Urbanisme aprova definitivament el pla especial que regula la ubicació dels clubs de cànnabis a Girona

La comissió deixa en suspens l’aprovació del POUM de Pedret i Marzà

La comissió d’Urbanisme de Girona ha aprovat definitivament el pla especial que regula l’emplaçament de clubs i associacions de cànnabis a aquesta ciutat. El document especifica que els locals no podran estar a menys de 200 metres d’espais considerats vulnerables, com són escoles o hospitals, ni tampoc que n’hi hagi dos a menys de 500 metres entre ells.

L’única modificació que s’ha demanat des de la comissió, reunida aquest divendres, és que s’excloqui del pla especial la regulació de publicitat i horaris perquè entenen que no és un tema urbanístic sinó que s’ha de controlar a través de les ordenances municipals.

Per altra banda, s’ha decidit deixar en suspens l’aprovació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Pedret i Marzà (Alt Empordà) a l’espera d’un informe que ha d’elaborar l’Agència Catalana de l’Aigua per un tema d’inundabilitat a dues zones properes a les rieres de Garriguella i Pedret.

Ampliació:

La comissió d’urbanisme considera que el POUM de Pedret i Marzà (Alt Empordà) és “molt coherent” amb un municipi de 193 habitants, que a banda dels dos nuclis petits també té un abocador comarcal, perquè planteja un creixement màxim de 24 habitatges nous. Ara bé, no s’ha pogut donar llum verda perquè hi ha un informe desfavorable de l’Agència Catalana de l’Aigua sobre unes zones inundables que caldrà estudiar més a fons. Es tracta concretament de dos espais propers a la riera de Garriguella i Pedret corresponents a la zona nord de Marçà on hi ha previst que s’hi puguin construir més habitatges i també un càmping. “Fins que no hi hagi un informe favorable no es podrà aprovar definitivament”, ha assenyalat el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra.

Durant la reunió d’aquest divendres també s’ha emès un informe favorable sobre el nou POUM de Sant Hilari de Sacalm (Selva) que es troba en una fase inicial de tramitació, el que tècnicament es coneix com a avanç del pla. Aquest municipi compta amb un pla d’ordenació de l’any 1994 que ara es vol revisar. Segons Serra, el que es pretén és resoldre el creixement important que ha viscut el municipi en els últims anys –actualment té 5.600 habitants- i on es combinen els usos industrials amb els residencials, sobretot segones residències. Un dels aspectes que més han valorat positivament és que el nou planejament busca aprofitar espais de la trama urbana on encara no s’hi ha construït o “reciclar” aquells que han quedat obsolets i donar-los nous usos en un municipi que és sensible a nivell paisatgístic. També es preveu una zona residencial a tocar de la futura ronda est.

Entre els temes que s’han tractat a la reunió, també hi havia l’avanç del Pla parcial urbanístic del sector 3 Ritort de Camprodon (Ripollès). Es tracta d’uns terrenys de 4,3 hectàrees que hi ha a la carretera en direcció de Molló i on es preveu una construcció màxima de 206 habitatges que quedaran integrats juntament amb la caserna que hi ha de la Guàrdia Civil on encara hi ha habitatges amb ús. Es tracta d’un informe previ a tot el procés de tramitació que la comissió ha valorat positivament.

Aprovada la construcció d’un restaurant al fort del volcà Montsacopa

Un altre dels projectes que s’han aprovat de forma definitiva ha estat la construcció del restaurant al fort de Sant Francesc al volcà Montsacopa a Olot. El fort agrupa tot un seguit de construccions d’època carlina -finals del segle XIX-, com són l’església de Sant Francesc, rodejada d’una muralla, i dues torres de vigilància. El conjunt està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric. L’àmbit, a més, està regulat pel Pla especial del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El projecte, impulsat per l’Ajuntament d’Olot, preveu rehabilitar una edificació existent a l’extrem nord-oest del fort i dotar-la d’un aspecte lleuger, amb perfils metàl·lics, façana de vidre i una altra capa superposada de llistons de fusta. La coberta serà plana i acabada amb les gredes volcàniques pròpies de la zona. La part de nova construcció quedarà lleugerament enfonsada al terreny per no restar protagonisme a la fortificació i a l’església. Per altra banda, el consistori també condicionarà la zona i el paviment exterior, alhora que es construiran uns lavabos públics. Les actuacions se centren en els accessos i les escales i la instal·lació de nova senyalització. També es restaurarà la font i la capella de Sant Francesc.

La revisió del Pla Director Urbanístic del sistema urbà de Girona

El pròxim 26 de juliol està previst que es reuneixi la Comissió de Política Territorial i d’Urbanisme de Catalunya a Barcelona, presidida pel conseller Rull. Entre els punts que es tractaran hi ha la revisió del Pla director urbanístic del sistema urbà de Girona, aprovat l’any 2010, que ara es vol modificar. Segons ha explicat Serra, del que es tracta és de modificar algunes “disfuncions” que s’han vist en els últims anys i “incorporar nous models de planificació intermunicipal”. El director general ha posat l’exemple del municipi de Vilablareix. Concretament ha parlat dels sòls agrícoles que hi ha entre el nucli ubrà i l’AP-7 i on l’actual Pla director urbanístic preveu un creixement residencial per sobre dels 40 habitatges per hectàrea. “Una previsió que no es correspon com a model territorial i un dels molts exemples que caldrà revisar i adequar”, ha afirmat Serra.