Cau un 60% la venda de llet fresca a les expenedores de les comarques gironines en tan sols un any

L'empresa ha decidit no instal·lar més màquines al territori

Ara fa un any, els propietaris de la granja Can Feliu de Campllong (Gironès) van anar de viatge a Itàlia per assistir a una fira de ramaders. Allà va ser on van veure que s'estava posant en marxa un nou sistema, el de les expenedores de llet fresca. Des de llavors van anar seguint l'evolució del mercat fins que van decidir implantar la iniciativa a les comarques gironines posant dues màquines l'abril del 2009, una a Cassà de la Selva i l'altre a Salt. A l'agost del mateix any en van instal·lar una tercera a Girona.

Les dades dels primers mesos d'aquestes tres màquines van superar les expectatives i la venda de llet va ser un èxit. Però ara s'ha estancat. El consum de llet fresca a les expenedores de Via Làctia ha caigut fins a un 60% de mitjana i a les dotze màquines es distribueixen uns 900 litres diaris de llet pasteuritzada al dia.

Les expenedores de Salt i Cassà de la Selva (Gironès) van veure com el nou mercat agafava importància amb unes vendes d'aproximadament 450 litres diaris. Però ara els compradors que es desplacen fins a les màquines només compren uns 80 litres per dia, un 82% menys. La màquina de Girona és la que funciona millor de totes les expenedores que Via Làctia té, amb un consum de 110 litres diaris, un 42% menys que els tres primers mesos. La de Sant Feliu de Guíxols i la de Palamós són les últimes en funcionar -les van instal·lar l'abril d'aquest any- i les dues actualment tenen una venda d'uns 45 litres diaris, una dada que ha anat augmentant de manera progressiva.

Segons un dels propietaris de l'empresa, Xavier Codina, aquest descens es deu a que la gent 'no té la costum d'anar a buscar la llet com si fos el pa' i a que 'la mandra ha substituït la il·lusió inicial'.

No és el que es pensaven

Des del primer moment, les vendes van ser superiors al que s'esperaven els propietaris de l'empresa Via Làctia de Campllong, productora i distribuïdora de la llet, en iniciar aquest nou sistema. Ara, la situació ha canviat i l'empresa ha decidit no instal·lar noves expenedores per tal d'estabilitzar el mercat i apostar per vendre llet a grans consumidors.

Aquesta nova iniciativa es basa en vendre llet pasteuritzada i fresca al sector de l'hostaleria com pastisseries, càterings, gelateries i fins i tot hospitals. Ja s'han fet els primers contactes amb empreses gironines i l'empresa Via Làctia es planteja arribar fins a Barcelona. Tot i això Xavier Codina es veu incapaç de fer cap previsió econòmica de com els hi anirà.

Les noves màquines

L'empresa Via Làctia ha anat instal·lant noves expenedores de llet fresca a la resta de comarques gironines i fins i tot a algunes localitats de l'àmbit metropolità. Actualment es poden trobar aquests serveis a Salt, Cassà de la Selva, Girona (Gironès), Sant Feliu de Guíxols, Palamós (Baix Empordà), Olot, Banyoles, Santa Coloma de Farners, Figueres, Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental), Sabadell i Terrassa. Entre totes es venen una mitjana de 75 litres diaris.

A part d'aquestes expenedores fixes, l'empresa també disposa d'una unitat mòbil. Es tracta d'una furgoneta isotèrmica refrigerada que es desplaça cada dia fins a les poblacions on hi ha mercat i s'instal·la com una parada més. Allà els consumidors poden obtenir la llet de la mateixa manera que a qualsevol altra expenedora.

Canvis en les expenedores

Els resultats d'algunes expenedores són inferiors als que els propietaris de l'empresa havien previst i per això s'estan plantejant el canvi d'emplaçament, en cap cas l'eliminació. La que menys ven és la màquina d'Olot que està situada a una gasolinera de la població. L'altra expenedora que es traslladarà és la de Banyoles que està situada a Mata i la volen ubicar al centre del municipi.

A Catalunya

L'empresa de Campllong va ser la primera a Catalunya en obrir aquest mercat de les expenedores de llet. A partir d'aquí han sortit altres empreses que també han seguit aquesta idea, dues a Vic i una a Manresa. Aquestes tres explotacions també distribueixen la llet que produeixen les vaques a les seves granges.

Segons Codina, entre tots ells han tingut més d'una reunió i, de moment, han decidit fer una normativa que sigui igual per a tots i que es compleixi, sobretot en l'àmbit de la higiene.