Girona assumirà l'enderroc del finger del TAV però no vol pagar per les obres per avançat

L'alcaldessa alerta Adif que si no accepta les condicions de l'ajuntament interposaran una demanda

L'Ajuntament de Girona pagarà l'enderroc del finger que uneix l'estació del tren convencional amb la de l'alta velocitat. Després d'escoltar els veïns i la resta de grups, han escollit aquesta opció perquè és la que assegura que les obres del Parc Central puguin començar amb més rapidesa. Ara bé, el consistori no ingressarà cap aval de 490.000 euros tal i com demana Adif en el conveni.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha explicat que pagaran "el preu just que val l'obra" ( calculen uns 270.000 euros) i que ho aniran abonant a mida que els treballs avancin. Madrenas fa dos dies que intenta parlar, sense èxit, amb el president d'Adif per comunicar-li la decisió.

A més, adverteix que si no accepten les condicions que marca el consistori "no tindran altra opció" que recórrer als tribunals i a la via de les mobilitzacions. D'altra banda, el consistori vol coordinar les associacions per preparar un acte de protesta el 18 d'agost, coincidint amb el vuitè aniversari de l'inici de les obres.

Ampliació:

L'Ajuntament de Girona va reunir els veïns de Sant Narcís en assemblea dilluns per exposar-los la crisi oberta amb Adif i posar sobre la taula les diferents opcions: pagar l'enderroc i que les obres del Parc Central comencin, interposar una demanda o renunciar a l'enderroc i tornar a refer el projecte. A la reunió, la majoria van demanar a l'ajuntament que optés per la via més ràpida que poses fi a quasi vuit anys d'obres a la zona perquè estaven "cansats i exhausts".

Per això, l'endemà es van reunir en junta de portaveus per decidir quina opció defensarien davant d'Adif. L'administrador d'infraestructures havia enviat un conveni a l'ajuntament on els feia signar que assumirien el cost de l'enderroc del finger i que haurien d'ingressar un aval de 490.000 euros. Si no ho feia, no començaria a executar els treballs de reposició al Parc Central.

Finalment, el consistori ha decidit pagar però no amb les condicions que li exigeix Adif. L'acord compta amb el vistiplau de tots els partits excepte la CUP –que optava per la via judicial i del mobilitzacions- i d'ERC que no es va voler decantar per cap de les opcions.

Pagar sí, però a mida que es fan les obres

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha explicat que des de secretaria ja han redactat un conveni modificat i que fa dos dies que intenta parlar amb el president d'Adif per explicar-li les noves condicions. "No m'ha tornat cap de les múltiples trucades que li he fet", ha lamentat.

En primer lloc, el consistori es nega a ingressar cap aval bancari. Segons remarca l'alcaldessa, no pensen pagar les obres per avançat sinó que aposten per fer-ho a mida que es vagin acreditant. El compromís explícit del consistori és pagar a quinze dies vista un cop vagin acabant les diverses fases de l'enderroc. El consistori tampoc accepta que el preu de l'obra hagi de ser de 490.000 euros ja que, en la segona adjudicació, hi va haver una rebaixa del preu d'un 46% i, per tant, calculen que l'obra hauria de costar uns 270.000 euros.

No descarten mobilitzacions

L'alcaldessa confia que Adif acceptarà unes condicions que creu que són "raonables" ja que, a més, adverteix que al conveni redactat per Adif hi ha "irregularitats de caire jurídic". Si les negociacions no arribessin a bon port, assegura que es veurien abocats a denunciar-los. "Si es donés aquesta situació entraríem en una via molt complicada perquè tots estem enfadats i l'única opció que ens quedaria seria la de denunciar i anar a les mobilitzacions", ha advertit.

Entre les idees que els veïns van exposar a l'assemblea de dilluns hi havia l'opció d'organitzar una protesta el proper 18 d'agost, quan es compleixen vuit anys de l'inici de les obres per l'arribada de l'alta velocitat. Madrenas ha dit que volen "coordinar" les possibles accions que puguin sorgir des de associacions i assegura que estaran al costat dels veïns.