres vénen de Bèlgica, els subministra una empresa de Tarragona, el consistori els ha llogat i se'n posaran dos a les sortides del dipòsit, que tractaran 100 metres cúbics per aigua cada hora. D'aquesta manera, l'aigua que va a la xarxa sortirà neta. "Calculem que els tindrem aquí en uns deu dies; això ens permetrà tenir una solució puntual", ha subratllat Sais.

L'alcalde explica, però, que la problemàtica de l'aigua al municipi és endèmica. De fet, l'any 2007, amb l'augment de nitrats al subsòl, es va decidir captar aigua també del pou de Fontanilles per abaixar-ne els nivells. Actualment, la Bisbal i Forallac reben el 75% de l'aigua de la xarxa dels pous del Daró, i el 25% del de Fontanilles (que s'abasteix del Ter).

"Ara, però, nou anys després ens trobem amb què no tenim una solució definitiva i continuem patint problemes amb la qualitat de l'aigua", indica Lluís Sais. Per evitar nous episodis de contaminació, l'Ajuntament proposa fer nous pous, incrementar el cabal que es capta del de Fontanilles i també insta la població a canviar hàbits.

Els pesticides, una "contradicció"

Lluís Sais, però, també critica que es permeti la venda dels pesticides que han contaminat l'aigua. De fet, ho considera "una contradicció" per part d'Europa. "Salut deixa ben clar que els nivells d'herbicides actuals no posen en risc la salut del ciutadà; una altra cosa, és que l'aigua no sigui apta perquè els criteris marcats per Europa així ho estableixen", concreta.

"Ara bé, si aquests criteris es fan partint de la base que aquests productes no han d'estar a l'aigua, com és que se'n permet la venda?", es pregunta Sais. Per últim, l'alcalde diu que l'Ajuntament compensarà el rebut de l'aigua. Tot i que deixa clar que, per a la majoria de la població, la que es fa servir per beure i cuinar no representa "més del 10% del consum". "Ara bé, per a aquells que estiguin acostumats a beure aigua de l'aixeta, perquè no se'n poden pagar d'embotellada, farem una estimació aproximada per compensar la despesa", conclou.

Reserves als supermercats

Mentrestant, els veïns i negocis passen com poden la situació. Als bars, per exemple, les cafeteres s'omplen amb garrafes. I els supermercats de la Bisbal ja han fet reserves d'aigua per dies. "El cap de setmana passat ens en vam quedar sense i en vam fer venir dos tràilers sencers a principis d'aquesta", explica Sònia Gamero, encarregada del Novavenda de la Bisbal.

N'han arribat a demanar fins a vint carros amb garrafes de 8 litres, que són els que es venen més a lineal. "Hi va haver una mica de caos amb tot plegat; la gent està enfadada i es queixa perquè, a més de comprar aigua, després n'han de pagar el rebut igual", indica l'encarregada.

A més, s'ha de tenir en compte que aquests dies el municipi encetarà la seva festa major. "Ara en tenim un estoc bastant gran perquè la gent no es pugui quedar sense, perquè a més estem en plena època de vacances", precisa l'encarregada.

"La situació és molt greu i espero que l'arreglin al més aviat possible", explica la Carme Coll, una bisbalenca que precisament ha anat a comprar aigua aquest divendres. "Per exemple, si bulls arròs has de fer servir aigua per cuinar-lo i per escórrer-lo; i també te'n cal d'embotellada per rentar-te les dents o netejar la fruita", indica. "I amb lo cara que és l'aigua, és un pal; esperem que ho arreglin aviat", ha precisat.

Avui també és dia de mercat a la Bisbal. I entre els veïns, les converses sobre l'aigua contaminada són recurrents. "Què hem de fer? Comprar-ne, perquè la necessitem", explica un matrimoni, en Robert Blanch i la Montserrat Ventura.

Mentrestant, a la Bisbal i a Forallac l'aigua de l'aixeta no es pot fer servir per beure ni per cuinar. Sí per dutxar-se, rentar els plats o la roba i regar les plantes. Entre els dos municipis, hi viuen unes 12.000 persones.