Troben restes d'una armadura del segle XIV al Castell de Montsoriu

Fou utilitzada en el gran setge que va patir la fortalesa el 1367

Les excavacions arqueològiques que s’han realitzat al castell de Montsoriu durant el mes de juliol han permès descobrir les restes d’una armadura del segle XIV. Durant les excavacions s’ha produït la troballa de les restes d’una cuirassa de plaques. En concret, va aparèixer un conjunt de 37 plaques de ferro de diferents mides i formes (20x8 cm, 9x8 cm, 12x8 cm.) d’un gruix d’ 1’5 a 2 mm. Aquestes peces, després d’una primer anàlisi a càrrec d’un dels especialistes en armament medieval que col•labora amb el Museu Etnològic del Montseny, Àngel Rodríguez (Alma Cubrae) s’ha constatat que corresponen a una cuirassa de plaques anomenada brigantina, que es va començar a desenvolupar a partir de la segona meitat del segle XIV al Mediterrani occidental.

Es tracta d’una armadura molt pràctica i còmoda, formada per un gran nombre de plaques de ferro. Segons la tipologia podia anar d’una cinquantena a cent seixanta peces o més (la de Montsoriu correspondria a un dels primers models, format per una seixantena de plaques). Les llaunes (plaques) van imbricades les unes amb altres i proporcionen una gran protecció al tors, als principals òrgans vitals. Les plaques d’aquesta cuirassa de Montsoriu estaven unides a una espècie d'armilla de cuir mitjançant reblons de llautó, cosa que permetia molta mobilitat al seu portador. Una de les hipòtesis amb què treballen els arqueòlegs del Museu Etnològic de la Gabella d’Arbúcies és que aquesta armadura fos utilitzada durant el gran setge a que es va veure sotmès Montsoriu entre l’any 1367-68 a càrrec de l’exèrcit reial, després de la mort del gran vescomte de Cabrera, Bernat II.

Els treballs arqueològics han permès continuar documentant la seqüència interior del fossat, fins al nivell de la roca. Així s’ha excavat un gran nivell on han aparegut objectes de la vida quotidiana del castell: puntes de sageta, ceràmica, fragments d’objectes de vidre, entre altres. Aquest conjunt permetrà aprofundir en el coneixement de les formes de vida dels habitants del castell de Montsoriu.

La troballa s’ha fet en el marc del camp de treball de Joventut, iniciat a l’any 1993, un dels més antics que s’organitzen a Catalunya. Aquest camp de treball està organitzat pel Consell de Jovent d’Arbúcies des de l'any 1993 i compta amb la direcció tècnica dels arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny, el suport de l’Ajuntament d’Arbúcies, el Consell Comarcal de la Selva i el Patronat de Montsoriu i s’inscriu en el marc dels camps de treball de l’Agencia Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 1993, hi han passat més de mil joves d’arreu del món.

En l’edició d’enguany, el 24è Camp de Treball d’Arqueologia a Montsoriu, hi ha participat una vintena de joves procedents de tot el món: Bèlgica, Polònia, França, Bielorússia, Itàlia, Catalunya, entre altres. Al llarg de les dues setmanes de treball, les arqueòlogues del Museu Etnològic del Montseny (Gemma Font i Sandra Pujadas) han dirigit els treballs de recuperació del gran fossat del castell, que servia per defensar tot el sector nord de Montsoriu.