Recullen 150 firmes de veïns de Caldes de Malavella queixosos per uns ocupes incívics

Expliquen que es barallen, passegen beguts i orinen a ple carrer

L'alcalde de Caldes de Malavella (Selva), Salvador Balliu, ha recollit aquest matí 150 signatures de part d'un grup de veïns del barri d'Aigües Bones per reclamar una solució a les actituds incíviques d'uns ocupes en aquest veïnat.

Els signants es queixen que els ocupes en qüestió criden i fan xivarri a qualsevol hora del dia i afirmen que de vegades senten com es barallen i es peguen.

En algunes ocasions han trobat algun dels ocupes estès a terra borratxo o fent les necessitats al carrer. A més, en el tracte del dia a dia han rebut amenaces, desafiaments i insults, amb la qual cosa tenen por per la convivència i la seva integritat.

Impotència

Salvador Balliu diu que aquesta situació "no es pot tolerar" i mostra la seva preocupació ja que afirma que falten instruments legals per poder actuar en aquests casos. La Policia Local atén les trucades dels veïns i visiten la zona sempre que reben avisos però no tenen la potestat per anar més enllà mentre no hi hagi un delicte flagrant. La llei és molt lenta en la resolució dels casos d'ocupacions i més quan els propietaris dels habitatges, entitats bancàries, no denuncien l'ocupació il·legal.

Taula de coordinació

L'Ajuntament de Caldes de Malavella té detectats en diversos veïnats i urbanitzacions del municipi una quarantena de casos d'ocupació i veient aquesta problemàtica té creada una taula de coordinació que es reuneix periòdicament i que està formada per l'alcalde, regidors, Policia Local, Serveis Socials, el Servei d'intermediació en l'habitatge i els Serveis Jurídics amb l'objectiu de compartir informació i treballar de forma coordinada.

Distingir els ocupes

La taula de coordinació ha establert un circuit que marca les actuacions a emprendre en casos d'ocupació. Un dels primers punts és distingir els ocupes que han passat pels Serveis Socials de l'Ajuntament per sol·licitar assistència. En el cas de Caldes, aquest tipus d'ocupes representa un 40% dels casos. El primer que es fa és valorar la situació particular de cada persona o família i es procura reconduir la situació cap a una sortida en forma de lloguer social, sempre que hi hagi un compromís i voluntat per la part afectada. En aquest sentit, cal dir que ja hi ha hagut algun cas en què s'ha arribat a aquest punt.

En la resta de casos en què no hi ha voluntat de solució i, sobretot en els casos que van acompanyats d'actituds incíviques, és on es presenten els problemes ja que a part del suport policial, l'Ajuntament només pot instar els propietaris a denunciar el cas i demanar- los que iniciïn els tràmits de desnonament o requerir-los que posin l'habitatge buit a lloguer social.

El que demana el consistori és una cobertura legal que permeti donar una resposta ràpida a aquests casos desagradables per als veïns. Els casos d'ocupació no són només propis de Caldes de Malavella ja que en els municipis veïns de La Selva on hi ha urbanitzacions s'hi han detectat un miler de casos.