Els alcaldes de la Selva, tips d'un centenar d'okupes problemàtics

Asseguren que entren a cases buides per passar-hi les vacances i atemoreixen els veïns

Els alcaldes de la Selva estan tips dels centenars d'okupes que viuen en urbanitzacions i hi generen problemes de convivència. Asseguren que aquestes famílies (la majoria, d'ètnia gitana) entren a les cases "no per necessitat" sinó per passar-hi les vacances i que algunes arriben a okupar més d'una finca al mateix temps, aprofitant que amb la crisi moltes han passat a mans dels bancs.

El president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, denuncia que els okupes generen nombrosos problemes de convivència. Es barallen amb crits i insults, dormen borratxos al carrer, fan les seves necessitats a l'aire lliure, arriben a fer fogueres a les parcel·les i atemoreixen els veïns amb amenaces. Balliu, que també és alcalde de Caldes de Malavella, precisament té aquesta problemàtica al seu municipi.

Però també hi ha altres pobles, com Vidreres, Sils o Maçanet, que també viuen aquestes "okupacions aprofitades". Els municipis afectats han creat una taula per tractar la problemàtica i reclamen a bancs i administracions que actuïn per combatre-la.

Ampliació:

En total, a la comarca de la Selva hi ha fins a un miler de cases situades en urbanitzacions que estan okupades. I d'aquestes, segons precisa Salvador Balliu, n'hi ha fins a 600 on les famílies que hi viuen no hi han entrat per necessitat. "No es tracta de gent que no tingui alternatives, sinó que allò que fan és aprofitar-se de la situació", explica el president del Consell Comarcal.

Com que amb la crisi aquests habitatges han passat a mans dels bancs, les famílies –sovint, d'ètnia gitana- entren a les finques i se les fan seves. "Estem parlant de cases amb jardí, de parcel·les grans i amb piscina", indica Balliu. Els okupes punxen la llum i l'aigua i s'hi queden durant setmanes. A més, segons concreta el president, com que aquestes famílies funcionen molt a través del boca-orella, a una okupació sovint la segueixen d'altres.

"Ens trobem amb gent que va a les cases per passar-hi les vacances, alguns que els okupen durant el cap de setmana i d'altres on la mateixa família no només han entrat en una, sinó en dues o fins i tot tres", lamenta Salvador Balliu. La problemàtica d'això, precisa el president, és que la presència d'aquestes famílies porta aparellats problemes de convivència.

"Són gent que no treballa i que tenen els veïns atemorits, perquè si es queixen els amenacen, els desafien o els insulten", indica Balliu. Entre d'altres, el president del Consell Comarcal explica que aquestes famílies se solen barallar a ple pulmó (amb crits i cops), que dormen borratxos al carrer, que fan les seves necessitats a l'aire lliure, que tenen gossos de raça perillosa sense les mesures adequades i que arriben a fer fogueres al mig de les parcel·les, amb el risc que es pugui declarar un incendi.

Fins a vuit municipis

A Caldes de Malavella, per exemple, aquesta problemàtica es viu a la urbanització Aigües Bones. Precisament, aquest dimarts, Balliu ha rebut un manifest dels seus veïns, acompanyat de 150 signatures, que reclama posar fi als problemes de convivència que generen aquestes okupacions.

"Aquesta situació no es pot tolerar", explica l'alcalde i president del Consell Comarcal. A Caldes, el consistori té detectades una quarantena d'okupacions al llarg del municipi (hi ha fins a set urbanitzacions). D'aquestes, en un 40% dels casos, les famílies no han tingut cap altra alternativa. "A més, en aquestes situacions de necessitat, ens han demanat ajuda a Serveis Socials; però la resta d'okupacions, que són més de la meitat de les que tenim, són gent que s'aprofita de la situació", critica l'alcalde.

Per tractar la problemàtica, els alcaldes de la comarca que viuen aquestes okupacions als seus municipis ja han constituït una taula de coordinació. De moment, ja hi ha prop d'una desena de pobles (tots, amb urbanitzacions) que s'hi han sumat. A més de Caldes, hi ha Vidreres, Sils, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Breda i darrerament, també ha demanat incorporar-s'hi Blanes.

Actuació ferma

El president del Consell Comarcal, que ja ha fet arribar la problemàtica a la consellera de Governació Meritxell Borràs, demana canvis legislatius i –sobretot- la implicació dels bancs per resoldre la situació. "Volem tenir cobertura legal que ens permeti donar resposta ràpida a aquests casos tan desagradables", precisa Salvador Balliu. "La llei és molt lenta en la resolució d'aquestes okupacions, i més quan els propietaris dels habitatges, que són les entitats bancàries, no ho denuncien ni hi estan a sobre", subratlla. De moment, indica Balliu, més enllà d'atendre les queixes dels veïns i enviar reiteradament la Policia Local al lloc per fer rondes per la zona, poca cosa més es pot fer.