Nylstar reconveritrà l'ERO d'extinció en un de suspensió per a la majoria de la plantilla

La UGT pressiona la direcció perquè s'entri a concurs el 30 de setembre si no hi ha injecció de capital

Nova mediació per al conflicte obert a la tèxtil Nylstar (l'antiga SAFA) de Blanes. La trobada d'aquest dilluns havia de servir per debatre si s'acceptava la proposta, feta per la mediadora, de reconduir l'ERO d'extinció i reconvertir-lo en un de suspensió. Aquí hi ha hagut acord, però no per unanimitat sindical, perquè CCOO s'hi oposava i la UGT ha fet valer la seva majoria al comitè d'empresa perquè la proposta prosperés.

Allò que s'ha pactat amb la direcció de la Nylstar és que la tèxtil tirarà endavant aquest nou ERO, que afectarà tota la plantilla excepte aquells treballadors que ja tinguin una suspensió vigent (en concret, 34). "En total, l'expedient afectarà uns 180 empleats, s'aplicarà a partir del 15 d'agost i tindrà vigència fins al 31 de desembre", explica el secretari d'acció sindical de la FITAG-UGT de Catalunya, Miguel Prados.

En cas que la tèxtil reprengués l'activitat durant aquests mesos, automàticament l'ERO quedaria sense efecte. Tot i passar a cobrar de l'atur, però, la UGT també reclama que als treballadors afectats no se'ls descomptin les vacances ni les pagues extraordinàries.

En paral·lel a aquest ERO de suspensió, Nylstar donarà l'opció a aquells qui ho vulguin d'acollir-se a una extinció dels seus contractes. En aquest cas, però, serà totalment voluntària (i els qui l'acceptin, cobraran una indemnització de 20 dies per any amb un topall de dotze mensualitats).

Precisament, però, aquí hi ha un focus de discrepància entre direcció i sindicat UGT. Nylstar proposa deixar fora d'aquest ERO voluntari els treballadors que faci menys de quatre anys que treballin a la tèxtil, i que tampoc s'hi puguin acollir els que tinguin més de 55 anys. La UGT, però, s'hi oposa. Només avala una altra de les propostes de la tèxtil: que en aquest ERO no s'hi puguin acollir els càrrecs directius.

Instar el concurs el 30 de setembre

En paral·lel, la UGT també obre una altra via per intentar salvar l'empresa: que si no hi ha cap injecció de capital, ni es troba un nou soci industrial que permeti reprendre l'activitat de la Nylstar, la direcció presenti concurs de creditors com a màxim el 30 de setembre. Actualment, la fàbrica ja ha instat un preconcurs.

Durant la mediació, però, els representants de la tèxtil no han acceptat aquesta condició. Com a mínim, situen la data de presentació del concurs al 7 de novembre. La UGT, però, s'hi oposa, perquè la veu massa llunyana, ja que això suposaria anar-se'n com a mínim al 2017. "La situació per als treballadors ja és prou complexa i complicada; ens convé retallar terminis per intentar salvar la factoria", concreta el secretari de la UGT.

A més, en cas que Nylstar no pogués reprendre l'activitat, i com a contrapartida al nou ERO de suspensió, el sindicat també demana que la tèxtil aboni la totalitat de l'atur que hauran passat a cobrar els treballadors a partir de mitjans agost i fins que s'entri a concurs. "I si l'empresa no té diners, reclamem que subsidiàriament això ho faci el Grup Praedium o bé el seu president, Alfons Cirera", subratlla Miguel Prados. Un punt de la negociació que els representants de Nylstar han rebutjat.

"De moment, amb la reconversió de l'ERO guanyem temps per veure si es pot aconseguir una injecció de capital", hi afegeix Prados. Demà, per continuar tractant les discrepàncies que encara queden, s'ha convocat una nova mediació entre empresa i sindicats a les deu del matí.