La Generalitat busca un inversor per salvar la tèxtil Nylstar

Bassa assegura que s'està treballant "cooperativament" per poder salvar el màxim número de llocs de treball

El conflicte obert a Nylstar, l'antiga SAFA de Blanes, ha arribat aquest dimecres al Parlament. Membres del comitè d'empresa i del sindicat UGT han anat fins a l'hemicicle per seguir la sessió de control al Govern, on el diputat socialista Rafel Bruguera ha interpel·lat la consellera Dolors Bassa sobre els passos que fa el Departament per "garantir el futur" de la tèxtil.

La consellera ha recordat que Nylstar és una "empresa important" a la demarcació, que durant dècades ha estat "model productiu a Blanes" i que d'ençà que es va presentar l'ERO, la Generalitat està intentant buscar un inversor que hi injecti capital per permetre que la tèxtil continuï produint.

"Estem acompanyant el comitè d'empresa i les 219 famílies que depenen de la tèxtil, i al mateix temps cerquem la possibilitat d'una inversió financera que permeti revertir la situació i garantir-ne la continuïtat", ha dit la titular de Treball. I hi ha afegit: "Per tant, treballem cooperativament per poder salvar el màxim número de llocs de treball possibles i que el projecte de l'empresa tiri endavant".

Durant la interpel·lació, el diputat socialista ha volgut posar l'accent en què el Grup Praedium, propietari de Nylstar, pot estar bastint un "desmantellament" de l'empresa amb l'ERO que afecta 155 treballadors. "Aquest és el quart expedient de regulació que es presenta, i l'estratègia del Grup Praedium, com ja ha fet amb plantes com la de Montefibre, pot portar a un tancament inevitable", ha subratllat Bruguera.

Més de 25 MEUR en pèrdues

La consellera de Treball li ha respost que, precisament, el director del Grup Praedium fa poc que ha abandonat el càrrec, i que això obre una escletxa per garantir la continuïtat de la tèxtil. Dolors Bassa ha recordat que l'expedient per acomiadar 155 treballadors s'ha presentat per causes econòmiques, perquè l'empresa acumula més de 25 MEUR en pèrdues entre el període 2011-2015.

Però que al costat d'aquest motiu també n'hi ha un altre de tècnic, perquè l'agost passat Nylstar va haver d'aturar la planta de cogeneració (que explotava amb Solvay) i passar a dependre de la caldera, que era obsoleta. "Per tant, l'empresa també necessita renovar el seu sistema energètic", ha dit Dolors Bassa.

Per últim, la consellera s'ha referit a la darrera de les reunions de mediació, que es va fer aquest mateix dimarts. Ha dit que, durant la trobada, Nylstar es va comprometre a presentar un pla de viabilitat i negoci. "Hi estarem al darrere perquè així sigui i en tot moment donarem recolzament als treballadors i treballadores", ha conclòs.

La interpel·lació al Parlament arriba poques hores abans de la manifestació que comitè d'empresa i treballadors, amb el suport dels sindicats CCOO i UGT, han convocat per a aquesta tarda. La marxa sortirà a les sis des de les portes de Nylstar i arribarà fins a l'Ajuntament de Blanes.